Havalandırma Hesabı : Cevapladık

Herkese merhaba arkadaşlar daha önce bir konuda çok detaylı örnek hesaplamalar ile paylaşmıştım sonra o konu silinince tekrardan bu konu hakkında ezbere veya şansa adımlar atıldığını gördüm, kimisi tamamen koku olmasın diye çok güçlü ürünler seçerken kimisi sadece çok pahalı diye başka ürünlere yöneliyor şimdi gelin hep beraber bu olayı matematiksel olarak çözümleyelim.


Havalandırma sisteminin temel prensibi, yetiştirme alanındaki havayı iki dakikada bir tazelemektir. Bu prensibe göre yetiştirme alanınızda kullanacağınız fanın gücünü hesaplarken bitki yetiştirme kabininin hacminden yararlanmanız gerekir. Böylece tazelenecek hava miktarına daha kolay ulaşırsınız. Bitki Yetiştirme Kabini’nin hacmini hesaplarken, ‘Kabin Boyu x Kabin Eni x Kabin Yüksekliği’ formülünü kullanmanız yeterlidir. İki dakikada bir bitki yetiştirme kabini içerisindeki havanın tazelenmesi gerektiğinden, 60 dakikada 30 defa havanın tazelenmesi gerektiği sonucuna varılır.

(Kabin Boyu x Kabin Eni x Kabin Yüksekliği) x 30 formülü size havanın tazelenmesine ilişkin temel prensibe göre kullanmanız gereken fanın gücünü verecektir.

Havalandırma fanları bildiğiniz/gördüğünüz üzere saatlik ölçümlerle sınıflandırılır [font=Roboto, sans-serif]"m3/s"[/font] ama bizim hedefimiz 60 dakikada 30 kez yani 2 dakika da 1 kez havayı dışarıda ki hava ile değiştirmek.

Örneğin @kronos arkadaşımızın Metreküp ( m³ ) hesaplama için yardım. konusunda ki bizlere vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda bir hesap yapalım hem örnek olsun hemde daha anlaşılır olsun.

1.50 – 1.50 – 2.00 metrelik bir bitki yetiştirme kabini için:

(1.50x1.50x2.00) x 30 = 135 m3/saat’lik bir fan kullanmanız gerekir. Parantez içerisinde ki 4,5m3 kabinin içinde bulunan hava biz bu havayı 60 dakikada 30 kez değiştirmek istediğimiz için bu değeri 30 ile çarptık ve 60 dakikada bu kadar güce ulaşan 135m3/saat'lik bir fan seçmemiz gerektiğini öğrendik.

Biliyorsunuz ki bu tahliye fanı içindi yani içeride ki havayı dışarı atmamız gereken havanın hesabıydı buna göre diğerini yani temiz hava fanını hesaplamakta zor değil ama örnek olsun ve önemli bir kaç hususa değinmek için devam edelim.

Bu değerler fanların doğrudan yalın şekilde kullanıldığında ölçülen değerlerdir.

Eğer bunlara Karbon Filtre(%20-30) veya boru ile yönlendirme yapacaksak uzunluğuna göre eklemeler yapmamız gerektiğini unutmayalım ayrıca giriş çıkış fanlarının amacı nemi sıcaklığı ve teze havayı ayarlamak olduğu için çok yüksek sıcaklıklar üreten HID ampüllerin dercesi arttığında sizde bu fan güçlerine %10 eklemeler yapmayı düşünebilirsiniz.

Şimdide gelelim temiz hava çeken fanımıza bu matematiksel olarak düşünüldüğünde çok kolay ama bir çok arkadaşımızın kafasını karıştıran bir durum çünkü teknik olarak içeri giriş fanı, çıkış fanının 1/2 si veya 2/3 ü olması gerekiyor, bu böyle olunca o zaman vakum etkisi olur bitkilerim kendinden geçer, kabinim havaya uçar veya aksini ben denedim bir şey olmuyor yani sorun yok, ne kadar verirsen o kadar alıcaksın hayat felsefemdir vs gibi düşüncelere ters geliyor. Şimdi bunu matematikle izah edelim cevabımızı alalım.

