Esrar Yetiştirme 101 - Gir, Oku, Temelleri Öğren, Çık

Merhaba arkadaşlar. Forumda sıklıkla aynı sorular soruluyor. Bu sorular genellikle yetiştiriciliğe giriş niteliğinde sorular oluyor. Ben de bu sorulara cevap verecek bir konu oluşturmak istedim.

Öncelikle şunu söyleyeyim kankalar. Ben her şeyi bilmiyorum. Hatta çoğu şeyi bilmiyorum. Ben de forumda benden daha deneyimli kankalarımdan öğreniyorum. Ancak bizler kafa insanlarız, ben daha iyisini bilirim ben uzmanım triplerine girmeden tartışarak doğruyu bulabiliriz diye düşünüyorum. O yüzden konuda yanlış görürseniz lütfen uyarın, düzelteyim. Dünya'da herkes birbirine nefret kusuyor. Bizler barışın mutluluğun insanları olmalıyız, işlerimizi dostça, egosuz bir şekilde halletmemiz gerekir diye düşünüyorum. 

Son bir not, aşağıdaki bilgileri internetin çeşitli ortamlarından derleyerek yazdım. Herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum.

Gelelim konumuza.

Arkadaşlar Cannabis bitkisi yetiştirmesi zor bir bitki değil. Bazı temel istekleri var, o temel isteklerini karşıladığınızda cayır cayır büyüyen bir bitki. Zaten adı ot. Salıyorsun büyüyor. Konuya ince ince giriş yaparken önce Cannabis nedir ne değildir oradan başlayalım.

Öncelikle şunu aradan çıkaralım. Cannabis bitkisinin sadece dişisi kafa yapıyor. Erkek bitkileri öldürüyoruz. Çünkü erkek bitkiler dişi bitkileri dölleyerek onların da kafa yapmasını engelliyor. O yüzden buradan sonra bahsedeceğim bitkilerin sadece dişilerini düşünün. Erkekleri çöp.

Bitki Türleri

Cannabis bitkisinin aslında 3 türü var. Bunlar Sativa, Indica ve Ruderalis.

[img=300x150]https://image.ibb.co/mXkBxK/ruderalis_leaves.jpg[/img]

Cannabis Sativa: En uzun boylu cannabis türü olan sativa yukarıda da göreceğiniz gibi ince yapraklara sahiptir. Sativa bitkilerimiz uzun bir çiçeklenme periyoduna sahiptir. Büyümesi uzun sürer, ancak daha büyük görkemli bir bitki haline gelebilir. Kontrolsüz bırakıldığında boyu 2-3 metreye kadar uzayabilir. Sativa, mutluluk, yaratıcılık, konuşkanlık gibi etkilere sahiptir.

Cannabis Indica: Sativaya göre kısa boylu olan Indica türü geniş yapraklara sahiptir. Sativaya göre daha kısa bir büyüme ve çiçeklenme periyoduna sahiptir. Indica bitkiler rahatlama, ağrı giderme gibi etkilere sahiptir.

Cannabis Ruderalis: Ruderalis bizim bildiğimiz kafa yapan cannabis türlerinden değil. Bu başlıkta ne işi var derseniz hemen açıklayayım. Ruderalisin kendine özel bazı yetenekleri var. Bu bitki çok dayanıklı, çok çabuk çiçekleniyor, neredeyse her ortamda her şekilde yaşıyor. Cannabis tohumu yetiştiricileri istedikleri sativa veya indica türlerini bu tür ile çiftleştirerek tohum elde ediyorlar. Böylelikle hem sativanın veya indicanın kafa yapma özelliklerini alıyorlar, hem de ruderalisin bahsettiğim güzel özelliklerini alıyorlar. Bu tohum türlerine Autoflowering seed deniyor. Konusu açılmışken tohum türlerine geçelim.

Tohum Türleri

[img=350x200]https://image.ibb.co/nM9MxK/cannabis_seeds.jpg[/img]

Bu konuda da yine bir ön bilgi vereyim, profesyonel Cannabis tohumu satan sitelerden aldığımız tohumlar Feminised yani dişileştirilmiş tohumdur. Bir tohumda sadece "feminised" etiketi varsa o tohum foto bir tohumdur. "Autoflowering" etiketi varsa bu hem feminised hem oto olduğu anlamına gelir. Yani oto veya foto olması cinsiyetini değiştirmiyor. Tohumumuz hep dişidir. Eğer erkekli dişili karışık tohum almak istersek "regular" etiketli cannabis tohumlarına yönelmeliyiz.

Bir tohumun cinsiyetini tohuma bakarak öğrenemeyiz. Eğer tohumunuzu satın almadıysanız, dışarıdan satın aldığınız bir şeylerin içinde geldiyse bunu anlamanın tek yolu tohumu ekip büyümesine izin vermektir. Bitki belirli bir büyüklüğe eriştikten sonra cinsiyeti anlaşılabilir. Bitkiniz erkek çıkarsa söküp atarsınız. Dişi çıkarsa devam edersiniz. Siz yine de koyu renkli, sert ve şişman tohumları kullanmaya özen gösterin. Bunların daha sağlıklı tohumlar olduğu yönünde bir düşünce var.

Photoflowering Seed/Foto Bitki/Photo: Foto bitkiler yukarıda da bahsettiğim çiftleştirme işleminden geçmemiş tohumlardır. Bu tohumlardan çıkan bitkilerin ne kadar büyüyeceğine, ne zaman çiçeklenmeye başlayacağına biz karar veriyoruz. Bitkiye bu komutları ışık sistemimizi ayarlayarak veriyoruz. Bundan daha sonra bahsedeceğim.

Autoflowering Seed/Oto bitki/Auto: Oto bitkiler yukarıda da bahsettiğim gibi özel üretilmiş tohumlardır. Bu bitkiler genelde sabit bir ışık altında, sabit bir ışık periyoduyla yetiştirilir. Bitki sömeklenme dönemine kendi kendine girer. Genellikle hasat etmesi daha kısa sürer.

Cannabis Yaşam Döngüsü

Cannabis yetiştirmek, daha doğrusu cannabisin hayatı 5 aşamadan oluşur.

