Esrarda Besin Eksiklikleri

deyorke

Moderator

Esrar için Hangi Besin Maddeleri Önemlidir?

Esrar için Hangi Besin Maddeleri Önemlidir?

Yüzünde, besin eksikliği — gibi görünmeyebilir, asla yeşil sebzelere dokunmazsanız ölmeyeceksiniz, değil mi? — ancak esrar için durum böyle değildir. Diyetleri zaten oldukça kısıtlıdır ve gerekli besin maddelerinden yoksunlarsa, aşağıdaki gibi sorunlara maruz kalabilirler:
  • Bodur büyüme
  • Canlılık kaybı
  • Daha küçük bitki boyutu
  • Daha küçük verim
  • Düşük potens tomurcukları
  • Aroma ve tatlardan yoksun tomurcuklar vb.
Neyse ki, esrar oldukça iletişimsel bir bitkidir ve size neye ihtiyacı olduğunu söylemekte tereddüt etmeyecektir. Bir kenevir bitkisi besin eksiklikleri solgunluk, kıvrılmış yapraklar, sararma yaprakları, renk değişikliği vb. boyunca çeşitli semptomlar gösterir.
Ancak, şimdilik atlarımızı tutalım ve bu besinlerin ne olduğunu ve kenevir bitkinize nasıl fayda sağladıklarını öğrenelim. Ne ile uğraştığınızı bilmeniz gerekiyor, değil mi?

Besin Türleri

Esrar iki tür besin gerektirir: makrobesinler ve mikrobesinler. İlki azot, potasyum ve fosfor (NPK besinleri), esrar tarafından en yüksek miktarda talep edilir. Kenevir bitkiniz bu besinler olmadan hayatta kalamaz.
Öte yandan mikrobesinler, bitkinizin sağlığı için çok önemlidir, ancak esrar sadece bu besin maddelerini daha küçük miktarlarda gerektirir. Bu besinler çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, kükürt, bor vb. İçerir. Mikro besinleri asla hafife almayın; bitkiniz bunlar olmadan da hayatta kalamaz.

Besinlerin Hareketliliği

Besin maddeleri, tesis içinde mobil olma yeteneklerine göre de gruplandırılabilir. Bu ayrıca kenevir bitkilerindeki besin eksikliklerinin belirlenmesine ve giderilmesine yardımcı olur. Peki, besinlerin hareketliliği tam olarak nedir?
Bitkinin ihtiyaçlarına göre bitkinin bir kısmından diğerine taşınan besin maddelerine mobil besinler denir. Bunun en iyi örneklerinden biri, genellikle eski fa yapraklarında depolanan ancak gerekirse daha yeni yapraklara taşınabilen fosfordur. Bu nedenle, önce yaşlı yapraklarda mobil besin eksiklikleri yaygın olarak görülür.
Esrar bitkiniz için gerekli olan yaygın mobil besinler şunlardır:
  • Azot
  • fosfor
  • potasyum
  • Magnezyum
  • Kükürt (sınırlı hareketlilik)
Aksine, hareketsiz besinler bitki içinde taşınmayanları ifade eder; bitkinin başka herhangi bir yerinde meydana gelen eksikliklerden bağımsız olarak yerinde kalırlar. Bu nedenle, eski yaprakların bazı rezervleri kaldığı için hareketsiz besin eksiklikleri ilk önce yeni yapraklarda görülebilir.
Esrarın gerektirdiği ortak hareketsiz besinler şunlardır:
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Manganez
  • bor
  • molibden
  • Çinko
Artık besin türlerini ve eksikliklerin nerede ortaya çıkabileceğini anladığınıza göre konuyu inceleyelim.

Esrarda Yaygın Besin Eksiklikleri

Bitkileriniz, bazıları daha nadir iken, bazıları daha yaygın olan çeşitli besin eksiklikleri — yaşayabilir.
Esrar bitkinizin bazen karşılaşabileceği besin eksiklikleri ve bunların nasıl tedavi edileceği.