@kronos arkadaşımızın verdiği bilgiler doğrultusunda 4,5m3 lük bir kabini saatte 135m3 lük hava tahliyesi ile bilgilendirmiştik düz mantık diyor ki 135 atman gerekense içeride 135 olması gerekir burada ki hata şu 1 saatte 135 atarsanız ve 1 saatte 135 verirseniz siz aldığınız kadar havayı doğrudan dışarı atmış olursunuz. ama biz aldığımız havayı kademeli olarak değiştirmek ve 1 2 dakika kullanabilmek istiyoruz. yani sistemde zaten hava çekmesenizde bir hava var siz dışarı attığınız fandan daha düşük bir fan ile içeri hava alırsanız hem içeride ki havanın mutlaka çıkış fanına doğru yönlenmesini sağlarsınız ki bu koku sorununu çözer çünkü karbon filtrede tahliye fanındadır. Hemde aldığınız havayı doğrudan dışarıya yönlendirmesini de engellemiş olursunuz.

Açalım hemen 135m3 lük tahliye fanımız dışarıya dakikada 135/60 dan dakikada 2,25 m3 hava dışarıya atıyor. Kabinimizin içinde zaten 4,5m3 hava var biz 135/2=67,5 m3 ölçütünde giriş fanı kullanırsak dakikada 1,125 havayı içeri almış olduk yani ne oldu kabinimizin içerisindeki 1,125 hava yeni ve kabinden 2,25 hava atılacağı için başlarda kalan temiz havayı bitki kullanırken kullanılmış kirli havayı dışarıdan atıyoruz ve içeri aldığımız hava çıkışa gidene kadar bitki bu havayı kullanabiliyor veya 135/3x2 den 90m3 lük fan kullanırsınız oda dakikada 1,5m3 hava içeri alır aynı şekilde kullanılmaya devam eder. Eğer oranlar aynı olsaydı dışarı çok sıcak olsaydı kabin çok sıcak çok soğuk olsaydı kabin çok soğuk olurdu çünkü aynı olursa bu işlemler dakikada eşit çalışır ve kabin için sistemler 1 dakikada havayı ne kadar nemlendirebilir? Ne kadar ısıyı düşürebilir? veya ne kadar ısıtabilir? işte tüm bu olaylar yüzünden arkadaşımıza önerilen giriş fanı tavsiyesi 67,5 m3/s veya 90m3/s öneriyoruz.

Evet 2,25-1,125 de 1,125 eksiklik 2,25-1,5 da 0,75 lik bir eksiklik ortaya çıkıyor bunun faydası da bütün havanın tahliye fanından çıkacağı demekti peki bu alanlar yüzeysel olarak ne kadar bir alana denk geliyor ürkütücü mü sizce ? Yani o eksik olan yerlerde hava olmadığını mı düşünüyorsunuz içeride vantilatör hava salınımı yaparken ve giriş çıkış için delikler varken siz kabinin bölgesel olarak havasız kalacağını mı düşünüyorsunuz en düz mantıktan yukarıda ki fan altta ki fanının gücüne güç kadar o boşluktan 1m3 hava girecekken 2m3 hava girer değil mi? ben küçük alanlarda 3te2 önerirken büyük alanlarda 2de1 öneririm tabi bunlar matematiksel sonuçlar aksi çalışmaz değil maksat doğayı taklit etmek çünkü senin dış ortamın havası idealsa çalışır.

Umarım faydalı olmuştur iyi kötü değinmeye çalıştığım genel sorulara havanız ferah dumanınız bol olsun, iyi forumlar.
Dostum gerçekten çok güzel bir konu olmuş ama benim aklıma takılan bir şey var yazın için çadıra geçmeyi düşünüyorum ama cooldtube ile karbon filtreyi aynı fana nasıl bağlayacağımı bir türlü çözemedim ayriyeten bir fan almadan bu işi yapabilir miyim ?
 

galaxys

Yeni üye
Dostum benim kabin 1*1*2
400w shp ampül kullanıyor normal reflektör ile
Giriş fani 110m3 çıkış ise 190m3 daha sistemi kurmadim sence bu fanlar yeterli olurmu pek anlamıyorum bu işlerden bi yardım edersen sevinirim.
 
