Isı Sorununa Kocakarı Yöntemi

Jebitta

Yeni üye
Hacılar selamlar,

Havaların ısınması ile birlikte benim gibi indoor yetiştirme yapan arkadaşların en büyük sıkıntıların biri sanırım ısının istenilenden fazla olmasıdır. Şu haftaya kadar buhar makinesi, giriş çıkış fanları derken 28 derece ve altında tutabiliyordum ısıyı. Fakat bu haftadan itibaren 32 derecelere kadar çıkmaya başladığını gözlemledim. Ki benim ışığım HPS 250W. Üstünü kullanan ve soğutma ekipmanı olmayan arkadaşlar kim bilir ne çekiyordur.

Şöyle bir yöntem ile ısıyı 18 saatlik ışık periyodunda 28 dereceye sabitleyebildim; büyükçe bir leğeni su ile doldurup buzluğa atıyorum (dönüşümlü kullanmak için 2 leğen kullanıyorum, biri kabindeyken diğerini buzluğa atıyorum). Buz olan leğeni kabin içine koyup üstüne laptop soğutucusu koyuyorum (Işık mesafesini ayarlamak için altına destek de ekliyorum). Bu şekilde 18 saat boyunca dediğim gibi ısıyı 28 derecede tutabiliyorum.

https://ibb.co/8MkdLPf
https://ibb.co/L9NyHvB
https://ibb.co/znpV7G7

NOT : Başlıkta da belirttiğim gibi tamamen koca karı yöntemidir, büyük saksıların ağırlık sıkıntısı yaratmaması için leğeni daha yayvan bir şey seçmekte fayda var. Ben elimde laptop fanı olduğu için onu da ekledim, özellikle bunun için almadım. Ve kabin içi bir yöntemdir, esrar odasında takdir edersiniz ki bir faydası olmayacaktır.

Sevgiler.
 
sorunu gidermesi açısından yaratıcı bir fikir olmakla beraber, buzdolabının artacak olan enerji sarfiyatını da göz ardı etmemeni tavsiye ederim.
 

Jebitta

Yeni üye
Teşekkürler hacılar. Enerji açısından bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum, halihazırda çalışıyordu zaten. Ki hacı kabin içinde nereden baksan 24 saat çalışan 2 fan, 1 vantilatör, HPS ışık falan filan derken buzdolabının fazladan yakacağı enerjisi hiç koymaz.

Bu arada cooltube alacak bir bütçe ayıramayacağım için bu sistemi biraz daha geliştirmeyi düşünüyorum.
 
Bu noktada fanlara devreye giriyor. 120x120x200'lik kabin için 80 90 m3'lük çıkış fanı ihtiyacı olğunu hesaplıyorlar ama sıcak havada klimadan başka çözüm bulamıyorlar. Güçlü fanlar bu açıdan çok önemli. 600w hps ve 530 m3'lük fan kullanıyorum max 29 30 dereceyi görüyorum.
 

Pysx

Yeni üye
Cvp: Isı Sorununa Kocakarı Yöntemi

Denenebilir bir fikir gayet mantıklı geldi bana. Benim de cooltube alacak bir bütcem yoktu ben de aynı senin gibi bir fikir buldum ve onu gerçekleştirdim. Anlatayım hemen belki birilerinin kurtuluş yolu olur yüksek watt lamba sıcaklığından. 
 
 Benim sistemimdeki lamba 600w ve ciddi miktarda ısı yayıyor sisteme bu ısıyı aspiratörle falan çekmenin imkanı yok sistemde tek aspiratör vardı ikinciyi ekledim hiçbir halta yaramadı ses yapıyordu zaten söktüm gitti. 
 
 Şöyle bir mantık geliştirdim CoolTube ile aynı işlevde çalışan bir kabin. Evet kabini CoolTubeye çevirdim bildiğin. Önce sistemin etrafını kapattım bir sağdan bir de soldan çıkış ve giriş delikleri bıraktım. Giriş deliğinin önüne reflektörle paralel şekilde hava üfleyen bir Vantilatör ekledim(1. kademede çalışıyor). Aynı şeyi çıkış deliği için de yaptım reflektörle gelen rüzgarı paralel olacak şekilde diğer uçtan çıkacak şekilde ikinci pervaneyi ekledim. Bu sistemi kuralı 1 gün oldu eğer merak ederseniz ilerleyen günlerde ısı değişimini eklerim ama ilk gün sonuçlarım şu şekilde. 
 Eski sistem kabin kullandığımda 33-34 derecenin altına inmiyordu kabin sıcaklığı, Bu sistemde 28 un üzerine çıkmadı bu gün.  