  • Tohum
  • Çimlenme: Bitkinin tohumdan çıktığı en savunmasız ve hassas olduğu dönem
  • Büyüme: Bitkinin yaprak ve dal ürettiği dönem.
  • Çiçeklenme: Yaprak ve dal üretiminin yavaşlayarak durduğu, çiçek yani sömek üretiminin başladığı dönem
  • Hasat: Çiçeklerimizi toplayıp kurutarak kullanıma hazırladığımız dönem
cannabis_life_timeline.jpg



Işık Sistemleri ve Işık Periyotları

Cannabis bitkisi doğada ilkbahar sonu, yaz başı topraktan çıkan, yaz sonu, son bahar başı gibi hasat edilen sezonluk bir bitkidir. Indoor yetiştiricilikte yetiştiriciler evlerindeki bitki yetiştirme alanlarında bu mevsimlerde dünyaya gelen ışıkları taklit etmeye çalışırlar.

Güneşten dünyaya yaz başı zamanlarında mavi beyaz tonlarda daha açık renkli, göz parlatan bir renkte ışık ulaşır. Yaz sonunda ise bu renk koyu sarı renklere ulaşır. Bu ışıkları bu şekilde tarif etmek pek uygun değil. Daha teknik terimlerle anlatmak daha uygun.

Kelvin: Işığın rengini belirten bir birimdir. Ampüllerin üzerinde Kelvin değerleri bulunur. Bunlar CFL ampüllerde 6500K ve 2700K olarak sadece iki tanedir. 6500K yaz başı ışığına, 2700K Yaz sonu ışığına benzer. 

Kelvin_Chart.jpg

CFL ampüller yeni başlayanlar için ideal, ucuz, kolay erişilir bir yöntemdir ancak fotografta da görebileceğiniz gibi başka ışık türleri de var. Bunlardn en önemlisi HID sistemler ve Led lambalardır. HID sistemler ikiye ayrılır. HPS(High Pressure Sodium) ve MH(Metal Halide) ampüller. Bu ampüllerin hangisinin hangi aşamada kullanılacağını yukarıdaki fotoğrafa bakarak tahmin edebilirsiniz sanırım. HPS ampüller koyu sarı olduğundan sömeklenme döneminde, MH ampüller büyüme döneminde kullanılır.

Led lambalarda ise kelvin değeri yerine ışığın dalga boyları konuşulur. Bu dalga boyları nm değeri ile ölçülür. Fizik dersinden hatırlarsınız, ışığın o üçgenden geçtikten sonra gökkuşağı renklerine dönüşmesini düşünün. İşte tüm o renkler ayrı ayrı konuşulur.
55a77ba9f12c4a2b8226270a0ab5c436_Visible_Spectrum.png

Detaylarına girmeden şöyle anlatayım. Led lambalar full spectrum olarak satılabilir. Bu full spectrum bitkimizin ihtiyaç duyduğu tüm ışık değerlerini içeren(PAR) bir ışık yayar. Bitkinizi FS ışık altında yetiştirebilirsiniz. Kendiniz kendi spectrumunuzu cob ledler ile oluşturabilirsiniz. Veya bilindik profesyonel firmalar tarafından üretilmiş Cannabis için özel tasarlanmış renklerde ledler içeren hazır bir sistem kullanabilirsiniz. 

Lümen: Bir ampülün insan gözüne ne kadar parlak göründüğünü gösteren bir birimdir. İnsan gözüne diye belirtmemin sebebi, bizim görebildiğimiz ışıklarla bitkimizin talep ettiği ışıkların aynı olmamasından kaynaklanıyor. Yani bizim gözümüz bazı ışıkları göremiyor. Ancak bitki bu ışıkları da hissedebiliyor. Lümen bitki için kusursuz ışığı bulmamızı tam olarak sağlamasa da yine de ışığın gücünü, parlaklığını ölçmek için önemli bir birim. Bir bitki için 10.000 lümen ışık gerektiği genel geçer bir kuraldır.

Ampül ve Işık Türleri:

CFL Lambalar: CFL (Compact Fluorescent Lamp) lambalar evlerde de "Tasarruflu Ampül" adıyla kullandığımız ampüllerdir. Marketlerde bile kolaylıkla bulunabilir. E27 kodlu duya monte edilip direkt olarak 220v ile kullanılır. Bitkiye yakın durması altın kuraldır. Çok fazla ısı üretmezler. Giriş aşaması için idealdir.

HID Lambalar: MH ve HPS olarak ikiye ayrılan(bizi ilgilendiren) bu lambalar bitkilerimiz için çok güçlü ve ideal bir ışık üretirler. Kullanımları için balast isminde bir cihaz gerekir. Ampülümüz elektriğini bu cihazdan alır. Ampül ve balast birbirine güç yani Watt bakımından uyumlu olmalıdır. HID lambalar yüksek ışıkla birlikte yüksek miktarda ısı da üretir. Bu ısıyı dağıtmak için güçlü bir havalandırma sistemine ya da cooltube ismi verilen özel havalandırmalı reflektörlere ihtiyacınız olacaktır. Bitki ile arasında ısı kaynaklı problemlerden dolayı mesafe bulunmalıdır.

Led Lambalar: Led lambalar az miktarlarda ısı bol miktarda verimli ışık üreten güzel bir ışık sistemidir. Sıkıntılı kısmı kendilerinin birazcık tuzlu olmalarıdır.  Bitki ile arasında ışık yanmasına sebep olmaması açısından mesafe bulunmalıdır.

Işık ile bitki arasındaki mesafe


Işık döngüleri:

[img=200x200]https://image.ibb.co/fXAYBe/9535425806386.jpg[/img]
(Zaman ayarlı priz. Işık döngülerini ayarlamak için olmazsa olmazlardan.)

Işığın renginin mevsimlere göre değiştiğinden bahsetmiştik. Işığın renginin değişmesi gibi, dünyadaki gündüz süresi de değişiyor. 

