BİTKİDEKİ HASTALIKLAR VE ÇÖZÜMLER İŞİNİZE YARARSA Bİ TAKİBİNİZİ ALIRIM :)

Ö.E

Üye


Kalsiyum Eksikliği:​

Problem: Kalsiyum eksikliğini farketmek nispeten zor bir iştir. Zira sıklıkla, magnezyum, demir ve diğer eksikliklerin semptomları ile karıştırılabiliyor. Yinede, kalsiyum eksikliğinin bazı genel belirtileri şunlardır: Yapraklarda ölü bölgeler noktalar oluşur, ufak kahverengi noktalar, bölgeler gibi. Diğer önemli bir belirtiside, yeni gelen yaprakların ufak olması ve uclarının biçimsizleşmesi kıvrılmasıdır. Bitkinin içinde veya çiçeklerde/sömeklerde zayıflama görülebilir. Köklerde bakteri izleri, ölü veya yetersiz gelişme görülebilir.Detaylı fikir edinmek için bakınız aşağıdaki resimler:

1582592269-284942-kalsiyum2.jpeg

Çözüm: Eğer çiçeğinizin kök bölgesindeki pH bozuksa, kötü ise bu demektir ki, cannabisiniz kalsiyumu uygun şekilde abzorbe edemiyordur. İlk adım, yetişme bölgesindeki doğru pH değerlerine sahip olduğunuzdan emin olun. Her cannabis çeşidi kendine özgü besin problemlerine sahiptir. Ancak, kalsiyum, magnezyum ve demir problemleri çoğunlukla aynı zamanda ortaya çıkar cannabiste.
Pro yetiştiriciler, gübre tedarik ederken ayrıca CaMg (Kalsiyum Magnezyum) sağlayan tamamlayıcı besinide verirler. Bu sayede bu tarz eksikliklerin önüne geçerler. Eğer şimdiye kadar elinizde böyle bir tamamlayıcı yoksa, hemen tedarik ederek bitkinize verdiğinizde bir hafta içerisinde sağlıklı büyümeyi gözlemlersiniz.

Bakır Eksikligi:​

Problem: Cannabiste bakır eksikliği, yaprakların geriye doğru kıvrılması, büyüme eksikliği ve yapraklarda anormal renk değişikliği şeklinde tezahür eder. Diğer yapraklarda sarı veya beyazlama işaretleri belirirken, yeni gelen yapraklar koyu ve dönmüş olarak gelişebilir.Toprağınızda veya suyunuzda bakır bulunması pek olası değil. Bakır eksikliği genellikle pH problem yaşandığı zaman ortaya çıkar. Yani pH bozulduğunda çiçeğiniz bakırı orda olsa bile çekemez. Detaylı fikir edinmek için bakınız aşağıdaki resimler:
1582592496-793438-bakir.jpeg



Çözüm: Sistemini güzelce flushlıyorsun (yıkıyorsun) pH değeri güzel su ile. Çiçeğin ihtiyacı olan doğru gübreden yarım oranda besliyorsun yeniden. bir kaç gün içinde bitkinin kendini temizlemesini gözlemle.

Sıcaklık ve Işık Sitresi :​

Problem: Cannabis çiçeğiniz ancak belirli bir sıcaklık ve ışığa kadar tolere gösterebilir. Bu tolere noktasından sonra çiçeğinizde ışığa veya ısıya karşı stress tepkisi oluşmaya başlayacaktır. Işığa fazla yakın veya ısı fazla olması durumunda, yapraklarınızda sarı veya kahverengileşmiş bölgeler oluşacak ve genellikle yanacaktır. Aşağıdaki ilk iki resimde ısıya bağlı yanma, sonuncuda ise ışığa bağlı yanmayı (çok fazla ışık) gözlemleyebilirsiniz.
1582592899-249813-sicaklik.jpeg



Çözüm:Isıyı düşürmenin yolunu bulun. İçerdeki hava sirkülasyonunun olması gerektiği şekilde yeniden düzenleyin. Eğer çok fazla miktarda ışık veriyorsanız, verdiğiniz ışığın miktarını azaltın. lambanızı ve sisteminizi değiştirin. Ya da çiçeklerinizin üst seviyesinden daha yükseğe çekin lambanızı.Optmum büyüme için ideal sıcaklık, nem, ışık sistemini yakaladığınızda bunu koruyacak bir sistem kurun.

