Yeni growerlar için A dan Z ye FULL REHBER (Kendi anlatımım ile baştan sonra bütün ayrıntılarıyla)

mandarine

Ordinaryüs
Kanka herkes adına tesekkur ederim.
ilerileyen zamanlarda bu min-orta-yüksek maliyetli setuplara linkler ekleyip gelistirilebilir kanka bir de konuyu sabitlerlerse tadından yenmez.
biz de elimizden geldıgınce yardımcı oluruz.
tekrar elıne saglık dumanın bol, sömeklerın kafam kadar olsun knka.

cok sagol kanka ne demek. iyi fikir kanka. konu sabitlenirse her gün girer birşeyler ekler güncellerim çılgın dolu birşeye dönüşür. şu spoilet düğmeleri sayesinde ayrı ayrı atabildim. böylece biri birşey sorunca direk o postun linkini atabileceğim.
 
Son düzenleme:
Kanka bu konu şahane ötesi olmuş, ellerine emeğine sağlık yeni başlayan veya daha başlarda olan arkadaşlara kullanma kılavuzu niteliğinde, cigaran bal olsun bal
 

mandarine

Ordinaryüs

Cashh

Doktor
YÜKSEK MALİYETLİ SETUP

görüntülemek için aşağıdaki butonu kullan


Yüksek maliyetli setup
Bu işe yüksek miktarlarda ödenek ayırabiliyorsan çok iyi kanka. Alabileceklerimizin en iyisini alalım.


  • Auto mu Photo mu?
Kanka photo tohum alırsan 18/6(18 aydınlık ve 6 karanlık) düzende gidip, çiçeğin yeterince büyüdüğünü düşündüğünde ışığı 12/12 yapacaksın ve bitki kış aylarına girdiğimizi düşünüp çiçeklenmeye başlayacak. 10 sene 18/6 yapsan 10 sene büyür hiç çiçeklenmez. Autoya göre avantajları daha yüksek hasat alman ve daha güçlü olmaları. Aynı zamanda diyelim ki gelişim döneminde bir hastalık veya ciddi bir sorun yaşadın. Problem geçip bitki toparlayana kadar beklersin çiçeğe geçmezsin. Ama autolar öyle değil.

Auto alırsan ister 24 saat ışık ver (Hiç önermem) ister 20/4, 18/6, 16/8 fark etmez. Zamanı gelince bitki kendiliğinden çiçek açıp sömek yapmaya başlar. 18/6 yapmanı öneririm yine de çünkü karanlık da çok önemli birşey. Özellikle çiçek dönemlerinde. Çünkü ışıkta THC'ler karanlıkta olduğundan katlarca daha fazla bozuluyorlar. Autonun mevzusu hızlı hasat vermesi. Tabii ki de 6-8 aylık photo bitkiden daha az hasat verir çünkü bunun ömrü 3 ay. Bir buçuk ay sonra çiçeklenmiş olur ve ortalama toplam üç ayda hasadını alırsın. Güzel bakılmış efsane genetik autolarla 400gr hasat alan çoook insan var. Dezavantajı çok nazlı olması. Bir hastalık geçirirse ve hemen çözmezsen hasadından kaybedersin. Çünkü bitkinin zamanı sınırlı ve büyümesi gelişmesi gereken dönemde sıkıntı çekmiş olacak. Autolara çok büyük stres yaşatırsan gider çiçek açmaya başlar. Yine de başlangıç için auto öneririm. İlk growunun uzun sürmesini istemezsin.



