@ShroomMan kankacım selamlar, mantar 101 konusunu ben yazdığım için önden şöyle tutayım elinden
o konu mantar yetiştirmenin en basit hali, mevzuyu anlamak için yeterli ancak elindeki sporun iyi bir laboratuvar ürünü ve haliyle steril olmasını gerektiriyor. uzun vadede önerdiğim yöntemler değil.
öncelikli önerim laboratuvar tekniklerini öğrenmen, mantar bir mikrobiyoloji alanı bu nedenle de bitki yetiştirmekten oldukça farklı. agar plakaları için "malt yeast agar" tariflerine bakmanı tavsiye ederim, benim de kullandığım agar yöntemi bu. internetten çok fazla tarif bulabileceğin için kendi tarifimi de ekleyerek çok uzatmıyorum konuyu. agar işine giriyorsun izolasyonun da ne olduğunu önden biraz öğrenmen gerek, agar konteminant ayıklamanın yanında gen düzenlemek için de kullandığımız bir yöntem.
daha sonrasında miseli hangi medyaya aşılayacağını kullandığın substrat belirliyor. örneğin mısır, çavdar, kuş yemi gibi misel sarımı gerçekleştikten sonra dağılan medyaları, buna spawn diyoruz, coco coir gibi miseli içine yedireceğin susbtratlarla kullanman gerekir. pirinç unu gibi misel sarımı gerçekleştikten sonra kalıp halinde duran ve mantarın direkt üzerinde yetişeceği medyaları, ki buna kek diyoruz, ise perlit gibi substratların yüzeyine yerleştirmek gerekiyor. miseli içine gömdüğün "kapalı sistem"in çemberi farklı (monotub), kek kullandığın"açık sistem"in çemberi farklı (shotgun) ikisi de yine aynı şekilde plastik konteyner ancak üzerine açacağın delikler farklılaşıyor.
misel üretirken 24-29 derece ve mantarı yetiştirirken 18-24 derece ortam ısısına ihtiyacın var. doğru ısılarda oynamadığın sürece her şeyi mükemmel yapsan dahi konteminantlara alan açıyorsun, yoksa misel 5 dereceye kadar hayatta kalmaya devam ediyor zaten. düşük ısılarda misel gelişimi yavaşladığında ortamda daha zorlu şartlarda büyüyebilen konteminantlara avantaj sağlıyorsun, yüksek ısılarda ise özellikle çoğu bakteri hızlı gelişmek için yüksek ısılara ihtiyaç duyduğundan, ortalama 35 derece, yine misele karşı daha avantajlı oluyorlar.
elindeki sporlardan golden teacher başlangıç için son derece yetiştirmesi kolay bir genetik ama McKennaii biraz daha nazlıdır, bu nedenle onda daha çok sıkıntı yaşaman mümkün. özellikle meyvelenme aşamasında seni Golden teacherdan daha çok zorlayacaktır. her şey yolunda giderse ikisinin arasında ciddi hasat farkı olabilir, bu çok canını sıkmasın.
kavanoz aşamasında yaşadığın sıkıntılara gelince, başlarda en çok yapılan hatalardan biri kavanoz içinin fazla nem tutmasıdır. kavanozunda belirgin su öbekleri bulunuyorsa bu misel gelişimini olumsuz etkileyebilir. bu agarda yetiştirdiğin misel için de aynı şekilde geçerlidir. hazırlama ve saklama koşullarını baştan gözden geçirmen gerekebilir. yine de her şeyi doğru yaptığına inanıyorsan ve tekrar tekrar denediğin halde başarıya ulaşamıyorsan sorun çok kuvvetle ihtimal spordadır, bunu da belirtmekte fayda var. özellikle iç piyasada çok fazla güçsüz spor dönüyor, bu da mantarın kalitesini yetiştirme şartlarının direkt etkiliyor oluşundan kaynaklanıyor. malum, yasal olmayınca kimsenin laboratuvarı yok tabi
umarım gönlünce olsun, bol şans