Samsung LM301b mi LM301h mi ?

Selamlar sevgili growdaşlar. Söylendiği üzere şu an piyasadaki en iyi led diyotlarını üreten samsung un, lm301h ve lm301b modelleri arasındaki fiyat farkının sebeplerini araştırdım. Forumda konuyla ilgili bir başlık bulamamamdan ötürü yabancı forumlardan derlediğim bir kaç bilgiyi paylaşmak istedim. Umarım sizlere de faydası dokunur. 

Öncelikle tartışılan konu bu iki diyot arasındaki fiyat farkı. Samsung un resmi sitesinden bu iki ürünün teknik özelliklerini aşağıya bırakıyorum.

https://www.samsung.com/led/lighting/mid-power-leds/3030-leds/lm301h/
https://www.samsung.com/led/lighting/mid-power-leds/3030-leds/lm301b/


Yabancı forumların büyük bir kısmında fiyatlar arasındaki uçurumun anlamsız olduğu yazıyor. Aralarında performans açısından bir fark olmadığı söyleniyor. Hatta bunu bir samsung temsilcisinden aldıkları bir yazıya dayandırıyorlar.

Temsilci kişi şunları yazmış;

I got this from our Samsung rep the other day:

"The real story with the 301H is that they are identical to the 301B. They are just marketed to different markets and their data is presented accordingly. They both have the same photon or luminous efficacy (depends how you want to look at it). There is no tweaking or special phosphor used, the anti sulphurization coating and stronger bind wires (which is key in many harsher environments, but especially horticulture) is the exact same on both parts. But since they were gaining so much traction in the horticulture market with the 561c and 301b years back, they decided to cater specifically to that market and give them a unique data sheet that works for the specific industry; micromoles rather than lumens for the case of the 301H. " 

Kısaca diyor ki; "Her iki üründe aynı değerlere sahip ve bahçecilik için ideal. lm301h nin fiyatının fazla olma sebebi, uygulanan sülfürizasyon güçlendirmesidir. Bu sülfürizasyon işlemi ürünü sıvıya dayanıklı hale getirir. Ayrıca bahçecilik sektöründe hedeflediğimiz pazara ulaşmak için değerler farklı birimlerle veriliyor. Örneğin lm301h lerde lümen yerine micromol birimi kullanılıyor."

Yukarıda yazılanlara göre bir kaç alışveriş sitesinde yaptığım fiyat farkı araştırmasında lm301h led dizili Quantum Board larda "suya dayanıklı" ibaresi olması, lm301b lerde ise sıvı ile temas etmemesi gerektiği yazması, temsilcinin doğru söylediğini kanıtlar nitelikte.

Bir grower ise tecrübesinden bahsetmiş;

"Samsung diode lm301h is actually more effective in transferring energy from electrons. Depending on who builds the board you are looking at 2.7-3.03 μmol/J for the lm301h. The lm301b tops at about 2.7-2.8. So there is a difference but it's subtle. Running a 3500k spectrum with either diode you will achieve about the same results (assuming all other conditions are the same)."

Kısaca şöyle diyor; Lm301h enerji aktarımı konusunda lm301b den daha iyi.
Lm301h: 2.7-3.03μmol/J 
Lm301b: 2.7-2.80μmol/J
Değerlere göre aralarında az bir fark var. Her iki diyotu 3500k spektrumla çalıştırırsanız, aynı koşullarda, aynı verimi alırsınız.

Okuduğum her şeyi yazıp meşguliyet vermek istemiyorum açıkçası :)  Bütün bu araştırma sonucunda, bu iki led diyotu arasında performans bakımından çok fazla fark olmadığını, fiyat farkının samsung un yeni pazarlama stratejisinden kaynaklandığını, ulaşmak istedikleri kitlenin bizim gibi ufak çaplı yetiştiriciler olmadığını ve lm301h e fazla para ödemenin mantıksız olduğunu düşünüyorum.

Daha fazla bilgisi olan ve eklemek isteyenler tecrübeli growdaşlar konuyu yeşillendirirse kafası karışık bir çok arkadaşın faydalanabileceğini düşünüyorum.