Not: Hava girişi, pencere önü gibi temiz hava alabilecek bir konumda olmalı. Hava çıkışı da aynı şekilde sıcak havanın çıkabileceği pencere önü vesaire olması lazım. Yada internette geniş alimünyum soba boruları satılıyor (çapı standartlara göre daha geniş 50 santim falan) Onlarla giriş çıkışı kontrol edebilirsiniz.
 
Hava girişi https://ibb.co/jHZSLFc

Kabin içerisi 
https://ibb.co/5vjN7Yj
https://ibb.co/5RVSx59
https://ibb.co/V3TMd2V

Hava çıkışı https://ibb.co/WFbvfY8

Saygılar
 

severus

Yeni üye
Cvp: Isı Sorununa Kocakarı Yöntemi

Kanka ben buna benzer birşey yaptım oda için  fani yuvarlak kestigim  mdf kapıya montajladim  arkasina  bir karton kutu koydum  kutunun içine buzları koyuyorum  fan havayı kutudan  alıyor 29.4 den 27 6 ya düşürebildim  ama yetmeyecek  havalar ısındıkça  diye düşünüyorum 
Bol hasatlar  



 

BEYLERBEYİ

Yeni üye
Kanka benim uyguladığım yöntemi söyliyim işine yarar belki. Hava girişini dışardan alıyorum aliminyum aspiratör borularından taktım hava giriş fanına. 3-4 derece fark ediyor. mümkünse ışığı gece çalıştır hava girişini dışardan al 3-4 derece daha düşecektir.

https://i.imgyukle.com/2020/05/20/yR8R8H.jpg
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • deyorke deyorke:
    **** ********
  • muadip muadip:
    ********** ** **** ** ** **** *********
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ****** **** ****** ******* ******** *** ********* ****** * **** **** ****** ********* ** *** **** hahahaha ***** ********** ** ***** ** ***** ********* *** **** hahahaha* ***** ** *** ***** ******* **** **
  • MalrukLord MalrukLord:
    *** ***** hahahaha* ***** ********* ******* **** ******* ********* ******* hahahaha ***** ** ***** *****
  • kkush kkush:
    * ***** ***** ***** ****
  • muadip muadip:
    * ** ****** *** hahahaha **** ****** ******* ******** *** ********* ****** * **** **** ****** ********* ** *** **** hahahaha ***** ********** ** ***** ** ***** ********* *** **** hahahaha* ***** ** *** ***** ******* **** **
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    hahahahahahahaha
  • kkush kkush:
    *** ****** *** ***** ** *** **** ***** ***** hahahaha* ***** ********* ******* **** ******* ********* ******* hahahaha ***** ** ***** *****
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    hahahahahahahaha
    +1
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    * ** ****** *** ***** ******* ***** ****** ***** ******* ****** ***** *********
  • kkush kkush:
    ***** hahahaha*
  • kkush kkush:
    ******** ** ** ****** hahahaha********
  • MalrukLord MalrukLord:
    ****** *** **** ***** *** ******* hahahaha*
  • deyorke deyorke:
    ********* hahahahahahahaha***
  • kkush kkush:
    **** ***** ***** **** ******** hahahaha**** ********** **
  • ThomasShelby ThomasShelby:
    ******** *** ****** hahahaha **** **** ******* *** **** ******* *** ** ***** ****** **** ****** ******* ******** ***** * **** **** * ** ***** ******* ***** *** * ** ***** ** **** ***** ***** ****** ****** ******* ****** **** *** ****** ********** ** ******** ***** ******** hahahaha***
  • MalrukLord MalrukLord:
    ***** ******* ********** ****** ********** ******
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ********* *** ******** ***** *** hahahaha ** ******* ********* ******* ***** ******
    +1
  • G ganjasevdalısı:
    ****** ***** **** hahahaha **** ***** ****** ***** *** ******* *** ** ** ***** *** ***** hahahaha*
  • MalrukLord MalrukLord:
    hahahaha ********** *******
  • kkush kkush:
    ****** ***** *** ******** ** **** hahahaha* ***** **** hahahaha **** ***** ****** ***** *** ******* *** ** ** ***** *** ***** hahahaha*
  • deyorke deyorke:
    ****** *** ***** ****** ******* ** ***** ***** ********** ****** *** ** ***** ** ****** **** ******* ***
  • kkush kkush:
    ***** ****** **** ***** ******* *******
  • deyorke deyorke:
    *** **** ***** *** ******** ***** *** hahahaha ** ******* ********* ******* ***** ******
    deyorke deyorke: *** **** ***** *** ******** ***** *** hahahaha ** ******* ********* ******* ***** ******
    Üst