Demir Eksikligi:​

Problem: Cannabiste demir eksikliği kendini, yaprakların sararırken, su damarlarının hala yeşil kalması görünümüyle belli eder. Magnezyum ve sülfür eksikliğine benzer belirtiler gösterir ancak sadece genç yaprakları etkiler. Yeni çıkan yapraklar sarı çıkar.
1582593302-733042-demir.jpeg

1582593302-751429-demir2.jpeg


Çözüm: Demir eksikliği pH değerini 6,5 (5.7 Hydroponic veya kaya yünü için) dan aşağıda tuttuğunuz müddetçe pek rastlamayacağınız bir sorundur. Eğer çok fazla Fosfor (P) verilirse, oda demiri sistemde kalmasına yol açar. Yapacağınız en güzel şey sistemdeki pH değerlerini kontrol etmektir. Eğer gerekiyorsa sistemi temiz ve pH i düzenlenmiş su ile fluslamanız olacaktır. Daha sonra yarım ölçekte gereken (doğru) besin ile başlarsınız. Demirin sistemde kalmasının diğer bir sakıncası da, diğer besinlerede yapışarak onları sistemde kitlemesidir. Eğer sisteminize demir ekliyorsanız, o sulamada sisteminize gübre vermezsiniz. Gübrenizde ayrıca demir olup olmadığınada dikkat edin.

Magnezyum Eksikliği:​

Problem: Çiçeğinizin kenarları sarı veya açık yeşile dönüşebilir. Dokunduğunuzda gevrek ve kırılganlığı hssedersiniz zaten. Sarı veya açık yeşil renk değişmesi yapraklardaki damarları dahi etkileyebilir.
1583107660-614567-magnezyumaz.jpeg

1582593518-287207-magnezyum2.jpeg


Çözüm: Ph dengesini çok iyi gözlemleyerek ve sağlayarak magnezyum eksikliğinden uzak durabilirsiniz. Eğer sistemde magnezyum kaldığı vakitte sizin ilave magnezyum eklemeye devam etmenizin durumunu daha da kötüleştirecektir. pH değerini dengelemedikçe bitkiniz sistemden magnezyum çekmeyecektir.

Sistemi uygun şekilde (pH dengesi olan su ile ) FLUSHlayın.Normal değerin yarısı kadar besin verin ve yeni gelişen yaprak ve dalları gittikçe sağlıklı olup olmadığını gözlemleyin.

Manganez Eksikligi :​

Problem: Yapraklar su damarlarının arasında sararma, benekli kahverengi lekelerle birlikte görülebilir. BU KAHVERENGİ LEKELER BİTKİNİN DİĞER BÖLGELERİNEDE SIÇRAR VE NİHAYETİNİZDE BİTKİNİZİ ÖLDÜRÜR!!! Aynı zamanda yapraklar parçalanıp dökülebilir.
1582594368-939056-manganez.jpeg

1582594410-308118-manganez2.jpeg


Çözüm: Manganez eksikliği genelde pH değerleri çok yüksek olduğunda veya bitki çok fazla demir almaya başladığında görülür. Sisteminizi dengeli pH su ile FLUSHlayarak iyice temizliyoruz. Normal değerlerin yarısı kadar besleyin. Sistemin yani bitkinizin bir iki günde temizlenip yenileniyormu, dikkatlice gözlemleyin.

Molibden Eksikliği:​

Problem: Öncelikli belirtileri nitrojen eksikliğinde olduğu gibidir (alt ve yaşlı yaprakların sararması). Yapraklar benekli ya da lekeli gibi görülebilir. Molibden eksikliğinin habercisi olarak yaprakların kenarlarından merkezine doğru kendine özgün bir turuncu, kırmızı veya pembe renk dönüşümü başlar. BAZAN bu renk değişiklikleri yaprak kenarları yerine merkezden dışarıya doğru yayılmaya başlar.
1582594051-368632-molybdenum.jpeg



Çözüm: Sistemini temiz dengeli pH su ile FLUSHLA. Yarım ölçek beslemeye başla. Bir kaç gün içinde sorunun temizlenmeye başlayıp başlamadığını gözlemle. Molibden düşük pH değeri olan toprak veya hydro sistemlerde kilitli kalabilir. (5.5-6.0 aralıklarında sistemde takılı kalabilir) pH değerinizi bunun biraz üstünde tutmanız önerilir.