Dostum gerçekten çok güzel bir konu olmuş ama benim aklıma takılan bir şey var yazın için çadıra geçmeyi düşünüyorum ama cooldtube ile karbon filtreyi aynı fana nasıl bağlayacağımı bir türlü çözemedim ayriyeten bir fan almadan bu işi yapabilir miyim ?
karbon filtre>cooltube>fan
şeklinde baglıcaksın başka fan almana gerek yok
Banyo aspiratörü dediğimiz 50 liralık 90m³'lük olan lar ses çıkarıyor mu ?
fazla ses çıkartmaz.
 
Kabin ölçülerim 80cmx120cmx180cm
Bu durumda 1,7 m³ hacmim var. Saatte 30 kere hava değişikliğinden 51,84 m³ hava, %25 ıvırzıvır payıyla 70m³ 'lük bir çıkış fanına ihtiyacım var gibi gözüküyor.
Karbon filtre setleri hep daha yüksek hacimler için var.
Bana önerebileceğin bir havalandırma tipi vs var mı ?
Bu ölçülerde bi kabin için hesabım doğru ve 70m³ 'lük bir fan alıp geçeyim mi ? yoksa bilmem gereken bir şeyler var mı ?
Bunu şundan dolayı soruyorum. Kabon filtre setlerini yaparken hiç benim kadar kabini olanları düşünmemişler ya da benim ölçülerimde kabini olanların uygulaması/izlemesi gereken yöntem başkadır ve ben bilmiyorumdur
buradaki hesaba göre gidersen işte 70m3 bir çıkış fanı alırsın çöpe atarsın kaliteli bir pc fanı o kadar veriyordur emin ol..
200m3 üzerinde bir çıkış fanı alman gerekli karbon filtre ekleyeceğini de düşünürsek kanka.
hazır set olarak alma pahalı hatta grow shoplardan da alma araştır google da biraz.
sessizlik için sp silent serisi tavsiye ederim.
 

Şu ürün mesela. İlk başta bunu alacaktım da 200 m³ benim kabinim için çok yüksek değil mi ?
Yani dediğin düzeyde bir fan benim kabinimdeki havayı saatte 30 kere değil 60-70 kere değiştirmez mi ?
80x80 kabinde bu fanı kullanıyorum ben tam ideal.
hesaba formüle göre gideceksek istersen sen 70m3 lük bir fan al başla ben aradan çekileyim kanka :D
 
Birde bu karbon filtre için %20-30 ekelrsiniz demiş ya arkadaş.
Acaba kabin içi hacmin x 30 değerine mi %20-30 ekleyeceğiz extra ihtiyaç olarak yoksa fanın çalışma gücünden çalıyor diye fanın kapasitesinden mi düşeceğiz

Yani kabin 2 metreküt ise x30 satte 60 m³ hava değişmeli.
karbon filtre payı %20 olsa bunu 80m³ mü düşünmeliyim yoksa
180m³'lük fan kullanıyorsan fanı 144m³ gibi mi düşünmeliyim ?
hesapladın ettin 70 lik fan çıktı ya ortaya karbon filtre de ekliceksin diyelim %30 daha güçlü alacaksın yani 100 lük bir fan
 
Ve çok memnunsun öyle mi ?
Kanka yani şaşkınlığımı mazur gör de bu başlığı açan arkadaşın hesabına göre senin kabinin saatte 30 kereden çok daha fazla sirküle oluyor.

Şimdi 2 seçenek var,

Ya havanın 2 dakikada değil, 1 dakikada bir temizlenmesi gerekiyor. Yani saatte 30 değil 60 kere falan

Ya da saatte 30 kere temizlenmeli ama fazlası durumunda bitki yetişmez değil de verim düşer. Seninde aslında fanların küçülse verimin artar şuan tam verim alamıyorsun.