Foto bitkilerde ışık döngüsü: Foto bitkiler isminden de anlaşılacağı üzere bu konuda aşırı hassas bitkilerdir. Işığı 18 saat ve üzeri bir sürede ışık alırlarsa yaz başında olduklarını düşünüp dal ve yaprak üretmeye başlarlar. Bitkiye 12 saat kesintisiz karanlık verdiğimizde ise yazın bitmeye başladığını artık çiçeklenmesi gerektiğini düşünür. İşte foto bitkilerin ne zaman çiçekleneceğini ne zaman büyüyeceğini verdiğimiz ışığın süresiyle bu şekilde ayarlayabiliriz.

Foto bitkilerin büyüme dönemlerinde(veg) kaç saat ışık alacakları konusunda kesin bir fikir yok. Bilinen tek şart en az 18 saat olması. Bazı yetiştiriciler bitkinin 3-5 saat uyumasının bitki gelişimi ve elektrik faturası açısından daha avantajlı olduğunu düşünüyor.

Oto bitkilerde ışık döngüsü: Oto bitkiler daha önce de bahsettiğim gibi kendi kendine programlanmış bitkilerdir. Onlar için ışık döngüsü ayarlanmaz. Oto bitkilere her zaman 18-24 saat arası ışık verilmelidir. 


Beslenme ve Sulama

Şunu unutmayın, bitkimizin en önemli besin kaynağı ışıktır ancak bitkimiz bazı olmazsa olmaz elementlere ihtiyaç duyar. Bunlar NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) gübreleri ve bazı diğer elementlerdir(Kalsiyum, magnezyum gibi). Bu elementler Cannabis yetiştiriciliği için özel olarak üretilmiş profesyonel markaların gübrelerinde ideal oranlarda bulunur.  

[img=400x200]https://image.ibb.co/mksoSK/nutrients_1200x630.jpg[/img]

Bitkimiz gübreleri farklı dönemlerinde farklı oranlarda ister. Çok küçük olduğu dönemlerde (ilk 2 haftalık süreç) Gübre takviyesi istemez. Sulama suyundaki besinler onun için yeterlidir. Bitki büyüdükçe gübre ihtiyacı artar, dönemlere göre değişir. Hangi gübreden ne kadar kullanacağınız markaların kutularının arkasında yazar. Genel olarak veg döneminde "N" yani azot ağırlıklı, çiçeklenme döneminde "P" ve "K" yani fosfor ve potasyum ağırlıklı gübreler kullanılır. Profesyonel markalar haricinde başka ucuz gübreler de kullanabilirsiniz ancak gübrelerinizin edible yani yenilebilir olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Yani menekşe için olan gübreyi değil de, domates için olan gübreyi kullanın.

Bahsettiğim bu gübreler hep sıvı gübrelerdir ve paketlerin arkasında kullanım kılavuzları bulunur. Bu kılavuza uygun olarak sulama suyunuzu hazırlarsınız ve bitkinizi bu su ile sularsınız.  Cannabis bitkisi toprağını kurutmayı sever. Dolayısıyla bitkinizi her gün sık sık sulamak yerine toprağın verdiği tepkilere göre sulamak en mantıklısı olacaktır. Çoğu yetiştirici bu sulamanın 2 veya 3 gün aralıklarla yapılması gerektiğine inanır ancak genel geçer kural parmağınızı toprağa ilk boğumuna kadar batırmanızdır. Eğer nem hissediyorsanız sulamayın. Kuru ise sulayın. 

Yetiştirme ortamları: Artık yazıyı yazarken yorulmaya başlamam sebebiyle sadece topraktan bahsedeceğim ancak toprak harici, coco ismindeki hindistan cevizi lifinden üretilmiş özel bir ortamda veya direkt olarak suda Cannabis yetiştirmek mümkün. 

Toprakta Cannabis yetiştirmenin altın kuralı bitkiyi sıradan allmix toprak karışımında başlatmamaktır. Bu en çok yapılan hatalardan biridir. Bitki gençlik zamanlarında gübre istemediğinden ve marketten alacağımız toprak karışımı gübreli olduğundan bitkimiz yanabilir. Bu yanma yaprakların uçlarında başlar ve neredeyse günde 1 cm gövdeye doğru ilerler. Bitki lightmix toprakta, yani az gübreli veya gübresiz toprakta başlatılır. Gübreleme işlemi ilerleyen zamanlarda sıvı gübre ile devam eder.

Burada ayrıca bir konuya dikkat çekmek istiyorum. O da bitkimiz için gerekli olan ortam pH değeri. Bitkinin yaşamına devam edebilmesi için toprağın ve dolayısıyla suyun belirli bir ph değeri aralığında bulunması gerekiyor. Bu ph değeri toprak için 6-7 aralığında olmalıdır. Bitkinizi çeşme suyu ile sulayabilirsiniz ancak suyu bekletmeniz şiddetle önerilir. Ayrıca şişelenmiş su kullanmak isterseniz de üzerindeki değerleri okumalısınız. Yüksek ph'lı içme suları "alkali" adıyla satılır. Alkali sular bitki yetiştirmek için uygun değildir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Nem: Cannabis neredeyse diğer tüm özelliklerinde olduğu gibi bunda da mevsim taklidi ister. Fazla nem bitkinizin çürümesine/küflenmesine sebep olabilir, az nem bitkinizin kurumasına, büyümesinin durmasına sebep olabilir. Optimum nem değerlerini aşağıda bulabilirsiniz.

cannabis_humidity_chart.jpg


Havalandırma: Havalandırma da yeni başlayanların en çok hata yaptığı konulardan biridir. Fan seçimi düzgün yapılmaz veya havalandırma önemsenmez. Öncelikle şundan bahsedeyim, kabini içerisinde esinti yapmak istediğiniz fan tipi ile, kabinin içine hava çekip dışarıya hava atmasını istediğiniz fan tipleri farklı tiplerdir. Sıradan pc fanı, vantilatör gibi fanlar havayı arkadan alıp ön tarafa itmek için tasarlanmamışlardır. Bu fanlar bulundukları ortamdaki havayı her yerden, yanlardan, üstten, önden ve arkadan alarak yine ön tarafa hızlıca iterler. Biz bu fan tipini kabinimizin içerisinde esinti oluşturmak için kullanıyoruz. Kabinimizin içinde esinti oluşması hem nemin düzgün dağılması, hem de dal ve yaprakların güçlenip sağlamlaşması için önemlidir.