  • Işık
Kanka iki seçeneğin var. LED veya HID. LED ışıklar daha verimli enerji açısından ve daha az sıcaklık yayıyorlar. Ama soğuk yerdeysen HID ışıklar daha çok işine yarar çünkü onların sıkıntısı sıcaklık yaymaları. HID dediğim MH ve HPS ışıklar. HID ışıkların olayı çok iyi yayılmaları, çok güçlü olmaları ve çok güzel sağlam sıkı sömekler yapmaları. Eski teknoloji olmasına rağmen hala kullanıma devam ediyor ve benim gibi sadece HID kullanan bir sürü grower var. Paran da var zaten sıcaklığı sorun olmasın diye CoolTube alırsın hiç sorun kalmaz. Ama LED'lerin de hakkını yememek lazım. Her ne kadar üç beş bin daha pahalı olsalar da şöyle UV ve kızılötesi ışık destekli, grow ve bloom dönemlerini ayrıca kontrol edebileceğin güzel ve pahalı bir LED bulursan efsane olur. HID alacaksan da ona göre bir balast ve reflektöre ihtiyacın olacak ekstra. Balast 600W'tan yüksek ise elektronik balast al. Öbür türlü foton tercih edebilirsin. Ama elektronik balast alırsan hem daha güvenli olur, balast ısınmaz ve değerini düşürüp arttırabilirsin. Bitki başı 150-200W hesaplarsın ışığını.



  • Çadır
Kanka hiç kurcalama. Paran var. Git en güzelinden al geç :D İçi kaliteli mylar kaplı, havalandırma giriş çıkışları ve askılıkları olan kaliteli birşey lazım. Alanı da bitki başı 50x50-70x70 aralığında hesaplarsın. Photo yapıp büyüteceksen ona göre düşün.



  • Saksı
Auto büyüteceksen 15-20 litre, photo büyüteceksen 20 litreden başlayarak ne kadar büyüteceğine bağlı olarak daha büyük bir Air saksı almalısın.



  • Toprak
Kanka bilinen markaların özel grow toprakları var. Supersoil, soil veya coco topraklar. Kafana göre seçersin. Çok da birşey fark edeceğini düşünmüyorum. Coco daha iyidir bilmemne diye bir sürü muhabbet dönebilir ama ilk growun yani sonuçta. Yeterince perlit yok ise ekstra vermikülit al. Vermikülit, perlit gibi bir dolgu maddesi ama daha havadar, daha çok su tutuyor ve magnezyum, demir, bakır gibi elementlerce zengin.



  • PH ölçer
Bu işte en önemli şeylerden biri PH olayı. En ideali 5.5 ve 6.5 arasıdır ve fazlası ile azı çok büyük sıkıntılara sebep olur. Bu yüzden suyun PH’ına hep bakmamız ve ayarlamamız lazım. Sakın sarı PH metrelerden alma. Yüzde yüz bozulacak ve sen bitkin hastalanana kadar anlamayacaksın bile. O kadar para ayırmışsın gidip en kötüsünden alma. 300+ tl oluyor sanırım iyileri. PH metreni çok dikkatli seç ve sıksık kalibre et.


Havalandırma sistemi için giriş ve çıkış fanları ve dimmer lazım olacak. Bu biraz daha geniş bir konu bu yüzden forumdaki diğer konulara bakman gerekecek. Aynı zamanda kokuya engel olmak için aktif karbon filtresi alıp çıkış fanının iç tarafına takmalısın. Zaman ayarlı veya kendi ölçeri olan bir nem makinesi, problu ve nem ölçebilen termometre(probunu toprağa sokar toprağın sıcaklığını takip edersin), timer priz ve çadırın köşelerine asabileceğin orta boy fanlardan üç tane kadar lazım olacak.



Toprağını doldur ve güzelce karıştır göz kararı vermikülit katıp. Saksı altlıklarını dip dibe yerleştir ve saksıları içine koy. Büyüdüklerinde uzaklaştırırsın zaten. Giriş çıkış fanlarını ayarla ve karbon filtreni tak. Işığını LED ise 50cm, HID ise 80cm uzaklığa as. HPS değil MH kullanmaya dikkat et. Gelişim dönemi için idealdir. HPS ışık bitkini boğup bodur kalmasına sebep olabilir. Fanların ikisini üst köşelere, birini de zemine yakın bir yere yerleştirip saksılara çevir. Nem makineni ve termometreni de yerleştir. Nem makinesinin saksıların yan tarafına vurup küflenme yapmayacağından emin ol ve termometrenin de probunu saksının birine sapla.


