Kendi Süper toprağınızı yapmak için tarif

Extremist

Kıdemli Üye
Kanka keşke bu bilgiyi yeni başlık altında yazsaydın güzel bir konu olmuş daha fazla kişiye ulaşırdı. Ben de biobizz in ürünlerini kullanıyorum fish mix yerine Bio heaven kullanıyorum npk konusunda senin kadar profesyonel değilim sen baya bilgilisin bu konuda besin verme konusunda bilgi alışverişi yaparsak sevinirim senden oranlar hakkında tavsiye almak isterim çünkü ben grow malzemesi sitelerindeki çizelgeye bakarak veriyorum şuana kadar bir sorun yaşamadım aydınlatırsan daha iyi sonuçlar elde edeceğimi düşünüyorum iyi growlar.
Kankacım bende araştırma halindeyim halen. Şunu an bu npk olayına sardım ve şunu çözmeye çalışıyorum. Mesela
Biobizz Grow 4-3-6 yazıyor kaç mg da bu değer onu bilmiyorum. Ya da bu değeri 2 katı verebilmek için ne yapmam gerekiyor onu bilmiyorum. Onu bir çözsem acaip şeyler formule edicem :)
 

Extremist

Kıdemli Üye
Ekstra bu N-P-K nın haricin de toprak da bulunması gereken elementler ama henüz nekadar olmaları gerektiğini bilemiyorum bunlar da mutlaka ek olarak verilmeli. Ya da kullandığınız gübrelere bakıp içerisin de olup olmadığını kontrol ediniz.

Calcium, Magnesium, Boron, Zinc, Sodium, Manganese, Sulphur (Kükürt) ve Copper (Bakır)
 
Kanka bibobizz in Tüm besinlerini (veg-Bloom) çiçeğe giren 6 bitkime 6 litre suya 12 ml koyup eşit şekilde veriyorum daha doğrusu 6 aralıkta ilk kez Bloom dönemi besinlerini de vericem önerin var mı? 10 toprağım biobizz all mix
 

Extremist

Kıdemli Üye
Kanka bibobizz in Tüm besinlerini (veg-Bloom) çiçeğe giren 6 bitkime 6 litre suya 12 ml koyup eşit şekilde veriyorum daha doğrusu 6 aralıkta ilk kez Bloom dönemi besinlerini de vericem önerin var mı? 10 toprağım biobizz all mix
Kök gelişimin iyi ise, çizelgeye uy derim, çiçek de P-K önemli 10-20 yi geçmeyecek ve tds metrede de 1500 ü geçmediğin sürece çok ok bence kankacım.
 
Ü

Üye silindi 899

Guest
Bu ürünlerin hepsini karıştırdıgınızdaki npk ya bakmanız gerekir. Organik toprak mesela ama ph ı nedir NPK sı nedir onu bilmeniz gerekir. Toprak yerine Torf kullanılması gerekir. Ayrıca mesela Solucan gübresi bol miktar da hümki asit içerir ve ekstra olarak humik asit eklemenize gerek yoktur.

Ekstra kaya fosfatı var gibi böyle üst üste binip npk değerlerini tavan yaptırabilirsiniz. Ben olsam mesela Perlit yerine vermikulit kullanırım. Neden derseniz Perlit tüm medyalar da özel olarak kullanılıyor nedeni ise ucuz olması ki ek olarak silica satabilsin size diye.

Çiçeklerin en önemli ihtiyaçlarından birisi silica dır ve tricomların büyüklüğü silica ya çok bağlıdır. çünki tricom ların özü silica dır ve Vermikulit de bolca bulunur, aynı zaman da Perlit in yaptığı işi fazlası ile yapar. Yurtdışı araştırmalarıma göre en randımanlı ve kökleri çok iyi emilim yapabilen ağaçların ideal npk oranları 20-5-20 e şimdi sen dayıyorsun Azotu belki 10 olacak bu değer, sonra ne olacak potato :)

En basitinden kullandığımız organik gübreleri inceleyelim.

Biobizz Grow
4-3-6

Biobizz Bloom
2-7-4

BioBizz Fish Mix
5-1-4

Toplam da son dönem de verdiğiniz karışımların toplamı 11 - 11 - 14 ediyor.
Genel toplama baktığın da mesela N-K oranları bana göre çok yeterli ama P neredeyse 2 katı. Bunu da şu şekilde tölere ediyor firma, fish mix ile grow u aynı an da kullanmayın diyor. Erken dönem de fishmix çiçek dönemin de geçebilirsiniz grow a diyor ama bu değerlere bakarak kendi karışımlarını da yapabilirsiniz.

Şimdi sentetiklere bakalım;

AN Grow
1-0-4

AN Bloom
1-3-4

AN Micro
2-0-0

Toplam da son dönem de verdiğiniz karışımların toplamı 4 - 3 - 8 ediyor.