Aksiyel fanlar ise kabinimizin içerisine hava çekmek ve kabinden dışarıya hava itmek için kullanılır. Fan sistemleri gereksiz pahalı gibi gelse de hem koku probleminin önüne geçebilmek(karbon filtre ile) hem de bitkinin ihtiyacı olan co2'yi elde edebilmesi için havalandırma çok önemlidir. Bitkimizin boğulmasını istemeyiz. 

Sıcaklık:

Bitkimiz büyüme aşamasında 30 dereceye, çiçeklenme aşamasında 27 dereceye kadar sıkıntı çıkarmadan dayanabiliyor. Alt limit olarak da 20 derecenin altına inmemesi gerekiyor. 

Yetiştirme kabinleri: İnsanlar neredeyse her şeyin içerisinde Cannabis yetiştiriyorlar ancak yetiştirme kabinimizin yetiştirmeye, seçtiğimiz ışığa, havalandırma sistemimize, nem üretme veya nem eksiltme cihazlarımıza olan uygunluğu bizim için çok önemli. Peki bir yetiştirme kabininden ne beklemeliyiz? O biraz da bizim kaç bitki yetiştirmek istediğimize, nasıl yetiştirmek istediğimize bağlı. Bu işler için "Grow tent" adıyla satılan yetiştirme çadırları mevcut. Ancak bu çadırlar biraz pahalıdır. Bu sebeple insanlar kendi kabinlerini yapabilmekteler. Bazıları gardırop kullanıyor, bazıları bez dolap, bazıları marangoza yaptırıyor bazıları demirciye. İnternette hulahopun etrafını yansıtıcı malzeme ile kaplayıp bitki yetiştiren bile gördüm. Hangi ışığı kullanacağınız, ışık ile bitki arasında bulunması gereken mesafe, bitkinizin ulaşacağı boyut, kaç adet bitki seçeceğiniz, havalandırma sistemi olarak ne kullanacağınız, nem cihazı kullanıp kullanmayacağınızı iyi hesaplamanız ve kabininizi ona gör düzenlemeniz gerekiyor.

Özetle kankalar bitkinizin belirki başlı ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları sağladığınız zaman kendi kendine kolayca yetişiyor.

Bu ihtiyaçlar:

1) Uygun toprak (pH ve gübre değerleri ile)
2) Uygun su ve gübre (pH değeri ile)
3) Uygun ışık (Dönemsel ve miktarsal uygunlukta)
4) Uygun nem (Dönemsel değerlerine göre)
5) Uygun havalandırma (Her zaman en iyisi)
6) Uygun sıcaklık (Dönemsel değerlere göre)


Şimdilik bu kadar arkadaşlar. Tüm konulardan hızlıca bahsetmeye çalıştım. Forumda her konuda onlarca bilgi var. Bu işe gönül verdiyseniz forumda gezinin, okuyun. Kendinize bir kabin oluşturmadan önce plan yapın. Bol dumanlı neşeli günler sizlerle olsun.
 
Cvp: Esrar Yetiştirme 101 - Gir, Oku, Temelleri Öğren, Çık

Adobe123' Alıntı:
+rep. güzel konu kanka 101 e devam et bence. bende çeviri konuları açıcam boş bi zamanımda. forum yerinde sayıyor yeni şeyler gelirse güzel olur

Sağol kanka bahsedilecek çok konu var ama hem her şeyi bilmemem hem de okuldan vakit bulamamam sebebiyle bu başlığı bile taslak olarak kaydederek 2 günde tamamladım.  Yavaş yavaş devam ederiz. Önemli olan yanlış bilgi vermemek.
 
Harika emeğine sağlık çok samimi ve bilgilendirici bir içerik oluşturmuşsun herkes gibi bende devamını dilerim hatta ilerleyen dönemde anket tarzında konu başlıklarını sunup en çok seçilen hakkında bilimsel ve deneyimsel bilgi ile içerikler oluşturmayı düşünüyorum misal veriyorum elektirikçi bir arkadaşın ışıklandırma konusunda fiziksel matematiksel değerleri ile bu tarzlardan en verimli sonuçlar elde eden arkadaşların içeriklerinin birleştirildiği konular düşünüyorum ama bunun için forumun bir kaç ayı daha var önce mevcut yapıyı biraz temizlemek ve düzeni sağlamak gerek ve bu tek bir kişiyle olmuyor o yüzden arada biraz fazla zaman oluyor ama tutumunu ve emeğini çok beğendim, iyi forumlar.


Not olarak bu kadar beğenilen konuların yıldız sistemi ile derecelendirmesi gerek ki yetkililerin veya okuyucuların hakkında genel fikir oluşmasına olanak sağlasın lütfen forumun bütün yardımcı araçlarını kullanmaktan çekinmeyelim bu yöntemler forum sistemleri için özel olarak tasarlanmıştır süs değil saygılar sevgiler.
 
Cvp: Esrar Yetiştirme 101 - Gir, Oku, Temelleri Öğren, Çık

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim kankalar. Vakit buldukça güncellemeye çalışacağım. Bu arada başka bir acemi hatasiyla daha karsilastim acı bir şekilde;

Kabinimin içerisindeki termometreyi saksının dibine koymuş, oh ne güzel 25 derece diye seviniyordum. Termometrenin probunu someklere çektikten 5 dakika sonra sicakligin 40 derece oldugunu gordum. İnceledim, pistillerin bir kismi yanmaya başlamış sıcaktan kavrulmuşlar.

Neymiş efendim termometrenin probunu saksinin dibine koymamak gerekiyormuş. Someklerdeki sıcaklığı ölçmek gerekiyormuş. Acı oldu. 

Bu arada sicakliktan bahsetmemişim konuda, yarin eklerim. Şimdi biraz başımı taşlara vuracağım.
 