Hazırladığın bu sistemle anasının amı gibi sigaralar yapar deli gibi hasat alırsın kanka.

---------------------------------------------------
Kanka bir sorum olucak en üst kat terası en üst odası da iki bitki 10-15 metre karşımdaki binaya kokar mı bitkiler dolap içinde giriş çıkış havalandırma mevcut
 
Kankam ne diyim bilemedim. Emeğine sağlık. Yani özet olarak çiçek yetiştirmeyeni döverler diyosun. Bu kadar emek vermişsin. Umarım Grower adaylarıda okumak için emek verirler. Şahsen ben aydınlandım..Birkere daha EMEĞİNE SAĞLIK...
 

Cashh

Doktor
yok kanka kokmaz koku dağılır oraya kadar. kokuyu çok iyi tanıyan dikkatli ve hep pencerede duran paranoyak biri yoksa sıkıntı yok
Aynen kanka sağol :) ancak içen derki koku geliyor :) hava çıkış fanı sürekli çalışıyor koku yoğunlaşmadan ufak ufak atılıyor alt kat üst kat ancak kokuyu alır belki üstte kimse yok altta da yine ben varım. Teşekkür ederim
 

Cashh

Doktor
HASAT VE SONRASI

Overdrive ve Flush (Son birkaç hafta)
Geldik sonlara. Artık sabrın kalmadı ve kim bilir sigarayı tırtıklayıp fırında kurutup içmeye çalıştın :D Bitkinin bir sürü yaprağı kurudu sarardı döküldü filan.

Son bir hafta flush haftası ve ondan önceki on gün de Overdrive haftası olacak. Bunu iyi ayarlamaya çalış. Overdrive haftasına gelince Bud Candy ve Rhino Skin(veya potasyum silikat) dışındaki gübreleri kesiyorsun. Bu üç gübreyi beraber vermeye başlıyorsun her biri litre başı 2ml olacak şekilde. Bir hafta bu şekilde gidiyor ve Overdrive sömekleri deli gibi şişiriyor.

Son bir hafta kalınca saksının üç katı miktarda suyu hazırlıyorsun. ilk 2/3 ü normal su olsun direk dök banyoya aldığın saksıya. Ama son 1/3 ünün PH'ını dengelemen gerekiyor. Ayarladığın suyu da döktükten sonra birkaç litre suya 80% dolu bir tatlı kaşığı organik keçiboynuzu pekmezi ekle. Pekmez soğuk suda karışmadığı için önce bir bardak ılık suda karıştır ve soğuyunca ekle suyuna ve onu da karıştır.

Bütün bitkilerine bunu yaptıktan sonra yine biraz kurumasını bekleyip 3-4 gün sonra yine aynı miktarda pekmezli su ile besle hepsini.

Hasat zamanını öğrenmenin en kesin yolu 60-100tl'lik ufak bir mikroskop alıp trikomlarını incelemek. Trikomların şeffaf değil bembeyaz olmuş olması ve bir kısmının da amber rengine kaçmaya başlamış olması gerekiyor. İşte tam o anda koparıp hasat etmen gerekiyor.

Trikomlar sömeklerde ve şeker yapraklarının üzerindeki yapış yapış olan mikroskobik boyuttaki mantar gibi olan şeyler. Şeker yaprakları da sömeklerin içinden ve yakınından fırlayan tek parmaklı üzeri trikom kaplı yapış yapış yapraklar.