1. Azot Eksikliği
1000023914.jpg
Azot, kenevir bitkinizin gerektirdiği en temel besin maddelerinden biridir, ve bu makrobesin, bitki içindeki fotosentez ve protein oluşumu gibi çeşitli işlemler için gereklidir.

Esrar bitkiniz azot eksikliğinden muzdarip, en yaygın semptomlar, yavaş yavaş yeni büyümeye ilerleyen ve sonunda tüm bitkiyi kaplayan yaşlı yaprakların sararması, solması veya renklenmesini içerir. Sonunda, azot eksikliği subpar verimine ve bitkinin zayıf büyümesine yol açabilir.

Kenevir bitkiniz için önemli bir besin azottur. Bitki içinde fotosentez ve protein oluşumu gibi süreçlerde rol oynar. Kenevir bitkileri azot eksikliği yaşadığında, sağlıklarını ve üretkenliklerini olumsuz etkileyen semptomlara neden olabilir.

Azot, kenevir bitkilerinin büyümesinde ve gelişmesinde kilit bir rol oynar. Üç ana makrobesin arasında biri olarak, fotosentez için gerekli olan proteinler, amino asitler ve hatta klorofil oluşumu oluşturarak bitki sağlığına katkıda bulunur. Bildiğiniz gibi, azot eksikliği çeşitli sorunlara neden olur, bu nedenle sağlıklı bitkiler yetiştirmesinin nedenlerini ve nasıl önleneceğini anlamalısınız.

Azot eksikliğinin göze çarpan bir belirtisi, yaprakların tipik olarak alt yapraklardan başlayarak sararmaya başlamasıdır. Hareketliliği tartıştığımızı hatırlıyor musunuz? Yaşlı yapraklar daha genç yapraklara azot taşır, bu nedenle yaşlı yapraklar önce sararır. Yavaş yavaş, duruma hızlı bir şekilde değinmezseniz daha genç yapraklara yayılır.

Ama hepsi bu değil. Sarılama yaprakları sabitlenebilir, ancak önemli bir dezavantaj oluşturan başka bir sorun bodur büyümedir. Yetersiz azot mevcudiyeti yaprakların, dalların ve sapların olması gerektiği gibi büyümesini önleyebilir, çünkü nitrojen protein sentezinde ve amino asitlerin oluşumunda önemli bir rol oynar.

Photoperiod bitkileri ile, hızlı hareket ederseniz bodur büyümeyi düzeltebilir ve kayıp zamanı telafi edebilirsiniz. Ancak, otomatik çiçeklerle değerli zamanınızı kaybedersiniz. Otomatik çiçekçiler ışığa çiçeğe bağlı olmadığından ve belirli bir yaşa kadar büyüdüklerinde bunu yapacaklarından, zaman önemlidir. Otomatik çiçekçiler yetiştiriyorsanız, verim kaybetmek istemiyorsanız sorunu hemen ele aldığınızdan emin olun.

Azot eksikliğine neden olan şeye gelince, ilk ve en belirgin neden, fazla azot içermeyen besinleri beslemenizdir. Bu, topraksız veya hidroponik sistemlerde çok yaygındır.

Başka bir neden, pH'da bir dengesizlik olabilmesidir. Azot mevcudiyeti pH seviyelerine çok yakından bağlıdır. Bu nedenle, pH değeri 5.5'ten düşük olan büyüyen ortamlar kullanıyorsanız, bitki kökleri tarafından emilim için azotun kullanılabilirliğini azaltabilir.

Sonra, bitkileri aşırı sulandırıyor olabilirsiniz. Bitki gerekli olanın ötesinde sulanırsa, bu tür ıslak koşullar mevcut oksijeni sınırlayabilir ve azotu ememedikleri için kökler acı çeker. Ayrıca, kökler zararlı veya stres olsun, bir nedenden dolayı hasar görürse, bitki yine azot eksikliği belirtileri gösterecektir.