Bu değere göre biobizz in değerleri bana göre çok daha iyi mesela, olay tamamen toprak ve kök, köküne güveniyorsan biobizz yürür burada.
Kök ufaksa AN yürür.

Şimdi gelelim AN nin ek ürünlerine;

AN Overdrive
1-5-4

AN Big bud
0-1-3

AN B52
2-1-4


Sensi Bloom A
3-0-0
Sensi Bloom B
2-4-8

AN Bukadar ürünü koyunca toplam da, 12-15-26 yapıyor.

Şimdi gelelim yine farklı bir marka olan herkezin Favorisi

Bio Canna
Vega
3.5-1

Flores
2-2-5

Bio Canna da Bukadar ürünü koyunca toplam da, 5-7-6 yapıyor yani bana göre yetersiz.

Bu bilgilerin hiçbirini de kendi sitelerinde bulamıyorsunuz arkadaşlar.

Tabi bunların ek aleoveralarını rhino skin leri bosst ları katmıyorum duruma.

Ben bu N-P-K işlerini araştırdığım da anladığım şuydu.

Mesela 100gr sıvı gübren var. bunun 100gr ı 10-10-10 diyelim ama sen bunu 2-2-2 vermek istiyorsun. içler dışar çarpımı yapıp,
100gr da 10-10-10 ise 2-2-2 de ne olur u hesaplayıp mg ı ona göre verirsen tutturursun. yani 20mg. Ben okuduklarımdan bu şekildeanlıyorum, yanlışım var ise düzeltin lütfen.

Şimdi bu değerlere bakacak olursak
Bana göre Biobizz az masraf ile harika işler çıkartır. AN ise herkezin söylediği gibi çok dikkatli kullanılması gereken bir ürün ve gerekli değerleri sağlamanız için çok daha fazla masraf etmeniz gerekiyor. Canna ya gelince Organik şekilde toprak ortamı oluşturmakta başarılılar ama besleyici özellikleri bana göre düşük.

Şimdi bukadar elimizde bilgi ve birikim, adamlarım yaptığı arge den sonra kendi karışımlarımızı hazırlamaya çalışmak hem çok güzel hem de çok riskli. Bana göre NEYİ,NEYE karıştırdığınızdan ve NE KADAR karıştırdığınızdan emin olmalısınız, bu sayılan malzemelerin hepsinin ayrı bir görevi var ama söylediğim gibi kalitesi ile bile değişen değerler var. Bu yüzden dikkatli olmak da fayda var. Bu durum da en önemli şey kök ve toprak. Artık araştırmacılar, bu gübreleme işini çözüp daha çok kökü nasıl büyütürüzü araştırıyorlar ve çok iyi noktalara gelindi.

Böyle kafam iyi detaylı bir anlatım yapmaya çalıştım kendi çapımda, yanlışlarım olabilir, benden tecrübeli arkadaşlarım hatalarımı mutlaka düzeltirler. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

ellerine sağlık hocam güzel bir yazı okurken keyif aldım açıkçası. peki senin hesabına göre gidicek olursak; binlerce lira gidip an hesi biobizz alıcağımıza en basit n11 de bile bu değerleri verebilecek tonlarca sıvı gübre var 40-50 lira bandında. bunları kullanırsak bitkide bir fark olur mu ?
Ben bu markaların gübre içeriklerini araştırdım. sadece npk değerlerini vermişler. benim merak ettiğim bu sıvı gübrelerde sadece azor fosfor ve potasyum mu var ? yoksa bitkiye lazım olacak evrelerde gerekli mikro organizmalar da bulunuyor mu ? sadece npk ise gidip 2-3 bin liralık gübre masrafı yapmak tamamen saçmalık olur ?
 