Efexx

Yeni üye
Cvp: Esrar Yetiştirme 101 - Gir, Oku, Temelleri Öğren, Çık

Elerine sağlık çok faydalı bilğiler vermişsin
 
Cvp: Esrar Yetiştirme 101 - Gir, Oku, Temelleri Öğren, Çık

Merhaba arkadaşlar çok hoş bulduğum konu için arkadaşımızın emeği haricinde bir hiç ama madem ki genel sorunlardan biri de "Türkçe İçerik" bende arkadaşımızın kullandığı görselleri türkçeleştirdim tabiki ingilizce hallerini de kaldırmadım çünkü bazıları terimsel kullanımdı türkçeye çevirince anlamsızlık oluşabilir veya yanlışlıklar olur diye ingilizce hallerine de dokunmadım kelvin değer tablosunda her değeri skala üzerinde ki renk ile yazdım arkadaşımız da bu görselleri kullanmak isterse diye buraya ekliyorum, iyi forumlar.

Görseller

[attachment=816][attachment=817][attachment=818][attachment=819]
 

Ekli dosyalar

  • Yasam_dongusu.jpg
    Yasam_dongusu.jpg
    120.6 KB · Görüntüleme: 245
  • Kelvin_Skala.jpg
    Kelvin_Skala.jpg
    94.6 KB · Görüntüleme: 217
  • led_spec.png
    led_spec.png
    55 KB · Görüntüleme: 169
  • optimal_nem.jpg
    optimal_nem.jpg
    83.4 KB · Görüntüleme: 201

tefo3355

Yeni üye
Cvp: Esrar Yetiştirme 101 - Gir, Oku, Temelleri Öğren, Çık

Kankam eline sağlık çok güzel yazmışsın. Havalandırmayı biraz daha detaylı anlatırsan çok sevinirim. En uygun şekilde ne ile nasıl yaparım
 

Patlayantohum

Yeni üye
Cvp: Esrar Yetiştirme 101 - Gir, Oku, Temelleri Öğren, Çık

Chronixx' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar. Forumda sıklıkla aynı sorular soruluyor. Bu sorular genellikle yetiştiriciliğe giriş niteliğinde sorular oluyor. Ben de bu sorulara cevap verecek bir konu oluşturmak istedim.

Öncelikle şunu söyleyeyim kankalar. Ben her şeyi bilmiyorum. Hatta çoğu şeyi bilmiyorum. Ben de forumda benden daha deneyimli kankalarımdan öğreniyorum. Ancak bizler kafa insanlarız, ben daha iyisini bilirim ben uzmanım triplerine girmeden tartışarak doğruyu bulabiliriz diye düşünüyorum. O yüzden konuda yanlış görürseniz lütfen uyarın, düzelteyim. Dünya'da herkes birbirine nefret kusuyor. Bizler barışın mutluluğun insanları olmalıyız, işlerimizi dostça, egosuz bir şekilde halletmemiz gerekir diye düşünüyorum. 

Son bir not, aşağıdaki bilgileri internetin çeşitli ortamlarından derleyerek yazdım. Herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum.

Gelelim konumuza.

Arkadaşlar Cannabis bitkisi yetiştirmesi zor bir bitki değil. Bazı temel istekleri var, o temel isteklerini karşıladığınızda cayır cayır büyüyen bir bitki. Zaten adı ot. Salıyorsun büyüyor. Konuya ince ince giriş yaparken önce Cannabis nedir ne değildir oradan başlayalım.

Öncelikle şunu aradan çıkaralım. Cannabis bitkisinin sadece dişisi kafa yapıyor. Erkek bitkileri öldürüyoruz. Çünkü erkek bitkiler dişi bitkileri dölleyerek onların da kafa yapmasını engelliyor. O yüzden buradan sonra bahsedeceğim bitkilerin sadece dişilerini düşünün. Erkekleri çöp.

Bitki Türleri

Cannabis bitkisinin aslında 3 türü var. Bunlar Sativa, Indica ve Ruderalis.

[img=251x150]https://image.ibb.co/mXkBxK/ruderalis_leaves.jpg[/img]

Cannabis Sativa: En uzun boylu cannabis türü olan sativa yukarıda da göreceğiniz gibi ince yapraklara sahiptir. Sativa bitkilerimiz uzun bir çiçeklenme periyoduna sahiptir. Büyümesi uzun sürer, ancak daha büyük görkemli bir bitki haline gelebilir. Kontrolsüz bırakıldığında boyu 2-3 metreye kadar uzayabilir. Sativa, mutluluk, yaratıcılık, konuşkanlık gibi etkilere sahiptir.

Cannabis Indica: Sativaya göre kısa boylu olan Indica türü geniş yapraklara sahiptir. Sativaya göre daha kısa bir büyüme ve çiçeklenme periyoduna sahiptir. Indica bitkiler rahatlama, ağrı giderme gibi etkilere sahiptir.

Cannabis Ruderalis: Ruderalis bizim bildiğimiz kafa yapan cannabis türlerinden değil. Bu başlıkta ne işi var derseniz hemen açıklayayım. Ruderalisin kendine özel bazı yetenekleri var. Bu bitki çok dayanıklı, çok çabuk çiçekleniyor, neredeyse her ortamda her şekilde yaşıyor. Cannabis tohumu yetiştiricileri istedikleri sativa veya indica türlerini bu tür ile çiftleştirerek tohum elde ediyorlar. Böylelikle hem sativanın veya indicanın kafa yapma özelliklerini alıyorlar, hem de ruderalisin bahsettiğim güzel özelliklerini alıyorlar. Bu tohum türlerine Autoflowering seed deniyor. Konusu açılmışken tohum türlerine geçelim.

Tohum Türleri

[img=251x200]https://image.ibb.co/nM9MxK/cannabis_seeds.jpg[/img]

Bu konuda da yine bir ön bilgi vereyim, profesyonel Cannabis tohumu satan sitelerden aldığımız tohumlar Feminised yani dişileştirilmiş tohumdur. Bir tohumda sadece "feminised" etiketi varsa o tohum foto bir tohumdur. "Autoflowering" etiketi varsa bu hem feminised hem oto olduğu anlamına gelir. Yani oto veya foto olması cinsiyetini değiştirmiyor. Tohumumuz hep dişidir. Eğer erkekli dişili karışık tohum almak istersek "regular" etiketli cannabis tohumlarına yönelmeliyiz.