Son olarak, bitkiniz azot eksikliği yaşayabilir ve dengeli bir besin yemi kullanmıyorsanız çeşitli semptomlar gösterebilir. Örneğin, gübre veya besin çözeltiniz aşırı miktarda magnezyum veya kalsiyum içeriyorsa, azotun köklerle alınması için rekabet edecekler ve bitki daha sonra sıkıntı belirtileri gösterecek.

İyi haber şu ki, kenevir bitkilerindeki azot eksikliklerini kolayca çözebilir ve düzeltebilirsiniz. İlk olarak, besin çözeltinizi değerlendirmeniz gerekir. Azot içerdiğinden emin olun ve daha sonra bitkilerinize besleyin. Etiketi dikkatlice okuyun, kompozisyonu bileceksiniz. Ardından, çözümü bitkinin vejetatif döngüsü boyunca besleyin. Bu, çiçeklenme aşamasında azot vermeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmez; ancak miktarlar daha küçük olacaktır. Bu nedenle, besin çözeltinizi yapmak için üreticinin talimatlarını dikkatlice okuyun.

Ardından, pH seviyelerinizi izleyin ve gerektiği gibi ayarlayın. Durum ne olursa olsun, seviyelerin istenen pH aralığının üstüne veya altına düşmediğinden emin olun, ardından bitkinize azot artışı sağlamak için kompost çay yaprak spreyi uygulayın. Gübre, balık unu veya yonca gibi azot bakımından zengin bazı organik gübreleri bile dahil etmeyi deneyebilirsiniz. Bu ideal olarak kenevir bitkilerinde azot eksikliğini gidermelidir.

Büyüme ortamınızın pH seviyelerini izleyin ve düzenleyin azot emilimi aralığına girmesini sağlamak için. Toprak bazlı ekim için, yaklaşık 6.0 ila 7.0 arasında bir pH hedeflerken, hidroponik veya topraksız sistemlerin pH değeri 5.5 ila 6.5 olmalıdır.

İstediğiniz zaman sulamak yerine uygun bir sulama programına da bağlı kalmalısınız. Herhangi bir maliyetle aşırı sudan kaçının ve bitkileri sadece kökler için oksijen kullanılabilirliğini teşvik etmek gerektiğinde besleyin.

İdeal olarak, kompost ve mikoriza kullanılması tavsiye edilir; ikincisi kökler için mükemmel bir azot fiksatörüdür ve büyüyen ortamdaki azot seviyelerini önemli ölçüde artırabilir.
2. Fosfor Eksikliği
1000023943.jpg
Fosfor başka bir makrobesindir kenevir bitkilerinin iyi büyümesi gerekir. Enerji transferi, DNA ve RNA oluşumu ve fotosentez gibi biyolojik süreçlerde büyük rol oynar. Doğal olarak, kenevir bitkileri bu önemli besinden yoksun olduğunda, birkaç işaret göstereceklerdir. Sonuçta, fosfor eksikliği bitkinin düzgün büyümesini önleyebilir ve verimi azaltabilir.

Azot gibi, bu makrobesin hareketlidir ve genellikle en çok gerektiren kısma yönlendirilir. Esrar bitkiniz bir fosfor eksikliği, genellikle yapraklarda kahverengi lekeler, kuruyan yapraklar ve kökte kırmızı veya mor lekelerin oluşumu, özellikle daha eski büyümede gibi semptomlar gösterecektir. Bu mor renk, fosfor sıkıntısı olduğunda daha belirgin olan pigmentlerden başka bir şey olmayan artmış antosiyanin seviyeleri nedeniyle ortaya çıkar.