Ben bu konuda bilgisiz olan tarafım, sadece veriler böyle söylüyor hocam.
O yüzden hemd aha bilgili hem de direkt fanı kullanan biri olarak son bi yorum yapar mısın bu 2 seçenek hakkında. Ona göre ben de alış verişimi yapıp başlayayım artık.
bak dostum burada bu yazıyor başka bir sitede ışık gücüne göre fan seçilir diyor vs net bir cevabı oldugunu düşünmüyorum indoor için işin açıkçası pek bu yazılanlara uyan da yok.
burada yazana göre '' hps kullanıcıları (bende dahil) bu hava değişim kuralına uyamıyor ve hepsinin hasatları az ''şeklinde de yorumlanabilir.
100x120 lik kabinin var senim burdaki hesaba göre 70m3 lük mü çıkış fanı kullanman gerekiyor kullan bakalım sonuçları hep beraber görelim
 
Bu konuyu yazan arkadaş sonuna kadar haklım 100 100 200 kabine 160 m3lik can lite karbon filtre ve 160lik fan taktim mucizevi bir sekilde zerre koku kalmadi. Growun bulundugu oda da bile koku yok. Havayi devirdaim etmesine ragmen. Grow siteleri bizi s.meye calisiyor arkadaslar. O karbon filtreler cok guclu.
 
Kankam zaten konuyu açan arkadaşın hesabına göre büyük bi fan takmışsın. Yani grow sitesine kadar kendi kendine yapmışsın yapacağını. Senin bu hesaba göre 70'lik fan takman lazımdı. Bu yazıyı yazan arkadaş sana 70lik yeter demiş de sen 160 lık takmışsın tabi odada koku kalmaz :D

Ama biz de @Gus ile bunu tartışıyorduk. O da senin gibi hesaba göre yüksek fan takmış ve memnun. Ben de diyorum ki Madem kabinin içindeki hava 2 dakikda bir temizlenmeli yüksek fan takılınca acaba verim mi düşüyor ?
mesela çok hızlı olduğu için bu işlem içerideki nem seviyesini korumak mı zorlaşıyor vs vs

Misal senin kabinin 2m³. Fanın 160m³'lük. Yani saatte 160 metreküp temizliyor. Hadi karbon filtreden bu 150 ye düştü sayalım. 60 dakika da 150 metreküp demek 48 saniyede bir 2metreküp temizlemesi demek.

Şimdi 2 dakikada temizlemek yerine 48 saniyede bir temizliyor senin kabini öyle mi ? Ve bu sorun değil öyle mi ?
Uzun uzun yazdım diye kendimden emin değilim. Ben de anlamaya çalışıyorum. Belki giriş fanıyla ilgili bir şey bu denklemi değiştirir. Anlayan biri el atarsa çok sevinirim.
İçerideki hava devirdaim oluyor şu an da. Nem makinesi yetiyor. Hava girişi yok cadırımda. Bu arada en kucugu 160 daha kucugu yoktu. 150 150 olsada her turlu temizler gibi geliyor.
 
Kankam zaten konuyu açan arkadaşın hesabına göre büyük bi fan takmışsın. Yani grow sitesine kadar kendi kendine yapmışsın yapacağını. Senin bu hesaba göre 70'lik fan takman lazımdı. Bu yazıyı yazan arkadaş sana 70lik yeter demiş de sen 160 lık takmışsın tabi odada koku kalmaz :D

Ama biz de @Gus ile bunu tartışıyorduk. O da senin gibi hesaba göre yüksek fan takmış ve memnun. Ben de diyorum ki Madem kabinin içindeki hava 2 dakikda bir temizlenmeli yüksek fan takılınca acaba verim mi düşüyor ?
mesela çok hızlı olduğu için bu işlem içerideki nem seviyesini korumak mı zorlaşıyor vs vs

Misal senin kabinin 2m³. Fanın 160m³'lük. Yani saatte 160 metreküp temizliyor. Hadi karbon filtreden bu 150 ye düştü sayalım. 60 dakika da 150 metreküp demek 48 saniyede bir 2metreküp temizlemesi demek.