Bir tohumun cinsiyetini tohuma bakarak öğrenemeyiz. Eğer tohumunuzu satın almadıysanız, dışarıdan satın aldığınız bir şeylerin içinde geldiyse bunu anlamanın tek yolu tohumu ekip büyümesine izin vermektir. Bitki belirli bir büyüklüğe eriştikten sonra cinsiyeti anlaşılabilir. Bitkiniz erkek çıkarsa söküp atarsınız. Dişi çıkarsa devam edersiniz. Siz yine de koyu renkli, sert ve şişman tohumları kullanmaya özen gösterin. Bunların daha sağlıklı tohumlar olduğu yönünde bir düşünce var.

Photoflowering Seed/Foto Bitki/Photo: Foto bitkiler yukarıda da bahsettiğim çiftleştirme işleminden geçmemiş tohumlardır. Bu tohumlardan çıkan bitkilerin ne kadar büyüyeceğine, ne zaman çiçeklenmeye başlayacağına biz karar veriyoruz. Bitkiye bu komutları ışık sistemimizi ayarlayarak veriyoruz. Bundan daha sonra bahsedeceğim.

Autoflowering Seed/Oto bitki/Auto: Oto bitkiler yukarıda da bahsettiğim gibi özel üretilmiş tohumlardır. Bu bitkiler genelde sabit bir ışık altında, sabit bir ışık periyoduyla yetiştirilir. Bitki sömeklenme dönemine kendi kendine girer. Genellikle hasat etmesi daha kısa sürer.

Cannabis Yaşam Döngüsü

Cannabis yetiştirmek, daha doğrusu cannabisin hayatı 5 aşamadan oluşur.

  • Tohum
  • Çimlenme: Bitkinin tohumdan çıktığı en savunmasız ve hassas olduğu dönem
  • Büyüme: Bitkinin yaprak ve dal ürettiği dönem.
  • Çiçeklenme: Yaprak ve dal üretiminin yavaşlayarak durduğu, çiçek yani sömek üretiminin başladığı dönem
  • Hasat: Çiçeklerimizi toplayıp kurutarak kullanıma hazırladığımız dönem
cannabis_life_timeline.jpg



Işık Sistemleri ve Işık Periyotları

Cannabis bitkisi doğada ilkbahar sonu, yaz başı topraktan çıkan, yaz sonu, son bahar başı gibi hasat edilen sezonluk bir bitkidir. Indoor yetiştiricilikte yetiştiriciler evlerindeki bitki yetiştirme alanlarında bu mevsimlerde dünyaya gelen ışıkları taklit etmeye çalışırlar.

Güneşten dünyaya yaz başı zamanlarında mavi beyaz tonlarda daha açık renkli, göz parlatan bir renkte ışık ulaşır. Yaz sonunda ise bu renk koyu sarı renklere ulaşır. Bu ışıkları bu şekilde tarif etmek pek uygun değil. Daha teknik terimlerle anlatmak daha uygun.

Kelvin: Işığın rengini belirten bir birimdir. Ampüllerin üzerinde Kelvin değerleri bulunur. Bunlar CFL ampüllerde 6500K ve 2700K olarak sadece iki tanedir. 6500K yaz başı ışığına, 2700K Yaz sonu ışığına benzer. 

Kelvin_Chart.jpg

CFL ampüller yeni başlayanlar için ideal, ucuz, kolay erişilir bir yöntemdir ancak fotografta da görebileceğiniz gibi başka ışık türleri de var. Bunlardn en önemlisi HID sistemler ve Led lambalardır. HID sistemler ikiye ayrılır. HPS(High Pressure Sodium) ve MH(Metal Halide) ampüller. Bu ampüllerin hangisinin hangi aşamada kullanılacağını yukarıdaki fotoğrafa bakarak tahmin edebilirsiniz sanırım. HPS ampüller koyu sarı olduğundan sömeklenme döneminde, MH ampüller büyüme döneminde kullanılır.

Led lambalarda ise kelvin değeri yerine ışığın dalga boyları konuşulur. Bu dalga boyları nm değeri ile ölçülür. Fizik dersinden hatırlarsınız, ışığın o üçgenden geçtikten sonra gökkuşağı renklerine dönüşmesini düşünün. İşte tüm o renkler ayrı ayrı konuşulur.
55a77ba9f12c4a2b8226270a0ab5c436_Visible_Spectrum.png

Detaylarına girmeden şöyle anlatayım. Led lambalar full spectrum olarak satılabilir. Bu full spectrum bitkimizin ihtiyaç duyduğu tüm ışık değerlerini içeren(PAR) bir ışık yayar. Bitkinizi FS ışık altında yetiştirebilirsiniz. Kendiniz kendi spectrumunuzu cob ledler ile oluşturabilirsiniz. Veya bilindik profesyonel firmalar tarafından üretilmiş Cannabis için özel tasarlanmış renklerde ledler içeren hazır bir sistem kullanabilirsiniz. 

Lümen: Bir ampülün insan gözüne ne kadar parlak göründüğünü gösteren bir birimdir. İnsan gözüne diye belirtmemin sebebi, bizim görebildiğimiz ışıklarla bitkimizin talep ettiği ışıkların aynı olmamasından kaynaklanıyor. Yani bizim gözümüz bazı ışıkları göremiyor. Ancak bitki bu ışıkları da hissedebiliyor. Lümen bitki için kusursuz ışığı bulmamızı tam olarak sağlamasa da yine de ışığın gücünü, parlaklığını ölçmek için önemli bir birim. Bir bitki için 10.000 lümen ışık gerektiği genel geçer bir kuraldır.

Ampül ve Işık Türleri:

CFL Lambalar: CFL (Compact Fluorescent Lamp) lambalar evlerde de "Tasarruflu Ampül" adıyla kullandığımız ampüllerdir. Marketlerde bile kolaylıkla bulunabilir. E27 kodlu duya monte edilip direkt olarak 220v ile kullanılır. Bitkiye yakın durması altın kuraldır. Çok fazla ısı üretmezler. Giriş aşaması için idealdir.