Nitrojen Eksikligi:​

Problem: Nitrojen bitkinizin GELİŞME dönemi için çok önemlidir. Bitkiniz çiçeklenmeye geçtiği anda Nitrojen ihtiyacı düşer. Nitrojen eksikliği yaşlanmaya, alt yaprakların sararıp ölmesine yol açar. Görece olarak bitkinizin çiçeklenme döneminin sonuna doğru BUD üretim evresinde Nitrojen eksikliğinden ötürü sararması normaldir. ANCAK: eğer gelişme döneminde veya çiçeklenmenin daha başında bu sararmayı görüyorsanız, çiçeğinizde Nitrojen eksikliği çekiliyor olabilir. Aşağıda ilk resimde gelişme döneminde N eksikliğinin başladığını görüyorsunuz. Sonraki resimde ise tamamıyle normal şekilde ileri çiçeklenme dönemi sararmasını görüyorsunuz.
1583107075-655263-nitrojen2.jpeg




Çözüm: Demekki gübreniz adam gibi bir gübre değil. Piyasada değerleri cannabisin ihtiyacı için ayarlanmış çok güzel organik gübrelerden vermeye veya dozunu artırmayla (ki genelde hiç gerek kalmaz) bitkinin kendini hemen toparlamaya başladığını görürsünüz.

Nitrojen Fazlaligi:​

Problem: Koyu yeşil yapraklar, zayıf dallar, baştan sonra büyümede yavaşlama. Yapraklar sonunda kahverengiye dönüşüp sonunda da düşe(bili)rler
1583107230-548253-azotcok.jpeg



1582595083-97495-nitro3.jpeg

Çözüm: Demekki gübrenizdeki N oranı çok yüksek. Verdiğiniz miktarda azaltmaya gidin besleme esnasında.

Besin Yanmasi:​

Problem: Yaprakların uçlarında besin yanma emareleri görebilirsiniz. Eğer sadece uç kısımlarını etkiliyor görünüyorsa, MERAK ETMENİZE GEREK YOK! ANCAK, eğer problemin bütün yaprağa yayıldığını görüyorsanız, bitkinize daha fazla zarar vermeden HEMEN müdahale etmeniz gerekir. Besin yanmaları yaprakların kenarlarında rastgele noktalarda da belirebilir veya yaprak uçlarının aşağıya doğru kıvrılması şeklinde de gösterebilir.
1582595259-11543-fertiburn.jpeg


Çözüm: Sisteminizi saf ph dengeli su ile güzelce FLUSHLAYIN. Bitkinize hiç besin vermeden biraz kendine gelmesi için zaman tanıyın.Daha sonra normalde verdiğiniz değerin az bir kısmı ile tekrar beslemeye başlayın. bitkiniz toparladıkça miktarı normal seviyeye getirin. DEMEKKİ ABARMIŞSIN, BİR DAHA ABARMA
1f642.png

Bütün gübreler kullanma miktarını gösteren tablo veya izahat ile birlikte gelirler. O tabloda maksimum dozda gösterilir, o değerin altında kalmak daima akıllıca bir fikirdir.

Fazla Sulama:​

Problem: Sürekli olarak fazla veya az sulama yapıyorsanız yapraklarda düşme meydana gelecektir. Fazla sulama yaptığınızda yapraklar saplarıyla birlikte aşağıya doğru kıvrılacaktır. Yaprakların sarardığını da gözlemleyebilirsiniz. Bitki köklerini kullanarak sudaki oksijeni çeker. fazla sulama yaptığınızda bitki ve kökleri artık içinde oksijen kalmamış durgun suda oturuyor olacaktır. Yaprakların ve dalların düşmesinin sebebi temel olarak köklerin OKSIJENSIZ KALMASIDIR.
1582596258-56399-fazlasu3.jpeg

1582596257-988823-fazlasu.jpeg


Çözüm: Yapılacak en hızlı ve en iyi şey, çiçeğinize su vermeden onu toparlanması için rahat bırakması olacaktır. Sıcaklığı arttırabilir, hava sirkülasyonunu artırabilir, saksı altı deliklerinizin yeterince geniş olup olmadığını (bunu ilk ekimde yapmanız gerekirdi) kontrol ederek , gerekirse bir kalemle bu deliklerden daha fazla hava girmesini , suyun çıkmasını sağlayarak bu süreci hızlandırabilirsiniz. Daha sonra normal sulamanızdan daha az sulama ile tekrar bitkinize gereken besini vermeye başlarsınız. Ancak artık tecrübe ettiğinize göre, demekki verdiğiniz miktar sıvı bitkinize fazla gelmektedir.

