KANKA ONLARI GORDUM akvaryum ıcın kullanılıyo grow dada ıse yarıyomu gerçekten veya ne kadar işe yarıyo acaba yoksa kullanılır uygun cozumler arıyorum co2 arttırmak ıcın
Kanka neden taktin kafayi CO2 ye. Goole tercüme etti
Al bu konudaki benim kitap ne yaziyor,
Fotosentez ışığı enerjiye dönüştürür. Bitkiler şeker üretir ve oksijen moleküllerini geri dönüştürür. Açık havada, havanın karbondioksit içeriği neredeyse% 0,04'tür (milyonda 400 parça). Birçok iç mekan yetiştiricisi bitkilerine CO2 eklemeyi tercih eder. Bu yazıda, gazın kullanımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve daha iyi bitki gelişimi ve daha yüksek verim elde etmenize nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyoruz.
Stoney Tark'tan
Stoma nedir?
Stoma, bitkilerin havadan CO2 çıkardığı ve oksijen saldığı stomalardır. Bunları neme ve sıcaklığa bağlı olarak açılan veya kapanan ve özellikle nem yüksek olduğunda iyi çalışan küçük ağızlar olarak hayal edebilirsiniz. Yani ne kadar kuru olursa, değişim o kadar az olur.
Büyüme odasına ışık girdiğinde, stomaların açılması ve çalışmaya başlaması yaklaşık 60 dakika sürer. Yani CO2 eklerseniz ve ışıkları açmanızın üzerinden bir saat geçmemişse, bu sadece bitkiler gazı hiç kullanamadığı için boşa harcanır. 1200–1500 ppm karbondioksit seviyeleri elde etmek için, sıcaklığın 30 ile 35 ºC arasında olması gerekir. Bununla birlikte, bu bazen çok sıcaktır ve size yarardan çok zarar verebilir, özellikle de büyümekte deneyimsizseniz. Yani: Kontrolsüz CO2 beslemesinden uzak durun!
CO2 nasıl ölçülür?
Gaz kullanıyorsanız, karbondioksit, karbon monoksit, metan ve su buharını tespit edebilmek için mutlaka bir kızılötesi sensör almalısınız. Kızılötesi cihazların bu gazları görünür kılması, radyasyonu emmenin özel ve karakteristik yollarından kaynaklanmaktadır. CO2 içeriği, örneğin bir TDS metrenin (gıda için) kullandığı aynı birimde milyonda parça (ppm) olarak ölçülür. Dış mekanda tipik CO2 konsantrasyonu 350–450 ppm'dir. Çoğu yetiştirici, yetiştirme çadırları veya odaları için zaten dışarıdan temiz hava kullanıyor, ancak ek bir CO2 tedariki, fotosentezi hızlandırdığı için bitkilerin verimini önemli ölçüde artırabilir.
Yetiştirme odasına CO2 sistemleri kurun
Ancak, yetiştirme odanızda CO2 tanklarını kurmadan önce aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta var. Karbondioksit nispeten ağır bir gazdır ve mümkünse yukarıdan aşağıya doğru batması gerekir. Bunu, örneğin gazı dağıtan eşit delikli bir hortumla sağlayabilirsiniz. Salınımlı fanlar, CO2'yi tüm yapraklar aynı miktarı alacak şekilde dağıtmanıza da yardımcı olabilir. Bitkiler karbondioksiti nispeten daha hızlı emdiğinden, sürekli tedarik sağlamalısınız. 1200–1500 ppm idealdir.
Ek bir CO2 tedariki, fotosentezi hızlandırdığı için bitkilerin verimini önemli ölçüde artırabilir.
