Havalandırma Hesabı : Cevapladık

Madam80

Yeni üye
sizce 60*60*160 kabin için üst 180 m3/sa giriş 85 m3/sa olan fanlarım var olur mu sizce. yani ben tam anlamadım. kabin boyutundan bağımsız alt giriş fanı üst çıkış fanının yarısı olsa olur mu? elimde 180 m3/sa ve 85 m3/sa fanlar var. bununla bu kabin olur mu?
 
Evet eğer sesi elektriği sizi rahat etmiyorsa kullanılabilir doğada gibi olur bitki sürekli taze hava alır ama kabinin sağlam bir yapıda olduğuna dikkat edin boşken çalıştırıp deneyin alanıza göre çok güçlü fanlar çünkü iyi forumlar.
 

Madam80

Yeni üye
sabahtan beri düşünüyorum hesap yapıyorum olmuyor gibi sanki. çünkü içerdeki hava çkıp hop diye gidiyor. bence içerde havayı tutamıyoruz. çünkü 0.20 saniyede bir içerdeki kava olduğu gibi dışarı çıkıyor. yani bir dakikada 3 m3 hava çıkıyor bi taraftan 1.5 m3 hava girişi var ama bunlar kabinin hacminden çol büyük
 
Tamamda ona bakarsan bir tepeye eksen orada da hava sürekli değişecek sabit kalmayacak biz havayı 2 dk da 1 boşaltıyoruz çünkü ısı birden değişmesin veya ço2 takviyesi varsa bitkiye işleyebilsin bu alanda bir bitkiye co2 takviyesi gerekmez ortamdaki yeterli olur e elektrik ve seste sorun değilse kabin basınç'a da dayanıklıysa ekstra bir zarar olmaz dediğim gibi o hesap bizim ve bitki için ideal durumlar için formülize edilmiş şu durumda azda olsa gereksiz elektrik ses ve debi oluşturcak bunları engellemek için daha küçük öneriyoruz yoksa havanın sürekli taze olması bitkiye zarar vermez.


Alternatif olarak fan kontrolcüsü alıp fanların gücünü düşürebilirsiniz veya kabine boru uzatıp atıyorum 1 metre uzunluğunda sonunada fanı koyabilirsiniz bu biraz debiyi düşürür veya atıyorum fanın belirli bir kısmını bir parça sabitleyerek kapatabilirsiniz yani biraz yaratıcılığınıza biraz imkanınıza göre değişik seçenekler mevcut.
 

Madam80

Yeni üye
yani anladığım kadarıyla kabin hacminden bağımsız çıkış fanı girişim 2 katı olursa eğer her halükarda 2 dakikada 1 kullandırtmış mı oluyoruz? yani olay fanların oranı 2 olduğu için hava 2 dakkada bir değişiyor.
 
hayır atıyorum senin 30 m3 hava atman lazım sen 300m3 hava atıyorsun içeri çektiğinde 150 m3 kabinin hacmini her türlü geçiyorsa ne demek 1 dakikadan daha az bir sürede kabinin içindeki bütün hava yenileniyor demek ama bu bitkiye zararlı demek değil doğada da 1 dakikadan kısa sürede hava tamamen değişiyor ama giden hava ile gelen hava sıcaklığı stabil doğada senin evin soğuksa ve kabinin ideal sıcaklığını veren kabinde ki ışıksa sen 1 dakikadan kısa sürede bütün havayı değiştirmek istemezsin veya bitkiye co2 gazı ekliyorsan bitki onu emsin diye 1 dakikadan kısa sürede bütün havayı değiştirmek istemezsin ama bu kadarlık bir alanda co2 ye ihtiyaç yoktur odadaki ona yeterli olur takılman gereken bir konu değil çıkış için 80 lik taksan giriş için delik açsan fan çekmesen yine olur iki fan kullanmana gerek yok ve dediğim gibi bir sürü alternatif çözüm var bilmem anlatabildim mi?
 