Şimdi 2 dakikada temizlemek yerine 48 saniyede bir temizliyor senin kabini öyle mi ? Ve bu sorun değil öyle mi ?
Uzun uzun yazdım diye kendimden emin değilim. Ben de anlamaya çalışıyorum. Belki giriş fanıyla ilgili bir şey bu denklemi değiştirir. Anlayan biri el atarsa çok sevinirim.
bak kanka ben bu hesap kitaplara çok takıldım zamanında boş yere birsürü param gitti yazılan hiçbirşeyin net bir dayanağı yok öncelikle bunu bil.
vakumlama olayı zaten bize doğru değerlerde olup olmadığımızı gösteriyor.
öyle bir olay ki bu sen evine göre düzen kuracaksın.
örnek vermem gerekirse 80x80x180 kabinimde çıkışa 180m3 fan girişede 100m3 fan koyduğumda karbon filtre takılı değilken fanı ikinci kademede kullanıyorum (160m3) tam geliyor. karbon da takınca 180m3 haline getiriyorum tam geliyor.
bu olayı yapmaya üşendiğimde çıkış fanımın içeriden az bir kısmını bantlayarak ayar veriyorum.
100m3 lük aksiyel fana 20cm boru bağla kanka hava üfleyip üflemediğini hissetmiyorsun.
şimdi yine 180m3 fandan gidelim bu fana boru takıyorsun karbon takıyorsun vs derken bununda debi gücü düşüyor iyice.
bende matematik kitap ilim bilim vb şeylere göre gitmek isterim ve bu zihniyette biriyim fakat her zaman olmuyor işte ne yazıkki
 
Ü

Üye silindi 22921

Guest
bak dostum burada bu yazıyor başka bir sitede ışık gücüne göre fan seçilir diyor vs net bir cevabı oldugunu düşünmüyorum indoor için işin açıkçası pek bu yazılanlara uyan da yok.
burada yazana göre '' hps kullanıcıları (bende dahil) bu hava değişim kuralına uyamıyor ve hepsinin hasatları az ''şeklinde de yorumlanabilir.
100x120 lik kabinin var senim burdaki hesaba göre 70m3 lük mü çıkış fanı kullanman gerekiyor kullan bakalım sonuçları hep beraber görelim
Benimde çıkış fanı 100 lük. Kabin 70e 160. İçerde hava nem durmuyo kapattım sadece delik açtım
 
Benimde çıkış fanı 100 lük. Kabin 70e 160. İçerde hava nem durmuyo kapattım sadece delik açtım
şuan bitkilerim 1 haftalık.
çıkış fanımı söktüm, 100lük giriş fanımı çıkışa taktım, giriş kısmı açık boşta, nem makinesi en kısıkta çalışıyor ve nem %75/80 civarı yani istediğim ayarda.
100lük çıkış fanına karbon filtreyi nasıl bağlıyorsun bağladığında hava çekiyor mu merak ettim ben 100lük fana 20cm boru taktığımda bile o 100lük fan oluyor bana 50lik
 
Peki hava girişi olmayan bir çadırda 160 lık fan havayı atarken içeriye hava nereden giriyor ?
sağdan soldan sızıntılardan giriyor illaki de bu fanı zorlamıyor mu ? atıyorum, vakum etkisiyle göçükler oluyor mu ya da fan zorlandığı için ses çıkartma ya da ısınma durumları oluyor
Hava geçirmez kabin yok .d oyle bi vakum etkisini yaratmak icin cok daha guclu fan koymam gerekir
 
fanların görevi ısıyı kontrol altında tutmak ve kokuyu önlemektir
100 lük aspiratörle ne ısıyı düşürebilirsin ne de kokuyu önleyebilirsin
bunları yapamazsan içerideki havaya kaç sn kaç dk tutup kullanıp attıgının vs bir önemi kalmıyor ne yazık ki
60x60x160 kabinde bile 100lük fanın etkisi olmaz
benim söyleyeceklerim bu kadar hepinize bol şans
 
Ü

Üye silindi 22921

Guest
100 lük çıkış fanı bile içerde nem durmamasını sağladı yani güçlü geldi fan öyle mi ? Abi böyle yorumlar inanılmaz kafamı karıştırıyor. Henüz birkaç yorum önce @Gus böyle bir kabin için 180m³'lük fanın ideal olduğunu daha azının kurtarmadığını söylüyordu. Sen ise 100lüğün fazla geldiğini...
Aga dolap 140a 50 70
 

dobrej

Yeni üye
dostum kabınde sorun var zaten en ıdealı 180 100 100

boyle bır kabıne karbonfıltre 160 lık sılıent yada solar bır motor gırıs fanı 100 luk bak nasıl nem ve ısıyı kontrol edıyorsun gor
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
    Z ZzındıK: **********
    Üst