CO2 tankları, yüksek performanslı lambalara sahip büyük ölçekli iç mekan mahsulleri için iyi bir çözümdür. Elbette daha ucuz alternatifler de var. Z yapabilirsiniz. B. Kendiniz CO2 yapın, örneğin küp maya ile. Bu işe yarar, ancak zaman alıcıdır ve kötü kokulara yol açar ve bu da zararlıları çekebilir. Ayrıca yetiştirme odasına dijital sensörler kurmak en iyisidir, böylece havada ne kadar CO2 olduğunu her zaman bilirsiniz. Bunun mükemmel bir tamamlayıcısı, egzoz fanlarını, fanları ve nemlendiricileri kontrol etmek için kullanabileceğiniz sıcaklık kontrol cihazlarıdır.
Nelere dikkat etmelisiniz
Bir bakıma, karbondioksit alımı spor salonunda egzersiz yapmakla karşılaştırılabilir. Çoğu insanın pompalama sırasında yaptığı hata, egzersiz, diyet, dinlenme ve iyileşme arasında bir denge kurmaya çalışmak değildir. Aynı şey büyüyen ışıklar, besinler ve CO2 için de geçerlidir.
Neyse ki, giderek daha fazla sayıda yetiştirici sözde doygunluk açığının (İngilizce: VPD) rolünün farkına varıyor ve bitkilerin ihtiyaç duydukları CO2 miktarını emebilmesi için sıcaklığı ve nemi dengelemeye çalışıyor. Yüksek bir VPD değeri, bitkilerin kuru koşullarda büyüdüğü, daha düşük hava neminin daha yüksek olduğu ve bu nedenle bitkilerin O2 için CO2 değişimini çok daha hızlı işlediği anlamına gelir.
VPD tablosu yalnızca yetiştiriciler için bir kılavuzdur; bitkinin yaşam döngüsünde hangi an için hangi tam değer, hangi nem ve ne kadar CO2 uygun olduğunu kendiniz bulmanız gerekir. Kültürdeki sıcaklık ve nem çok yüksekse, bu aslında kolayca önlenebilecek problemler yaratır.
Sıcak, nemli ortamlar patojenler ve bitki hastalıkları için mükemmeldir. Öte yandan, nem% 40'ın altındaysa, bu zaten riski önemli ölçüde azaltır ve bitkilerinizi havadan gelen saldırılardan korumak istiyorsanız, yalnızca sıcaklık ve CO2 emisyonları arasında doğru dengeyi bulmanız gerekir.
Fide aşamasından çiçeklenmeye kadar bitkilerinizin% 70-75 gibi yüksek nem seviyelerine ve geceleri 24 ° C veya 18-20 ° C civarında gündüz sıcaklıklarına ihtiyacı vardır. Bitkiler iç mekanlarda çiçek açıyorsa, nemi% 30'a düşürebilirsiniz.
Nemin en yüksek ve DPV değerinin en düşük olduğu yer burası olduğundan, büyüme aşamasında (fotoğraf dönemi 18/6) bitkiler için CO2 arzı en çok faydalıdır. Bununla birlikte, 24 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklar, yaprak dokusunun ve köklerin aşırı terlemesine neden olabilir. İklim çok sıcak olduğunda CO2 eklerseniz dikkatli olun.
CO2'nin faydaları
Fazladan bir CO2 yardımının iç mekan yetiştiriciliği için birçok avantajı vardır. Diğer şeylerin yanı sıra, bitkiler daha hızlı ve daha güçlü bir şekilde büyür ve sonuç olarak da daha yüksek verim sağlar. Fotosentez, karbonhidrat üretimini hızlandıran tüm hızıyla devam ediyor.
Bitkileriniz için en uygun CO2 değerini bulmak çocuk oyuncağı değildir, ancak yapılabilir. Ne yaptığınızı dikkatlice düşünün ve çiçeklenme aşamasında aşırı yüksek nem ile ilgili riskleri ve ayrıca stomalar yoluyla gaz değişimi için aşırı kuru koşulların ne anlama geldiğini de göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Finans açısından, CO2 tankları çok pahalı değil - ve tesisleriniz için yepyeni dünyalar açacağınız için kesinlikle yatırıma değer!