Herkese iyi forumlar.
 

jetalpi

Yeni üye
hightimes1980' Alıntı:
Evet faydalı bilgiler çokda takılmamak lazım lm301b dir 301h dir çoğunu kullandım , pekde farkı yok.


hocam 80 en 40 derinlik 160 cm boy kabine 150 watt 325 adet ledli quantum board 2 bitki için nasıl olur.
@[font="Open Sans", sans-serif][size=small][font="Open Sans", sans-serif]greenpiiz[/font]https://tohumsuz.com/member.php?action=profile&uid=18727 hocam saol bilgiler için ali de 250 watt/lm h serisi için yazıyorlar 200 b serisi için insanda inanıyor ister istemez.[/font][/size]
 
Cvp: Samsung LM301b mi LM301h mi ?

jetalpi' Alıntı:
hightimes1980' Alıntı:
Evet faydalı bilgiler çokda takılmamak lazım lm301b dir 301h dir çoğunu kullandım , pekde farkı yok.


hocam 80 en 40 derinlik 160 cm boy kabine 150 watt 325 adet ledli quantum board 2 bitki için nasıl olur.
@[size=small]greenpiizhttps://tohumsuz.com/member.php?action=profile&uid=18727 hocam saol bilgiler için ali de 250 watt/lm h serisi için yazıyorlar 200 b serisi için insanda inanıyor ister istemez.[/size]
Aliexpress te bahsettiğin manipülasyon çok fazla var. Bu yüzden müşteri değerlendirmesi az olan ya da olmayan satıcıdan alışveriş yapmam genellikle. Konu özelinde aralarında bir fark yok ama bazı satıcılarda lm301b ve lm301h seçeneği var. Tabi fiyat da buna paralel artıyor lm301h seçtiğinde. Bizim için farketmiyor lm301b varsa bas geç  :D
 

ahmet3450a

Yeni üye
KanKalar  bu quantum bordlardan hangisi dersiniz 
Birin ayriyetten cree ked ler kullanılmıs birinde osram ledler kullanılmıs cree ked kullanılan modelinde ıv ır cipleri açılır kapanır zamanlarına göre.

Sizce hagisi seçilmeli ? Bi  Yardımcı olsanız şu kardeşinize 

Quantum board lm301h HLG QB versiyn4 240w 3500k SAMSUNG LG CREEİlan No: 805157217
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bahce-yapi-market-bahce-quantum-board-lm301h-hlg-qb-versiyn4-240w-3500k-samsung-lg-cree-805157217/detay

240W Quantum Board Bitki Yetiştirme Lambasıİlan No: 764175453
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bahce-yapi-market-bahce-240w-quantum-board-bitki-yetistirme-lambasi-764175453/detay
 

karamamba

Yeni üye
Osram Cree’ ye nazaran %30 daha iyi performanslı bi ürün. Led diziliş sıraları önemli soğutucu paneli ve driveri önemli. Bunları göz önünde bulundurarak siparaşiş verebilirsin.
 

burakozmn

Yeni üye
cree osramdan çok daha iyi bir yanlışınız var  ötekininde garantisi avantaj ama daha pahalı 2side güzel ürün
 

ahmet3450a

Yeni üye
Hangisi Seçilmeli arkadaşlar sizce bu led lere kolay kolay bişey olcagını sanmıyorum cree led olan adam 2600 tl braktı osram olan için deger mi 600 tl fark cree olan mı daha iyidir osram olan mı
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Sleepless Sleepless:
    ***** *** *** **** ***** **
  • Sleepless Sleepless:
    hahahaha* ** ********* ** ******
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    ****** *** ********
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    ******** *****
  • Didrug Didrug:
    ******* ***
  • Didrug Didrug:
    **** ******* hahahaha *********
  • Didrug Didrug:
    hahahaha ********** ***
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    ** *** ******** *** **** *** ********** **** hahahaha**
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    *** **** ******* **
  • Sleepless Sleepless:
    *** ******** ***** ***** ********** ****** **** ********** **
  • Didrug Didrug:
    *****
  • Didrug Didrug:
    **** **** hahahaha **** *** ******
  • Didrug Didrug:
    ***** hahahaha* **** ** **** *** ****
  • Didrug Didrug:
    *** hahahaha** **** **** ******** **** *****
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    ***** *** *** ******** *** ******** *******
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    ** **** *******
  • Didrug Didrug:
    ***** ******** **** *** ** *****
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    *** ** hahahaha******
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    ****** **** *** *****
  • Didrug Didrug:
    hahahaha ********* ******** **** ****** ******** ********* ********* ** ****
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    ****** ******** ********** ** hahahaha* ***** ******* ***** ** ******* ******
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    ***** ****** ******** ***** *******
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    **** hahahaha* ***** ******
  • nicozaniolo nicozaniolo:
    ********** ******* ********** **
    nicozaniolo nicozaniolo: ********** ******* ********** **
    Üst