NabicazBeKamil

Yeni üye
2m2 alana 500m3'lük bir Fan'a Otomatik Kontroler bağladım. Prop ölçümü sayesinde fan'ın devrini yazılımsal olarak ayarlıyor. Kökten çözüm ve çok memnunum. Alanım küçük olduğu için 250m3 bile yetermiş.
 

umiboss

Yeni üye
Merhaba, emeğine sağlık çok yararlı bir konu ve tartışma. +1
Örneğin ben 1mx1mx2m bir kabin aldım. 2-3 kız yetiştirmeyi düşünüyorum. Cool tube ile 400w mh ve sodyum lambam var. Havalandırma olayını nasıl yapacağımı araştırırken denk geldim ve hesapladım. 
(1x1x2) x 30 = 60 metreküp/saat   hesaba göre 60 m3/s lik bir çıkış fanı yeterli olacak belki giriş fanına bile ihtiyaç olmayacak veya küçük bir fana ihtiyaç olacak. 
Ancak hazır çadır setlerine baktığımda 1x1x2 yetiştirme kabinin içerisinde 240m3/saat olan bir fan var ve fanın açıklamasında 1-1.5 m2 lik bir yetiştirme alanı için uygundur diyor.
Kafam karıştı. Yanlış anlamış olabilirim kusura bakma. 
Asıl merak ettiğim şey ve aradığım şey; 1mx1mx2m lik bir kabin içerisinde 2 fertilezed kız yetiştirsem koku karbon filtre gerektirecek kadar olur mu? (en üst katta dağa bakan bir yerdeyim ve kabini balkona kurmayı düşünüyorum.) 
Ayrıca Fana 400-500 tl gibi rakamlar veremem bütçemden. Elimde 100m3/s lik bir fan var aircol marka, yanına bir tane daha alsam ne almalıyım? yoksa hiç kullanmayayım mı kafamda deli sorular. 
Bir de kabinin (HYDRO SHOOT 100X100X200) içinde bir üstte bir de alt tarafta delik var sanırım bunlar havalandırma için giriş ve çıkış. Cooltube için bir çıkış yok nasıl olacak?
Şimdiden çok teşekkürler cevaplar için.
 

marjinal

Yeni üye
Evdeki hesap eline saglikdetayli bilgiler icin ama bir sorum olacak yardimci olursan sevinirim yeni kabin kuruyorum ve kabinin icine soyledigin gibi hesapladim ve tahliye fani ve girir fani olmak uzere iki adet fan kydum sürekli calişacak fakat sicaklik yukseldigi zaman otomatik calisan fan takmayi dusunuyorum o zaman halandirma hesabi bozulmazmi ne yapabilirim
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • E ErdemRS6:
    ******** ********
  • E ErdemRS6:
    **** ******** ** ***** ****** ****** ** ******** ********* *** ***** ***** ***** ******
  • 4glow20 4glow20:
    **** ******** ***** ** ***** ****** ***
    ***** ***** ********* ** ********** **** *** *** ****** **** ***
  • Night owl Night owl:
    ***** *** ****** **** **** ******* ***** **** *** ******* ******* ******
  • 4glow20 4glow20:
    *******
  • Night owl Night owl:
    ******* dready ******* ******* **** ** ******** *** ******* ** ** ********
  • 4glow20 4glow20:
    ******** *** ****** ******* ******* **
  • Night owl Night owl:
    ***** ********** ***** **** **** ****** ******* ******** ******** *** **** ********** ** *** **** ******** ***** ** ***** ****** ***
  • Night owl Night owl:
    *** *******
  • 4glow20 4glow20:
    **** ***** **** ***** **
    +1
  • Night owl Night owl:
    ***** ****** *** dready****** *** ****** ******* ******* **
  • 4glow20 4glow20:
    ****** **** ***** **** ***
    +1
  • Night owl Night owl:
    **** *** **** ** **** ***** **** ***** **
  • 4glow20 4glow20:
    ******* ********* ** ***** ***** **** ***** **** ******
  • 4glow20 4glow20:
    ****
  • Night owl Night owl:
    ********* ***** ******* ** ******** **** **
  • 4glow20 4glow20:
    ******* **** *** *******
    +1
  • Night owl Night owl:
    *** dready********* ***
  • Night owl Night owl:
    **** ********
    +1
  • E ErdemRS6:
    dready** ******* ****** **** dready
    +1
  • E ErdemRS6:
    ********** *********** ***
  • Night owl Night owl:
    ********* *** ***** ******* ****** **** ****** *********** *********** ******** ******** ***** ********** *********** ***
  • E ErdemRS6:
    ********* *** ***** ******* ****** **** ****** *********** *********** ******** ******** *****
  • E ErdemRS6:
    ********
  • 4glow20 4glow20:
    dready********** dready********** dready**********
    ***** *** ****** **** **** ******* ***** **** *** ******* ******* ******
    4glow20 4glow20: dready********** dready********** dready********** ***** *** ****** ****...
    Üst