Hasat vaktine bir buçuk gün kaldığından emin olunca ışıkları kapat. Havalandırma çalışmaya devam etsin ama bitkin son 36 saatini karanlıkta geçirsin. Çünkü THC'ler aydınlıkta, karanlıkta olduğundan çok daha fazla bozuluyor. 36 saat karanlıkta tutacak sonra hiç ışığı açmadan bitkinin en kalın gövdesini toprağa en yakın yerden çat diye koparıp daha rahat kurutabilmek için birkaç dala böleceksin.

---------------------------------------------------


Hasat, Drying ve Curing işlemleri
Dalları çok da ufak olmayacak ve çok büyük sömeklerini kururken küflenmesin diye birkaç parçaya böldükten sonra karanlık ve tam da ölümüne kuru olmayan hafiften soğuk bir odaya asıyorsun. 18 derece ve 30% nem mi desem? Ara sıra git kontrol et. Eğer dördüncü günden baya kuru görünüyorsa o zaman nemi arttırman gerekiyor. On günden kısa sürede kurumasını istemiyoruz. Yoksa çok şey kaybedersin. Buraya kadar gelmişken hiç gerek yok.

İnce dallar kuruluktan çat diye kırılacak, orta dallar da bükülüp çat diye kırılacak ve en kalın dallar henüz birazcık yaş olduğu için kırılmadığı kıvama geldiğinde kurutma işlemin bitmiş oluyor.

Kendine birazcık içimlik ayır ama çok az :D Çünkü daha Curing işlemi var ve sigaranın tadıyla kafasını en çok o ortaya çıkartacak.

Sömekleri eldiven takıp temiz ve pürüsüz bir yüzeyde budamaya başlaman gerekiyor. Bu iş için özel screenler var. Veya direk cam gibi yüzeyi olan birşeyler kullanabilirsin. Çünkü sen işini yapmayı bitirince onun üzerinde birikmiş olan şey Kief. Onu keyifli keyifli içeceksin. Ufak ufak ayır sömekleri, en fazla 6-7 gram tek parça kalsın. Ki bana sorsan o da fazla olabilir. Küflensin istemezsin. Sigaran bir küflendimi hiç içemezsin.

Budamayı halledince sömekleri yarısını dolduracak şekilde kavanozlara at. Curing denilen işlem şimdi başlıyor. Kavanozları karanlık ve soğuk bir yere koy ağızları kapalı halde. İlk hafta 3-4 saatte bir gelip kapaklarını birer birer aç hafif salla ve 15-20 saniye açık tutup kapat. Sonraki hafta ise günde bir defaya düşür. Sonraki hafta ise haftada birkaç defaya. Bunu bir ay kadar devam ettirsen efsane bir sigaran olur. Sen yapmaya devam ettikçe kokunun nasıl ortaya çıktığını kendin hissedeceksin. Kesinlikle beklemene değecek birşey. Kavanoza sığacak boyutta bir nem ölçerin varsa at içine nemi 50% lerde olduğundan emin ol. Çünkü artarsa küflenir azalırsa da kokusu ve tadı gider. Bir şekilde kontrol etmek lazım. Ufak nem ölçerin yoksa da kuruma hızına ve kokunun ortaya çıkıp çıkmamasına bakarak anlayacaksın. Bu iş için özel yapılmış sabitleyiciler var. "55% Nem Regülatörü" diye aratırsanız çıkar. Nemin düşmesini veya artmasını engelliyor. Ondan edinebilirseniz çok iyi olur ama edinemezseniz de olduğu kadar...

Bir ay sonra artık sigaran bütün potansiyeliyle tüttürülmeye hazır. Saklamaya devam edeceksen aynı şekil ayda bir aç kapakları salla geri kapat. Senelerce bu şekilde nemini kurutmadan saklarsan tadından neredeyse hiçbirşey kaybetmez.

