Bu konuya açıklık getirelim. Bu işin aslı melas, şeker fabrikalarında şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubudur, organik gübre yapımında kullanılır. Bitki için yararlı bakterilerin canlı kalabilmesi ve çoğalması için besindir. 1 litresi 15-20 tl internette. Melasın bulunamadığı durumlarda ki ben nasıl bulunamıyor anlamış değilim her yerde (aktar, n11) melas var, keçi boynuzu özü öneriyorlar, pekmezi değil. Pekmez kaynatılarak yapıldığı için şekeri fazladır, fazlası toprağın yapısını bozar.
Ne zaman kullanılacağına gelirsek, sadece son 2 hafta değil vegde 1-2 defa, çiçeklenme dönemi boyunca, bitkiyi şımartmak, topraktaki yararlı bakterileri canlandırmak adına 2-3 kez verilebilir. İnternette 2 haftada bakteriyi canlandırır ve her çeşit tarımda bakteri çoğaltmak için, özellikle solucan gübresi çayı yapımında ve mantar kompostu hazırlamada kullanılır diye bilgi var.