Fosfor eksikliği olan bitkiler de beklenenden çok daha geç çiçek açacaktır, çünkü bu besin çiçeklenme aşamasında bitki için çok önemlidir. Tomurcuklar da tam olarak oluşmayacak ve aniden büyümeyi durdurmaya karar vermiş gibi görünen küçük tomurcuklarla kalacaksınız. Aynı şey yapraklar için de geçerlidir. Sadece biraz bodur ve küçük görünmekle kalmayacak, aynı zamanda zaman zaman bükülmüş görünebilirler. Bu besin çiçeklenme aşamasında önemli olduğundan, çiçeklenme aşamasında (genellikle Bölüm B) kullanmanız gereken besinler tipik olarak daha yüksek miktarda fosfor içerir.

Fosfor eksikliğinin ilginç bir kısmı, sapların kırmızımsı veya mor görünmesine rağmen, yaprakların ekstra yeşil ve parlak görünmesi, bitki fosforu eski yapraklarından genç olanlara yönlendirecek ve bu da sapların renksiz görünmesine yol açacaktır.

Çeşitli faktörler kenevir bitkilerinde fosfor eksikliğine neden olabilir, ancak yine de en belirgin olanı, çok daha az fosfor içeren bir besin çözeltisi kullanabileceğinizdir. Ve diğer sebep? Gerçekten — pH dengesizliğini tahmin ettiniz. Azot gibi, bitki toprakta büyürken pH 6'nın altına düşerse fosforu emmek için mücadele edecektir.

Peki, fosfor eksikliğini nasıl düzeltirsiniz? Nispeten kolay. Her zaman olduğu gibi, pH'ı kontrol etmek ve ayarlamak ve kökler tarafından fosfor emilimini teşvik etmek için biraz daha yüksek ayarlamak istersiniz. Ayrıca, bu takviyeler fosfor açısından zengin olduğu için solucan dökümü veya balık unu kullanmalısınız.

Ayrıca, sulama rutininizi kontrol edin ve kenevir bitkinizi aşırı sulandırmadığınızdan emin olun. Bitkiyi sadece toprağın üst inç kuruduğunda sulamanız ve suyun% 25'i drenaj deliklerinden akana kadar sulamanız gerekir. Sıcaklık 60 ° F veya 16 ° C'nin altına düşerse, esrar bu besini emmekte zorlandığı için esrarınızı büyüme odasının daha sıcak bir kısmına taşımayı da deneyebilirsiniz.

Kenevir bitkinizde fosfor eksikliğinin oluşmasını önlemeye gelince, iyi havalandırılmış organik toprağı kullanmalısınız ve mikorizal mantarlar bile kökler için fosforu sabitleyerek burada yardımcı olabilir. Kompost kullanıyorsanız daha fazla gübre eklemek fosfor açısından zengin olduğu için.

3. Potasyum Eksikliği
1000023918.jpg
Potasyum, kenevir bitkinizin gerektirdiği önemli makrobesinlerin sonuncusudur ve bu mobil besinin bitkinizin sağlığında çeşitli rolleri vardır. Örneğin, potasyum karbondioksit alımını düzenler, fotosentezlere yardımcı olur ve ATP üretimine yardımcı olur.

Bir kenevir bitkisi potasyum eksikliği sarım veya kahverengileşen yaprak uçları ve kenarları, beklenmedik bitki germe ve kıvrılmış yapraklar gibi semptomlarla kendini gösterir.

Kenevir bitkilerinde potasyum eksikliğini gidermenin en iyi yolu, organik deniz yosunu yaprak spreyi kullanarak, potansiyel potasyum kilitlenmesini tedavi etmek için pH'ı kontrol etmek ve ayarlamaktır, ve büyüyen ortama tavuk gübresi eklemek.

Esrarda potasyum eksikliğini önlemeye gelince, toprakta tuz birikmesine neden olmayan ve potasyum alımını engelleyebilecek doğru gübreleri kullanmanız gerekir, kompost için parke külü veya yosun yemeği ekleyerek. Ayrıca, bitkinin emme şansı olmadan önce potasyumu büyüyen ortamdan yıkayabildiği için aşırı sulamadan kaçının.