Topraklı büütmede en güzel yöntem bitkinin kenarından parmağınızı sokarak, saksının içindeki nemi kontrol etmenizdir. Eğer toprak kuruysa su ekleyin bu kadar basit. Surekli nemli kalması ayrıdır, balçık olacak şekilde sulamak ayrıdır. Eğer az suladığınızı düşünüyorsanız, saksınızı kaldırmaya calisarak bir elinizle, kısmi test yapabilirsiniz. Çok hafifse saksınızın içinin de kuruduğu manası çıkar.

Fosfor Eksikligi:​

Problem: Fosfor (P) bitkinizin kök gelişminde ve bitkinin genel olarak bütün sağlığından sorumludur dersek abartmış olmayız. Özellikle çiçeklenme döneminde çok ihtiyaç duyulur. Cannabis Fosforu çok sever ve çok fazla tüketir. Fosfor eksikliği durumunda büyüme yavaşlayacak ve duracaktır. Eğer çok fazla eksiklik çekmeye başlarsa yapraklarda koyu gri veya morumsu lekeler oluşacaktır.
1582596454-382423-fosfor.jpeg

1582596454-440762-fosfor2.jpeg


Cozum: pH dengesini kontrol et ve sistemini dengeli bir pH ile güzelce FLUSHLA. Sistemde Demir ve Çinko fazlalığı Fosfor eksikliğine yol açar. Eğer flushlamadan sonrada devam ediyorsa sisteme daha fazla Fosfor ilave etmeyi deneyin. Unutmayın Cannabis Fosforu sever ve fazla miktarda fosfora ihtiyaç duyar.

Potasyum Eksikligi :​

Problem: Yaşlı yapraklar sarıya döner ve daha sonra yaprakların kenarları alazlanmış (alevle kurutulmuş gibi) bir hale dönüşür. Bitki zayıf ve esnek bir hale gelebilir. Demir eksikliğine çok benzer belirtiler gösterir tabi yaprakların dönmesi ve tepelerinin yanması ve sonunda ölmesi dışında.

1582596656-439156-potash2.jpeg


Çözüm: Potasyum, sistemde çok fazla kalsiyum veya nitrojen olduğunda düzgün bir şekilde emilemez.pH ı kontrol et, Sistemini FLUSHLA, normal değerlerin yarısı kadar besin ver ve düzelmenin olup olmadığını gözlemle.

 

Myhtra

Müptezel
Eline emeğine sağlık hocam her sorunun başlıca çözümleri flush ile başlıyor spesifik çözümler hariç. Teşekkürler :)
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • kralartur01 kralartur01:
    ** ***** ***** ********* ***** **
  • İstanbul İstanbul:
    *** *******
  • elonmusk elonmusk:
    ****** ******* ***** ***
  • İstanbul İstanbul:
    ***** ****** hahahaha*
  • elonmusk elonmusk:
    **** ***** ** **** ******** *** ******
  • İstanbul İstanbul:
    ****** ***** **** ** **
  • İstanbul İstanbul:
    ***** ****
  • elonmusk elonmusk:
    ********* ********* **** **** ******* ******* *** ***** ***** **********
  • İstanbul İstanbul:
    ******** *** ******** ******** ********
  • İstanbul İstanbul:
    **** **** ***** hahahaha*** ***** ***** ***** * ********** ****** ******* ******* ****** ***
  • İstanbul İstanbul:
    ***** **
  • elonmusk elonmusk:
    *** *** hahahaha***** **** **** ***** ***** ****** **********
  • İstanbul İstanbul:
    *** ***
  • VendettaX VendettaX:
    ****
  • VendettaX VendettaX:
    ******** ********** ******* ****
  • VendettaX VendettaX:
    ***** ****
  • VendettaX VendettaX:
    ** ***
  • elonmusk elonmusk:
    ********* **** **** ***** **** * ****** *** *** ******* ******* *** ** ** ********* hahahaha**** ***** **
  • VendettaX VendettaX:
    **********
  • VendettaX VendettaX:
    *** ********* ******* * ****
  • TabldotLife TabldotLife:
    ** ******
  • B bandaleros:
    ***** ******** hahahaha******* * ** ****** *******
  • TabldotLife TabldotLife:
    ******** ***** ***** ********* ******* ****** **** ********** **** ****** ******** ******** *******
  • TabldotLife TabldotLife:
    **** ****** ***** ******* ********* **** **** ***** **** * ****** *** *** ******* ******* *** ** ** ********* hahahaha**** ***** **
    TabldotLife TabldotLife: **** ****** ***** ******* ********* **** **** ***** **** * ****** *** *** ******* ******* *** **...
    Üst