HID Lambalar: MH ve HPS olarak ikiye ayrılan(bizi ilgilendiren) bu lambalar bitkilerimiz için çok güçlü ve ideal bir ışık üretirler. Kullanımları için balast isminde bir cihaz gerekir. Ampülümüz elektriğini bu cihazdan alır. Ampül ve balast birbirine güç yani Watt bakımından uyumlu olmalıdır. HID lambalar yüksek ışıkla birlikte yüksek miktarda ısı da üretir. Bu ısıyı dağıtmak için güçlü bir havalandırma sistemine ya da cooltube ismi verilen özel havalandırmalı reflektörlere ihtiyacınız olacaktır. Bitki ile arasında ısı kaynaklı problemlerden dolayı mesafe bulunmalıdır.

Led Lambalar: Led lambalar az miktarlarda ısı bol miktarda verimli ışık üreten güzel bir ışık sistemidir. Sıkıntılı kısmı kendilerinin birazcık tuzlu olmalarıdır.  Bitki ile arasında ışık yanmasına sebep olmaması açısından mesafe bulunmalıdır.

Işık ile bitki arasındaki mesafe


Işık döngüleri:

[img=200x200]https://image.ibb.co/fXAYBe/9535425806386.jpg[/img]
(Zaman ayarlı priz. Işık döngülerini ayarlamak için olmazsa olmazlardan.)

Işığın renginin mevsimlere göre değiştiğinden bahsetmiştik. Işığın renginin değişmesi gibi, dünyadaki gündüz süresi de değişiyor. 

Foto bitkilerde ışık döngüsü: Foto bitkiler isminden de anlaşılacağı üzere bu konuda aşırı hassas bitkilerdir. Işığı 18 saat ve üzeri bir sürede ışık alırlarsa yaz başında olduklarını düşünüp dal ve yaprak üretmeye başlarlar. Bitkiye 12 saat kesintisiz karanlık verdiğimizde ise yazın bitmeye başladığını artık çiçeklenmesi gerektiğini düşünür. İşte foto bitkilerin ne zaman çiçekleneceğini ne zaman büyüyeceğini verdiğimiz ışığın süresiyle bu şekilde ayarlayabiliriz.

Foto bitkilerin büyüme dönemlerinde(veg) kaç saat ışık alacakları konusunda kesin bir fikir yok. Bilinen tek şart en az 18 saat olması. Bazı yetiştiriciler bitkinin 3-5 saat uyumasının bitki gelişimi ve elektrik faturası açısından daha avantajlı olduğunu düşünüyor.

Oto bitkilerde ışık döngüsü: Oto bitkiler daha önce de bahsettiğim gibi kendi kendine programlanmış bitkilerdir. Onlar için ışık döngüsü ayarlanmaz. Oto bitkilere her zaman 18-24 saat arası ışık verilmelidir. 


Beslenme ve Sulama

Şunu unutmayın, bitkimizin en önemli besin kaynağı ışıktır ancak bitkimiz bazı olmazsa olmaz elementlere ihtiyaç duyar. Bunlar NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) gübreleri ve bazı diğer elementlerdir(Kalsiyum, magnezyum gibi). Bu elementler Cannabis yetiştiriciliği için özel olarak üretilmiş profesyonel markaların gübrelerinde ideal oranlarda bulunur.  

[img=251x200]https://image.ibb.co/mksoSK/nutrients_1200x630.jpg[/img]

Bitkimiz gübreleri farklı dönemlerinde farklı oranlarda ister. Çok küçük olduğu dönemlerde (ilk 2 haftalık süreç) Gübre takviyesi istemez. Sulama suyundaki besinler onun için yeterlidir. Bitki büyüdükçe gübre ihtiyacı artar, dönemlere göre değişir. Hangi gübreden ne kadar kullanacağınız markaların kutularının arkasında yazar. Genel olarak veg döneminde "N" yani azot ağırlıklı, çiçeklenme döneminde "P" ve "K" yani fosfor ve potasyum ağırlıklı gübreler kullanılır. Profesyonel markalar haricinde başka ucuz gübreler de kullanabilirsiniz ancak gübrelerinizin edible yani yenilebilir olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Yani menekşe için olan gübreyi değil de, domates için olan gübreyi kullanın.

Bahsettiğim bu gübreler hep sıvı gübrelerdir ve paketlerin arkasında kullanım kılavuzları bulunur. Bu kılavuza uygun olarak sulama suyunuzu hazırlarsınız ve bitkinizi bu su ile sularsınız.  Cannabis bitkisi toprağını kurutmayı sever. Dolayısıyla bitkinizi her gün sık sık sulamak yerine toprağın verdiği tepkilere göre sulamak en mantıklısı olacaktır. Çoğu yetiştirici bu sulamanın 2 veya 3 gün aralıklarla yapılması gerektiğine inanır ancak genel geçer kural parmağınızı toprağa ilk boğumuna kadar batırmanızdır. Eğer nem hissediyorsanız sulamayın. Kuru ise sulayın. 

Yetiştirme ortamları: Artık yazıyı yazarken yorulmaya başlamam sebebiyle sadece topraktan bahsedeceğim ancak toprak harici, coco ismindeki hindistan cevizi lifinden üretilmiş özel bir ortamda veya direkt olarak suda Cannabis yetiştirmek mümkün. 

Toprakta Cannabis yetiştirmenin altın kuralı bitkiyi sıradan allmix toprak karışımında başlatmamaktır. Bu en çok yapılan hatalardan biridir. Bitki gençlik zamanlarında gübre istemediğinden ve marketten alacağımız toprak karışımı gübreli olduğundan bitkimiz yanabilir. Bu yanma yaprakların uçlarında başlar ve neredeyse günde 1 cm gövdeye doğru ilerler. Bitki lightmix toprakta, yani az gübreli veya gübresiz toprakta başlatılır. Gübreleme işlemi ilerleyen zamanlarda sıvı gübre ile devam eder.