4. Kalsiyum ve Magnezyum
1000023921.jpg
Kalsiyum ve magnezyum kenevir bitkilerinde büyük ölçüde farklı roller oynar, ancak bir şekilde el ele giderler. Örneğin, aşırı kalsiyum magnezyum alımını engelleyebilir veya bunun tersi de geçerlidir, potansiyel olarak kalsiyum veya magnezyum eksikliklerine yol açar.

Kalsiyum, bitkinin hücre duvarlarında gerekli olan bir mikro besindir, ve eğer bitki yeterince almıyor, çarpık veya yanlış yeni büyüme oluşumu gibi belirtiler fark edeceksiniz. Magnezyumdan bahsetmişken, bu mikro besin hareketlidir ve onsuz bitkiniz fotosentez yapamaz. Bu besin, ışığı ememediği klorofilin çekirdek bileşiklerinden biridir. Magnezyum eksikliğinin yaygın semptomları yaprakların sararması, kızarması veya kurutulmasını içerir.

Peki, kalsiyum ve / veya magnezyum eksikliğini nasıl düzeltirsiniz? Toprağın pH'ını ayarlayarak başlayın, ardından özellikle bitkiniz kalsiyum eksikliğiyle karşı karşıya kalırsa cal-mag çözeltisi ekleyin. Bitkinizi sulamak için bir galon suya 1 yemek kaşığı hidratlanmış kireç (kalsiyum için) ve 1 çay kaşığı Epsom tuzu (magnezyum için) eklemeyi de deneyebilirsiniz.

İçin kalsiyum ve / veya magnezyum eksikliğinin önlenmesi, büyüyen ortama dolomitik kireç eklemeli, toprakta kompost kullanmalı ve yumurta kabukları veya solucan dökümleri gibi diğer takviyeleri eklemelisiniz.

5. Demir Eksikliği
1000023923.jpg
Şimdi kalsiyum ve magnezyum kadar gerekli olmayan mikro besinlere gidiyoruz ve bu listedeki ilk mikro besin, klorofilin önemli bir parçası olan demirdir. Bu mineral ayrıca enzim oluşumuna ve pigmentasyonuna yardımcı olur. Esasen, demir, bitkinin çeşitli enerji şekillendirme ve metabolik fonksiyonlarına yardımcı olan hareketsiz bir besindir..

Kenevir bitkiniz acı çektiğinde demir eksikliği, göreceğiniz yaygın belirtiler, üstte parlak sarıya dönen yapraklardır. Bu sorunu çözmek için, büyüyen ortamın pH'ını ayarlamanız, yıkamanız ve demir takviyeleri ile desteklemeniz gerekir. Demir erişilebilirliğini artırmak için pH'ı spektrumun alt ucunda tutmayı bile deneyebilirsiniz; bir tutam azotlu gübre hile yapmalıdır.
 

Ekli dosyalar

  • 1000023912.jpg
    1000023912.jpg
    361.7 KB · Görüntüleme: 4
  • 1000023916.jpg
    1000023916.jpg
    654.5 KB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:

deyorke

Moderator
6. Bakır Eksikliği
1000023926.jpg
Bakır, kenevir bitkiniz için mikro besin katalizörüdür çünkü kenevir bitkinize yapısal bütünlük veren lignin oluşumu ile birlikte protein ve enzim sentezine yardımcı olur. Eğer kenevir bitkisi yeterli bakır almıyor, bodur büyüme, kloroz, kıvrılmış yapraklar, nekrotik lekeler vb. gibi semptomlar geliştirmeye başlayacaktır.

7. Çinko Eksikliği
1000023929.jpg
Esrar bitkileri çok fazla çinko kullanmaz, ancak yaptıklarında çok önemli süreçler içindir. Esasen, çinko, protein sentezi ve büyüme hormonlarının üretimi için esrar tarafından gereklidir.. Ayrıca çinko, enzim regülasyonu ve DNA / RNA stabilizasyonundan sorumludur.