Afiyet olsun :D

---------------------------------------------------





3333333.png
Şiir gibi anlatmışsın kanka tebrik ve teşekkür ederim
 

Cashh

Doktor
cok sagol kanka ne demek. iyi fikir kanka. konu sabitlenirse her gün girer birşeyler ekler güncellerim çılgın dolu birşeye dönüşür. şu spoilet düğmeleri sayesinde ayrı ayrı atabildim. böylece biri birşey sorunca direk o postun linkini atabileceğim.
Kanka humik fulvik asit ve bir gübre demiştin demin gördüm yorumu kaybettim grow gübre almayana tavsiyen neydi o
 

Cashh

Doktor
cnna.png

Selamlar. Forum içerisinde bir sürü benzer probleme sık sık uzun açıklamalar yazmanın yoruculuğundan dolayı buraya bir ultimate guide bırakayım dedim.


Sistem toplamadan ilk fırtınıza kadar A'dan Z'ye bütün ayrıntıları ile GROW rehberi


Bu foruma gelmeden önce birkaç arkadaşımın ortaklığıyla değişik growlar yaptık ve kendi growlarım da hiçbir zaman öyle isviçre saati setuplarla olmadı. Sürekli bir deneysellik ve doğaçlama söz konusu oldu. Nem makinesi yaptım, dimmer devre yaptım , timer devre yaptım(her 15 dkda 1 dk açık olabilen devre gibi. Nem makinesi için.) ve hayatımda ilk defa elektronik ile ilgili birşeyler yaptım. Yoksa hiç bilgim yoktu. Bu yüzden öyle full setup tentler, ışıklar veya markalar gibi konularda fazla bilgim bulunmamakta. Anlatacaklarımın bir yerden doğrudan okunmuş veya sora sora öğrenilmiş fazla güvenilemeyecek bilgiler olmadığını temin ederim. Emin olmadığım kısımları da özellikle cümle içerisinde belirtiyor olacağım.

Başlangıç olarak söylemeliyim ki grow yapmak demek bitki yetiştirmek ile ilgili temelleri öğrenmek demektir. Öğrendiğiniz şeyi her zaman kendi mantık çerçevenize oturtmaya çalışın ve arkasındaki mantığı öğrenin. Başka kaynaklara bağlı olmak bitkiniz için herşeyden daha büyük bir tehlike arz eder. Büyük ve dengesiz bir bilgi kaynağının doğrudan bitkileriniz üzerinde etkiye sahip olmasını istemezsiniz. Yanlış gidebilecek çok olasılık var. Sorduğunuz kişi bilmiyor olabilir, dikkatsiz davranmış olabilir, belirtmediğinizden dolayı setupınıza uygun olmayan bir öneride bulunmuş olabilir... Onlarca olasılıktan bahsedebiliriz ama sonuç olarak demek istediğim şey bir bitki bakacaksanız onu öğrenmeniz ve tanımanız en önemlisidir. Bu yüzden dediğim gibi her zaman analitik analizlerle işleyin öğrendiklerinizi.
Problemin çözümünü bilene sormak yerine olayın temelini araştırıp öğrenip kendiniz birşeyler düşünseniz veya çözümü öğrenip anlamaya çalışırsanız inanın bana daha çiçeklenme başlamadan işi kavrar bitkilerle bir iletişim geliştirirsiniz.

*Anlatımı spoiler butonları ile bölümlere ayıracağım. Bu şekilde ihtiyacınız olmayan kısımları okumanıza gerek kalmayacak. Bu arada kankalar 'çarşı' dediğim şey nalbur da olabilir hırdavatçı da olabilir bir milyoncu da olabilir. Çarşı dediğimde siz bu şekilde anlayın.





Açıklamaları okumak için spoiler düğmelerini kullanarak başlık seçmeyi unutmayın.



Konuyu sürekli eksiklerini buldukça veya yeni fikirler edindikçe güncellemeye devam edeceğim.




