Esrar Hakkında Genel Bilgi

jamesbong

Moderator
Esrar ya da marihuana, kenevir bitkisinin Cannabis sativa, C.Indica  ve C.ruderalis  türlerinin çiçeklerinden ve tohum yataklarından elde edilen, vücutta kullanıldığında sarhoşluk ve keyif veren bitki parçalarının ve uyuşturucunun halk arasındaki adıdır.

Esrar, coğrafyasına göre farklı isimlerle adlandırılır. Kuzey Amerika'da esrara marijuana (marihuana) denir. Bu İspanyolca adı taşımasının nedeni ABD'ye Meksika'dan gelmiş olmasıdır. Ayrıca Jamaika'daki genel adı da ganjadır. Türkçede ot, cigaralık, derman, tek/çift kâğıtlı, gogo,üçlü gibi adlarla, Fransızcada ise gannavuri olarak bilinir. Ancak bu tanımlamaların bazıları, esasında kenevirin tercümesidir ve bu yüzden kenevir ve esrar Türkçede hep birbirine karıştırılır.


[img=260x208]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Marijuana.jpg/260px-Marijuana.jpg[/img]


Bilimsel sınıflandırma
[size=small]Âlem:
Plantae (Bitkiler)

Şube:
Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)

Sınıf:
Magnoliopsida (İki çenekliler)

Takım:
Urticales

Familya:
Cannabaceae

Cins:
Cannabis

Tür:
C.sativa / C.indica /C.ruderalis
[/size]



Eldesi:

Esrar, Hint keneviri bitkisinin Cannabis sativa/Cannabis indica türlerinin dişi eşeyli bitkilerinin tohum yataklarının (sömek) işlenmesiyle elde edilir. Bitkinin yapraklarının kurutulup bastırılması suretiyle hazırlanan ve aktif maddesini bu kısımlardan salgılanan reçine içindeki kannabinoidlerin(en) oluşturduğu bir maddedir. Kannabinoidlerin içinde esrarda en fazla bulunan ve esrarın farmakolojik etkilerinden sorumlu olan etkin ana madde Δ9-THC /Δ9-Tetrahidrokannabinol'dür. Dişi kenevir bitkisinin yüksek oranda THC içeren kısımları gölgede kurutulur, daha sonra ufalanıp elenir. Bu eleme sonucu elde edilen ince toz halindeki maddeye "toz esrar", bu tozun ısıtılıp kalıplaştırılmasıyla elde edilen plaka şeklindeki haline de "takoz esrar" denir. En ince toz ipek elekten geçirilince altta kalan esrar birinci kalite esrardır. Buna esrar piyasasında kubar ismi verilir. Artık eleme işleminde zaman kazanmak için tek elek tipi kullanılması (üreticilerin kendi kullanımı için olan üretim hariç) genelde tek kalite toz esrar üretimine sebep olmaktadır


Etkileri:

İngiltere'de "The Lancet" medikal dergisinin yayınladığı bir araştırmaya göre esrar (Hint Keneviri), tütünden ve alkolden daha az zararlı maddeler arasındadır.
Anksiyete, Paranoya, Huzursuzluk, Öfori, Gevşeme hali, Uyku isteği, Aşırı derecede gülme hissi ve buna bağlı olarak elmacık kemiklerinde ağrı, Gözlerde kararma, Denge bozukluğu, Sersemlik, Unutkanlık, Anı sorgulama, Açık yakalama, Umursamazlık, Kendini zeki hissetmek, Bakılan/izlenen kişiyi birine benzetmek, İştah ve susuzluk, Salivasyonda (tükürük bezi salgılaması) azalma ve buna bağlı olarak şeker-çikolata vb. gıdalar tüketmek, Nefesini boğazında hissetmek (kullanılan doza göre bu his değişiklik gösterir), Aşırı odaklanma (bir alet veya düşünce üzerine), Zamanın yavaş geçtiği düşüncesi, Vücuttaki sıvıların akışını hissedebilmek (damarda dolaşan kan, mideye inen içecek gibi), Mideye inen katı maddelerin/yiyeceklerin akışını hissedebilmek, Yenilen yemeğin ve içilen sıvının normalden aşırı derecede güzel ve tatlı gelmesi, Tansiyon yükselmesi, Analjezi, İllüzyon, Psikotik eksitasyon, Depresyon, Panik atak, Göz tansiyonunda azalma ve Flash-back (geçmişe dair halisülasyonlar) gibi etkiler görülebilir.
Esrar, anlık bilgilerin hipokampusa girişini ve burada derlenmesini baskılar. Böylece öğrenme, hafıza ve anlık bilgilerin duygu/motivasyonla entegre olmasını sağlayan sistem etkilenir. Buna bağlı olarak daha evvel öğrenilmiş davranışlarda bozulma görülür.

[img=158x158]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Rational_scale_to_assess_the_harm_of_drugs_%28mean_physical_harm_and_mean_dependence%29_tr.PNG/160px-Rational_scale_to_assess_the_harm_of_drugs_%28mean_physical_harm_and_mean_dependence%29_tr.PNG[/img]
Fiziksel zarar ve bağımlılık derecelerine göre uyuşturucu maddeler...
 

jamesbong

Moderator
Cvp: Esrar Hakkında Genel Bilgi

Efexx' Alıntı:
Dostum aramıza hoş geldin

Hoşbuldum...Aslında bir çok hesapla 1 senedir forumu yakından takip ediyorum etmeye çalışıyorum,fakat çeşitli sebeplerden hesaplarımın e-mail ve kullanıcı adlarını kaybettim. Ya nasip artık not aldım unutmam :)
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • TabldotLife TabldotLife:
    ** ***** ********** ** *** **********
  • TabldotLife TabldotLife:
    ** **
  • TabldotLife TabldotLife:
    ** ***** *** ******** ** *********
  • TabldotLife TabldotLife:
    ********** *****
    +1
  • kawinnnz kawinnnz:
    hahahahahahahaha
  • kawinnnz kawinnnz:
    ***** ** **** ****** hahahaha*
  • TabldotLife TabldotLife:
    ******** ** ***** ***** ** **
  • kawinnnz kawinnnz:
    *** ********** ****
  • TabldotLife TabldotLife:
    ****** ***** ** ***** ** *******
  • TabldotLife TabldotLife:
    ******** ***
  • kawinnnz kawinnnz:
    ** ****** ***** ***** ******
  • kawinnnz kawinnnz:
    ***** **** ****** *** ********** ********
  • TabldotLife TabldotLife:
    *** ****** hahahaha** ******
  • kawinnnz kawinnnz:
    ****** hahahaha* ****** *** **** ***** *** *
  • TabldotLife TabldotLife:
    *** **** ** hahahaha* ***** ********* ******* ******* **** ********* ****** ********* ********** ******** ******
  • TabldotLife TabldotLife:
    ********* ****** *****
  • kawinnnz kawinnnz:
    * ***** ********* *****
  • TabldotLife TabldotLife:
    ********* * ** ***** ******** * **** **** ******** hahahaha
  • kawinnnz kawinnnz:
    **** ********* ****** *********
  • TabldotLife TabldotLife:
    **** ***** **** ******
  • C CHaRaMBoL:
    ******** ****** *** ********* * ****** **** **** ********* ******* hahahaha*** ***** ***** ******** ********* ********** ***** ***** **** ****** ********* ********** ***** ******* ********** ***** ********** ********** ** *
  • Bandaleros Bandaleros:
    ***** ***** ***** **
    J JunkyheaD: **
    Üst