Çinko eksikliği durumunda, kenevir bitkiniz önce daha yeni büyümede semptomlar gösterecektir. En yaygın semptomlar bodur büyüme, düğümlerin birbirine yaklaşması ve yaprakların sarı veya kırışık dönmesidir. Yapraklar zamanında ele alınmazsa paslı ipuçları da geliştirebilir.

Çinko eksikliğini gidermek için atmanız gereken ilk adım, toprağın pH'ını azaltmak ve bitkinizi aşırı sulandırmadığınızdan emin olmak için sulama programınızı kontrol etmektir. Çinko takviyesi için deniz yosunu yaprak spreyi kullanabilirsiniz.

Çinko eksikliğini önlemek için, toprağın pH'ının asidik tarafta hafifçe olduğundan emin olun, kompostta kabak kullanın ve toprağa faydalı bakteriler ekleyin.

8. Mangan Eksikliği
1000023931.jpg
Manganez, kenevir bitkisi için hafife alınmış bir besindir ve hak ettiği dikkati almasa da, bu hareketsiz besin esrar bitkiniz için hala çok önemlidir. Bu besin solunum, azot emilimi, fotosentez, kök hücre gelişimi ve mikrop direnci için kullanışlıdır.

Bu nedenle, kenevir bitkiniz manganez eksikliğinden muzdaripse, özellikle yeni yapraklarda yaprakların açık yeşil renk değişikliği gibi semptomlar geliştirecektir, sonunda tüm yaprağı kaplayacak ve kahverengiye çevirecektir.

Kenevir bitkinizdeki manganez eksikliğini gidermek için toprağa manganez açısından zengin kompost eklemeyi deneyin; ideal olarak domates, ananas, ve manganez zengini yapmak için kompost yığınına havuç. Ayrıca büyüyen ortamı temizlemeli ve iyileşmeyen enfekte olmuş parçaları budamalısınız. Hızlı bir düzeltme olarak, yaprak spreyi olarak deniz yosunu da kullanışlı olur.

9. bor eksiklik
1000023933.jpg
Bor, büyük miktarlarda gerekli olmayan başka bir mikro besindir, ancak tesisinizin yapısal bütünlüğünde önemli bir rol oynar. Bu mineral, hücre duvarları oluşturmak ve hücre bölünmesine yardımcı olmak için kalsiyumu tamamlar. Ayrıca, tozlaşmada önemli bir rol oynar.

Şüpheleniyorsanız dikkat edilmesi gereken belirtiler bor eksikliği turgor kaybı, zayıf büyüme, kayıp meristemler, kısırlık, bükülmüş şeker yaprakları ve sarı / kahverengi renk değişikliği içerir. Bu sorunu çözmek için, yetiştirme ortamını yıkamanız, pH'ı kontrol etmeniz ve bitkiyi sulamak için borik asit / su çözeltisi kullanmanız gerekir. Çözelti için, bir galon suya bir çay kaşığı borik asit eklemeniz gerekir.

Bor eksikliğini önlemenin en iyi yolu, bitkiyi zamanında sulamak, aşırı beslememek ve nemi% 25'in üzerinde tutmaktır%. Ayrıca, bor artışı sağlamak için kompost yığınına muz, elma veya brokoli ekleyebilirsiniz.

10. kükürt eksiklik
1000023937.jpg
Kenevir bitkiniz büyük miktarlarda kükürt gerektirmez, ancak ne kadar az ihtiyaç duyduğu bitkinizin sağlığında önemli bir rol oynayabilir. Kükürt, çeşitli protein ve enzimlerin önemli bir yapı taşı olan hareketsiz bir besindir, ve eksikliği yaprakların renksiz alt kısımları veya genç yaprakların sararması gibi semptomlara neden olabilir.

En iyi yol kükürt eksikliğini giderme kenevir bitkinize Epsom tuzu — ile bir destek vererek bir galon suda 2 çay kaşığı hile yapmalıdır. PH değerini ayarlamayı da deneyebilirsiniz.