Extremist

Kıdemli Üye
ellerine sağlık hocam güzel bir yazı okurken keyif aldım açıkçası. peki senin hesabına göre gidicek olursak; binlerce lira gidip an hesi biobizz alıcağımıza en basit n11 de bile bu değerleri verebilecek tonlarca sıvı gübre var 40-50 lira bandında. bunları kullanırsak bitkide bir fark olur mu ?
Ben bu markaların gübre içeriklerini araştırdım. sadece npk değerlerini vermişler. benim merak ettiğim bu sıvı gübrelerde sadece azor fosfor ve potasyum mu var ? yoksa bitkiye lazım olacak evrelerde gerekli mikro organizmalar da bulunuyor mu ? sadece npk ise gidip 2-3 bin liralık gübre masrafı yapmak tamamen saçmalık olur ?
Öncelikle böyle bir işe gireceksen, kullandığın toprağın ph ını bilmen gerekiyor. Verdiğin su mesela 6.5 diyelimki, ama suladıktan sonra alttan çıkan suyun ph ı farklı olacaktır. Mesela toprağı n11 den aldın, PH ına bakarsın, onuda şöyle yapıyorsun, bir bardağa yarım toprak ve ph 7 olan su koyuyorsun ve karıştırıyorsun. İyice karıştır. ortalama bi yarım saat bekleyip tekrar karıştır sonra süzüp ölç. Çıkan değer toprağının ortalama ph ını gösterir sana. İdeal toprak ph ı 6.0-6.5 arasıdır. Bitki bu aralığın dışına çıkılsa da tolere edebiliyor ama verim çook düşer.
Aldığın toprak diyelimki 5 çıktı. PH ı yükseltmen gerekiyor. Onu da dolomic lime dedikleri tarım kireci ile yaparsın. Diyelimki ph çok yüksek. Ozaman kükürt kullanman gerekiyor. Ek olarak Vermikulit öneririm çünki tricomları besleyen en iyi şeylerden birisi vermukulitteki silika dır.
Bende n11 den toprak alıp karışım yaptım ama inan hazır toprakdan daha masraflı hale geliyor ve çok gaza gelip bişeyleri yanlış yaparsan tüm malzemen çöp oluyor. Mesela torf, guanokalong yarasa gübresi, solucan gübresi ve vermikulit ile humik asit katı kullandım. PH tuttu ama biraz da coco ve perlit ekleseydim daha iyi olurdu çünki toprak çok sıkıştı hava aldıramadım. Sulayınca çamur gibi oldu. Toprağın hava almasın da coco nun etkisi çok büyük. E tamam bütün bunları aldın, karıştırdın. Harika oldu, finale geldiğin de Astarı yüzünden pahalıya geliyor. Bunun yerine güzel bir hazır toprak alıp ona eklemeler yapman bana daha az maliyetli geliyor. Şuan biobizz kullanıyorum, ekstra kompostlar yapıyorum ve bitkinin kondisyonuna göre eklemeler yapıyorum. İlk başta bitkinin nasıl büyümesi gerektiğini ve nelere ihtiyacı olduğunu bilmek çok önemli. Btkinin 3 önemli unsuru var. İlki kök, kök hava alacak, sıcak kalacak (Sakın altına abartıp ısıtıcı koymayın,sadece yerden soğuk çekmesin, mermer beton gibi:) )
İkincisi Ph ve doğru gübreleme. İlk başlarda kök gelişimi çok önemli demiştim. Bu gelişim iyi olmazssa sen istediğin kadar elite gübre ver bitki bunu alamaz ve toprakda toksite oluşturursun. Boş sulama yapın dedikleri genelde bunun için bitkiyi garantiye alıyorsun, az gübrenin çözümü var ama fazlanın geri dönüşü zor özellikle sentetik yapıyorsan. Gübreleri araştır N-P-K nedir hangi dönemlerde önemli.Bunlar hangi gübrelerde var gibi. Suyunu verdikten sonra çıkan suyun ph ını kontrol et böyle 4 lere filan düşmüş ise biraz kireç ekle. Verdiğimiz hayvan gübreleri zaten çok asidik. sen PH yı PH Down ile düşürsen bile toprakda o eser element olarak kaldığından, toprak verimin iyi değil ve kök gelişimin kötü ise bunlar bir şekilde dönüştürülemiyor ve toprak daha asidik bir hale geliyor. Dolayısıyla çiçeğe bitkin girdikten sonra yaprak uçlarında sararmalar ve verimin düşüyor. Bak mesela çok garip bir durum bi arkadaşım Hesi kullanıyor,aynı zamanda overdrive bud candy ve big bud da kullanıyor. Bu gibi sentetik ürünler suyun ph sını kendileri dengeliyorlar. Hiçbir şekilde daha PH sını ayarladığını görmedim. Direk kovaya suyu koyuyor. Oranlarına göre veriyor ve suluyor. Sonuç muhteşem ama o gübrelere verdiği para inanılmaz. Ben organik deniyorum ve organiğin hata payı daha fazla ama çok doğru gitmen gerekiyor, toprağı bozduğun anda herşey gider.Bu sebepten organik yapıyorsanız sentetik eklemeyin diyorlar, bozabiliyor doğal ortamı.Bitki alıyor ama sonra devam etmezssen topoloji bozulduğundan toprlayamıyor. Son hafta belki öneririm. İlk aşamalarda mesela toprak sürekli nemli olacak, kök gelişimi için toprağın doğal ortamını sağlamak için mykoriza lar var. Sentetik yapıyorsan bu tip eklentilere ihtiyacın yok, Sentetik de ne veriyorsan direk alınabilir halde ve toprakda formasyon gerekmiyor. Organik işi fermentasyon gibi, nasıl muz kabuğunu 2 gün bekletiyorsun fermente oluyor ya da sirkeyi, toprağın içide aynı şekilde.