Burada ayrıca bir konuya dikkat çekmek istiyorum. O da bitkimiz için gerekli olan ortam pH değeri. Bitkinin yaşamına devam edebilmesi için toprağın ve dolayısıyla suyun belirli bir ph değeri aralığında bulunması gerekiyor. Bu ph değeri toprak için 6-7 aralığında olmalıdır. Bitkinizi çeşme suyu ile sulayabilirsiniz ancak suyu bekletmeniz şiddetle önerilir. Ayrıca şişelenmiş su kullanmak isterseniz de üzerindeki değerleri okumalısınız. Yüksek ph'lı içme suları "alkali" adıyla satılır. Alkali sular bitki yetiştirmek için uygun değildir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Nem: Cannabis neredeyse diğer tüm özelliklerinde olduğu gibi bunda da mevsim taklidi ister. Fazla nem bitkinizin çürümesine/küflenmesine sebep olabilir, az nem bitkinizin kurumasına, büyümesinin durmasına sebep olabilir. Optimum nem değerlerini aşağıda bulabilirsiniz.

cannabis_humidity_chart.jpg


Havalandırma: Havalandırma da yeni başlayanların en çok hata yaptığı konulardan biridir. Fan seçimi düzgün yapılmaz veya havalandırma önemsenmez. Öncelikle şundan bahsedeyim, kabini içerisinde esinti yapmak istediğiniz fan tipi ile, kabinin içine hava çekip dışarıya hava atmasını istediğiniz fan tipleri farklı tiplerdir. Sıradan pc fanı, vantilatör gibi fanlar havayı arkadan alıp ön tarafa itmek için tasarlanmamışlardır. Bu fanlar bulundukları ortamdaki havayı her yerden, yanlardan, üstten, önden ve arkadan alarak yine ön tarafa hızlıca iterler. Biz bu fan tipini kabinimizin içerisinde esinti oluşturmak için kullanıyoruz. Kabinimizin içinde esinti oluşması hem nemin düzgün dağılması, hem de dal ve yaprakların güçlenip sağlamlaşması için önemlidir.

Aksiyel fanlar ise kabinimizin içerisine hava çekmek ve kabinden dışarıya hava itmek için kullanılır. Fan sistemleri gereksiz pahalı gibi gelse de hem koku probleminin önüne geçebilmek(karbon filtre ile) hem de bitkinin ihtiyacı olan co2'yi elde edebilmesi için havalandırma çok önemlidir. Bitkimizin boğulmasını istemeyiz. 

Sıcaklık:

Bitkimiz büyüme aşamasında 30 dereceye, çiçeklenme aşamasında 27 dereceye kadar sıkıntı çıkarmadan dayanabiliyor. Alt limit olarak da 20 derecenin altına inmemesi gerekiyor. 

Yetiştirme kabinleri: İnsanlar neredeyse her şeyin içerisinde Cannabis yetiştiriyorlar ancak yetiştirme kabinimizin yetiştirmeye, seçtiğimiz ışığa, havalandırma sistemimize, nem üretme veya nem eksiltme cihazlarımıza olan uygunluğu bizim için çok önemli. Peki bir yetiştirme kabininden ne beklemeliyiz? O biraz da bizim kaç bitki yetiştirmek istediğimize, nasıl yetiştirmek istediğimize bağlı. Bu işler için "Grow tent" adıyla satılan yetiştirme çadırları mevcut. Ancak bu çadırlar biraz pahalıdır. Bu sebeple insanlar kendi kabinlerini yapabilmekteler. Bazıları gardırop kullanıyor, bazıları bez dolap, bazıları marangoza yaptırıyor bazıları demirciye. İnternette hulahopun etrafını yansıtıcı malzeme ile kaplayıp bitki yetiştiren bile gördüm. Hangi ışığı kullanacağınız, ışık ile bitki arasında bulunması gereken mesafe, bitkinizin ulaşacağı boyut, kaç adet bitki seçeceğiniz, havalandırma sistemi olarak ne kullanacağınız, nem cihazı kullanıp kullanmayacağınızı iyi hesaplamanız ve kabininizi ona gör düzenlemeniz gerekiyor.

Özetle kankalar bitkinizin belirki başlı ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları sağladığınız zaman kendi kendine kolayca yetişiyor.

Bu ihtiyaçlar:

1) Uygun toprak (pH ve gübre değerleri ile)
2) Uygun su ve gübre (pH değeri ile)
3) Uygun ışık (Dönemsel ve miktarsal uygunlukta)
4) Uygun nem (Dönemsel değerlerine göre)
5) Uygun havalandırma (Her zaman en iyisi)
6) Uygun sıcaklık (Dönemsel değerlere göre)


Şimdilik bu kadar arkadaşlar. Tüm konulardan hızlıca bahsetmeye çalıştım. Forumda her konuda onlarca bilgi var. Bu işe gönül verdiyseniz forumda gezinin, okuyun. Kendinize bir kabin oluşturmadan önce plan yapın. Bol dumanlı neşeli günler sizlerle olsun.
Eline sağlık knka
 

Yesil088

Üye
Cvp: Esrar Yetiştirme 101 - Gir, Oku, Temelleri Öğren, Çık

yorum yapıyorum sonra tekrar okumak için kanka bu harika bilgilendirme olmuş adamsın
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • E ErdemRS6:
    *****
  • Night owl Night owl:
    *****
  • TabldotLife TabldotLife:
    **********
    +1
  • kamilars kamilars:
    **********
    +1
  • BRUNOOOOO BRUNOOOOO:
    **********
    +1
  • B Bavçikimari:
    ******* dready*** ********* ******* ******* ********* *** ***** ** ** ****** ******* ********* ****** ******** ********** *** ******* ** ***** dready* ** ******* dready** **** ******* ***** ***** ***** ****** ** ****** *********** ******* dready*** ******* ****** ******
    +1
  • SariTursu SariTursu:
    ******** ********
  • SariTursu SariTursu:
    ****** *******
  • Night owl Night owl:
    **** **** ****** ******
  • S sibetta:
    ****** ********** ******* ***** *****
  • S sibetta:
    ********** *** **** ***** ***** ******** ****** ***** ******** ***** ***** ****** ***** *** ****** *****
  • Emmy Emmy:
    ***** *** ******
    Emmy Emmy: ***** *** ******
    Üst