Kanka hümik fulvik asit buldum ama potasyum silkat bakınca pek doğru ürünü bulamadım bildiğin bir link var mı?
 

mandarine

Ordinaryüs
Son düzenleme:

mandarine

Ordinaryüs
Kanka teşekkür ederim. Bunu nasıl miktar kullanıyorsun
np kanka. bunu çiçeklenmeye başlayınca 2ml ile başlayıp hasada kadar aynı şekilde devam ediyorsun. çok sık vermene gerek yok çünkü toprakta çok az miktarda bulunan birşey. iki sulamada bir ver ama başlangıçta her defasında ver. bildiğimiz silikon aslında
 

Cashh

Doktor
np kanka. bunu çiçeklenmeye başlayınca 2ml ile başlayıp hasada kadar aynı şekilde devam ediyorsun. çok sık vermene gerek yok çünkü toprakta çok az miktarda bulunan birşey. iki sulamada bir ver ama başlangıçta her defasında ver. bildiğimiz silikon aslında
Kanka bu havalandırma için bir fikir verirmisin altta temiz hava girişi 10 cm Lik çapa sahipti çıkış 11.5 cm Lik çapa sahip ti alttaki kirli fan bozulunca başka aldım ama 20 cm çapa sahip daha büyük temiz hava basıyor fazla temiz hava girişi sorun yaşatır mı sence
 

Meth

Yeni üye
eline sağlık dostum konuyu kaydediyorum tarayıcıya, hem şimdi baktım hem de aklıma takılan vs bir şey oldukça girip bakarım.
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • zero00 zero00:
    ******** *** ****** ****** ******* hahahaha*
  • New Rookie New Rookie:
    ******* *** ******* ********** ***
  • New Rookie New Rookie:
    ********** *****
  • New Rookie New Rookie:
    ********
  • New Rookie New Rookie:
    ***** hahahaha* ******** *** *** **** ********* ****** **
  • New Rookie New Rookie:
    ***** ******** ******* **
  • zero00 zero00:
    ********** ****** **********
  • bandaleros bandaleros:
    ********* ******** *** hahahaha**** *** ****** ****** ***** hahahaha*
  • bandaleros bandaleros:
    **** hahahaha* ********
  • zero00 zero00:
    *** ********** ******* ******* ******** ******** **** ********
  • New Rookie New Rookie:
    ***** ***** ** ***
  • bandaleros bandaleros:
    ***** ****** **
  • bandaleros bandaleros:
    *** ****** hahahaha hahahaha** ***** ***** ****** ******** ******** ********* hahahaha* *
  • New Rookie New Rookie:
    ***** *****
  • New Rookie New Rookie:
    ****** *** *******
  • New Rookie New Rookie:
    ********* ***** ********** ******* ******* ******** ******** **** ********
  • P pilotkedi:
    ****** ********** **** **
  • New Rookie New Rookie:
    ******* ******* ********** ** *** ** *****
  • muadip muadip:
    hahahaha* * ****** ********** ***** ***** ********** ********** **** **
  • bandaleros bandaleros:
    ******** ********* hahahaha hahahaha* ***** ******* ***** * ******** **** **** *** * ** **** * ***** ****** **** **** ******* ***** ****** ***** * ***** ****** **** ***** ******** ****** * **** *** ******* ****** ****** ******* ****** ** ******* hahahaha*
    ***** *****
    +1
  • New Rookie New Rookie:
    ***** ** ******* ** *********
  • New Rookie New Rookie:
    *** ** ***** ***** ********* ********
  • New Rookie New Rookie:
    ****** hahahaha**** *******
  • New Rookie New Rookie:
    ********* ***** ** ********* ***** *****
  • New Rookie New Rookie:
    hahahaha** hahahaha** ********* hahahaha hahahaha* ***** ******* ***** * ******** **** **** *** * ** **** * ***** ****** **** **** ******* ***** ****** ***** * ***** ****** **** ***** ******** ****** * **** *** ******* ****** ****** ******* ****** ** ******* hahahaha*
    +1
    New Rookie New Rookie: hahahaha** hahahaha** ********* hahahaha hahahaha* ***** ******* ***** * ********... +1
    Üst