Sadede gelirsek benim nacizane önerim, gidip iyi bir toprak alıp ona eklemeler yapman, bütün toprağı baştan oluşturmak zamanı çok bol ve yeri olan yetiştirici için geçerli. Ufak oranlarda karışımlar yapıldığın da, yani sadece 1 saksı için mesela derbeder olursun yazık. Mesela Solucan gübresi PH ı yükseltir. Yarasa gübresi ve büyük hayvan gübreleri daha asidik ortam oluşturur. Bunları bilerek doğru karışımlar yapmak çok önemli.

Ben neler denedim en güzel sonucu yetiştirme üzerine daha fazla araştırma yaparak elde ettim. Biraz da tecrübe ve gözlem. Bazısı tirek mesela büyük pota ekim yapıyor ama sulama oranlarını çok iyi biliyor artık, bazısı var kademe kademe ay da 1 pot değiştiriyor. Kimisi çimlendirip minik saksıya alıyor sonra direk büyüğe alıyor, bunları hep tecrübe etmen lazım. Hea şu da bi gerçek çook büyük hatalar yapsan bile diyelimki 90 alacaksan bir bitkiden 60 alırsın.

Flush la alakalıda birşey söyleyeceğim. Dünyanın en iyi yetiştiricilerinden ve Apogee instruments ın sahibi Bruce bey ile görüştüğüm de eğer fazla gübreleme yapıyorsanız flush ok ama sonda değil, gerçekten aşırı gübreleme yaptı iseniz flush atın ve normal gübrelemeye devam edin diyor. 48 saat karanlığı da önermiyor. Bitki o 2 günlük gelişimini stresden dolayı alamıyor diyor. (Ben denemedim ama deneyeceğim.) Eğer ideal gübreleme yapıyorsanız da Flush a gerek yok diyor. 1 Haftada sömeğe giden tadın sadece piskolojik oldugunu ve yapılan testler de hiçbir bulguya rastlanamadığını ifade ediyor.

Budamayı çok yapmıyorlar verimi etkilemiyor, en önemli şey doğru ışık oldugundan sadece tüm yaprakların eşit ve doğru şekilde ışık alabileceği şekilde budama yapıyorlar. Ben çoğu budamam da hasata ortalama 10 gün kala az yaptakdan dolayı sömeğimin şişmediğini biliyorum. Yanlış da yapmış olabilirim ama okuduğum ve izlediğim gibiydi herşey.

Bol hasatlar şimdiden
 
Son düzenleme:

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • zero00 zero00:
    dready** ******* ******* ******* ***** **** **** ****** *********** dready******* ** *
  • E ErdemRS6:
    ****** ****** *********** *** *** *******
  • kkush kkush:
    ****** ******** ******* ***** ****** ******** ********** dready ********** ***** ****** *** ******* ** ********** * *********** dready****** *** ******* ***** *********** *********** *** *** ****** ** *
    +1
  • kkush kkush:
    ******* ******* *** ******* ***** *** ***** ******* *********
  • kkush kkush:
    **** ** *** * ****** ******
  • Nazim_Red Nazim_Red:
    ****** ******** ******* ***** ****** ******** ********** dready ********** ***** ****** *** ******* ** ********** * *********** dready********** **** **** **** ***** ******** *** ********* ***** ***
  • Nazim_Red Nazim_Red:
    *** *********** ** ******* **
  • kkush kkush:
    **** **** *********** *** *********** *********** ******
  • zero00 zero00:
    **** *** *********** ********* ****** ********* ******* ********** dready*** *********** ********** ******* ** **********
    +1
  • E ErdemRS6:
    ** ********** ******* *** **
  • E ErdemRS6:
    ***** ***** ***
  • zero00 zero00:
    ***** ** ** ** ** ****** ** dready**** ******* *** *** ******** ******
  • zero00 zero00:
    ***** ******* ******* dready **
  • kkush kkush:
    **** *********** **** ********** ******* *** **
  • zero00 zero00:
    *****
  • E ErdemRS6:
    ***** *****
  • kkush kkush:
    ******** ***** ********** ***** ********** ***** *******
  • kkush kkush:
    ****** dready*
  • zero00 zero00:
    ****** ***** ********
  • kkush kkush:
    ** *** ***** ******
  • kkush kkush:
    *** *** *** ******* ********* **********
  • E ErdemRS6:
    *** ***** ********** ****** * ****** ****** *********
  • zero00 zero00:
    ***** ***** ** ******* ******** *** ***** ******** ********* ******* *******
  • zero00 zero00:
    ********* *** ******* **** ** ***** ****** *** ***** ****** ** *** ***** ******
  • zero00 zero00:
    ********
    zero00 zero00: ********
    Üst