Kenevir bitkinizde kükürt eksikliğinin oluşmasını önlemek için, gübre açısından zengin bir kompost yığını kullanmalı, toprağa mikoriza eklemeli ve toprak işlemesiz yöntemi kullanmalısınız.

11. molibden eksiklik
1000023939.jpg
Molibden, daha küçük miktarlarda gerekli olan ancak önemli ölçüde hafife alınan başka bir mikro besindir. Bu mineral, nitratın nitrite dönüştürülmesinden sorumlu olan ve daha sonra amonyağa dönüştürülen enzimlerin oluşumuna yardımcı olur. Bu amonyak daha sonra protein sentezine yol açan amino asitler üretmek için kullanılır..

Dolayısıyla, kenevir bitkiniz yeterli molibden almazsa, yukarıda belirtilen tüm süreçler etkilenebilir, ara sıra sarı lekelenme ile birlikte genç yaprakların kenarlarında pembe veya kırmızı renk değişikliği gibi semptomlara yol açar.

Neyse ki, molibden eksikliği oldukça nadirdir, ancak bitkiniz bundan muzdaripse, düzeltilmesi kolaydır. Bunu kenevir bitkinizle yüzleşecek kadar şanssızsanız, onu tedavi etmenin en iyi yolu, büyüyen ortamı yıkamak, pH'ı ayarlamak, ve bitkiye deniz yosunu yapraklarının püskürtülmesi. Solucan dökümlü zengin kompost çayı da ekleyebilirsiniz.

Bunu önlemeye gelince, büyüyen ortamın doğru pH değerini koruyun ve kompostlu yüksek kaliteli toprak kullanın. Kenevir bitkinizde molibden eksikliğini önlemek için yapmanız gereken tek şey budur.
 
Son düzenleme:

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • bandaleros bandaleros:
    ***** *** ***** ******* ***** *** ********** **** ******** ***** ******* hahahaha******** **** *** **** hahahaha **** *** ******** ******* ***** **** ******** hahahaha***** ******* * ** ***** ******** ***** **** ***
  • A ax-b:
    ** **** hahahaha ******* ******* **
  • bandaleros bandaleros:
    ******* ****** *****
  • İstanbul İstanbul:
    ***** ****** ******** *** ** ********* ***** ***
  • A ax-b:
    *** ******** ***** ********** **********
  • A ax-b:
    ***** **** ******* **** ***** *** ***** hahahaha ********
  • İstanbul İstanbul:
    ***** ******** hahahaha** **** *** ********* *****
  • A ax-b:
    **** ***** *** ******** ********** ******** ******* **** *** ** ****** ********** *********
  • A ax-b:
    ******** ********
  • İstanbul İstanbul:
    ****
  • A ax-b:
    *** **** ****** *** *******
  • A ax-b:
    ***** ***** hahahaha
  • İstanbul İstanbul:
    ***** **** ****** ******** **** ****** hahahaha
  • İstanbul İstanbul:
    ***** ******* ****** ****
  • A ax-b:
    *** *** hahahaha
  • A ax-b:
    *** hahahaha** ******** ********* *** ***** ********
  • A ax-b:
    *** ** **** * **** ******** *** ********* **
  • İstanbul İstanbul:
    ***** ********** ******** ***** ****** **** **** ********* hahahaha* ***** ***** ** **** ********** hahahaha ***** ******
  • İstanbul İstanbul:
    *** ****** ******** ********** ******* **** hahahaha*** **
  • A ax-b:
    ******** *** * *** *** ********
  • İstanbul İstanbul:
    *** **** ******** *** **** ******* *********
  • A ax-b:
    *** **** ** ****** ******** *** ********
  • A ax-b:
    **** **** ****** *****
  • A ax-b:
    *** **** ********* *** **** **********
    A ax-b: *** **** ********* *** **** **********
    Üst