fatboy1340evo
Yeni üye
Evet babuşlar, siz de cigaramın yanına bide şarap olaydı diyenlerdenseniz tam size göre biraz uğraşlı fakat çok lezzetli bi tarifim var. Hemen malzeme listesine geçelim:
-Meyve suyu(%100 olursa daha iyi olur fakat şart değil)
-Şarap yapıcağımız boş bidon(5 yada 2,5 lik bidonları kova yapmak için kesmeye son!)
-Toz şeker
-Kuru maya(bulabiliyosanız şarap mayasıyla daha da güzel olur)
-2 adet serum seti(eczaneden 2 3 liraya alabilirsiniz, uçlarını kesip atın bize hortum kısmı lazım yada o kalınlıkta herhangi bi hortum)
Şimdi işin en kilit kısmından başlıyorum anlatmaya, önce hava kilidi yapıcaz. Bidon yada şişenin kapağını hortumumuz giricek kadar delip hortumu deliğe hava almıcak şekilde sabitliyoruz (ben sıcak silikon kullanıyorum). Daha sonra gerektiği kadarını kesip geri kalanını diğer şarap şişelerimizde kullanıcaz.
https://resim.tohumsuz.com/image/B4
Bunu hallettikten sonra şimdi şarabımızı yapmaya başlayabiliriz. Efenim öncelikle ne şarabı yapmak istiyosunuz ona karar verin, ben işi fantaziye taşıyıp bildiğin koladan şarap yapmaya kalkıştım ve hala bekliyorum, hayal gücünüz ve damak tadınızın sınırlarını zorlayın. Diyelim ki elma suyundan yapıcaksınız; 100 ml için şeker oranı 11 gr olduğunu farz edelim(paketlerde kaç gr olduğu yazıyor), 1 litrede 110 gr şeker demek. Bizim bunu 250 gr tamamlamamız lazım yani 140 gr şeker ilavesi yapmamız lazım. Tartıcak bi zamazingo yoksa 1 su bardağı şeker yaklaşık 200 gr, yarım bardak 100 gr. Göz kararı yarım bardağı biraz geçirin (bu değerler 1 lt için geçerli, basit oran orantı hesaplarıyla çözersiniz). Toplamda 5 lt şarap yapıcaksak 1.5 çay kaşığı mayayı birazcık ılık suda uyandırın ve şişeye dökün. Hava kitini takın ve hava kilidinin dışında kalan ucu içi su dolu bi pet şişe bardak vs nin içine bırakın.
Birkaç saat sonra içinde muhteşem bi kabarcıklanma başlıcaktır. Bu attığımız
mayanın şekeri sindirip alkol yapmaya başladığının göstergesidir. Gece ortalık sessizleştiğinde fokur fokur sesleriyle size ninniler bile söyleyebilir
Şimdi neden 2 serum seti dediğimi açıklıyorum. Şarabımızdaki o fokurdamalar bitti (bunun net bi süresi yok ama benimkiler 3 haftada falan bitiyo genelde) ve dibinde görüceğiniz üzere bi miktar tortu oluştu. Aynı arabadan benzin çeker gibi hortumun bir ucunu şarap yaptığımız şişeye, diğer ucunu da aynı büyüklükte temiz bir şişeye atıp dipteki tortuları almıcak bi şekilde aktarıyoruz(bu işleme sifonlama deniyo). Sifonladıktan sonra hemen tadabilir yada buzdolabında 2 3 gün dinlendirip yeniden sifonlayarak tüketebilirsiniz.
Diyelim ki şarabınız hafif ekşimtırak oldu, hemen sade gazoz yada hangi meyve suyundan yaptıysanız ondan ekleyin. Yok vay efendim çok tatlı oldu diyosanız sade soda ekleyip içebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun
NOT: Maya şeker yiyip alkol zıçıyor yani ne kadar çok şeker o kadar çok alkol ama her işi tadında yapmak lazım diyerek şekeri abartmayın
NOT 2: Meyvesuyuna şekeri ekledikten sonra çalkalayarak şekeri eritmeyi sakın unutmayın. Bu işlemi mayayı atmadan hemen önce halletmiş olmak lazım.
https://resim.tohumsuz.com/image/BK
-Meyve suyu(%100 olursa daha iyi olur fakat şart değil)
-Şarap yapıcağımız boş bidon(5 yada 2,5 lik bidonları kova yapmak için kesmeye son!)
-Toz şeker
-Kuru maya(bulabiliyosanız şarap mayasıyla daha da güzel olur)
-2 adet serum seti(eczaneden 2 3 liraya alabilirsiniz, uçlarını kesip atın bize hortum kısmı lazım yada o kalınlıkta herhangi bi hortum)
Şimdi işin en kilit kısmından başlıyorum anlatmaya, önce hava kilidi yapıcaz. Bidon yada şişenin kapağını hortumumuz giricek kadar delip hortumu deliğe hava almıcak şekilde sabitliyoruz (ben sıcak silikon kullanıyorum). Daha sonra gerektiği kadarını kesip geri kalanını diğer şarap şişelerimizde kullanıcaz.
Bunu hallettikten sonra şimdi şarabımızı yapmaya başlayabiliriz. Efenim öncelikle ne şarabı yapmak istiyosunuz ona karar verin, ben işi fantaziye taşıyıp bildiğin koladan şarap yapmaya kalkıştım ve hala bekliyorum, hayal gücünüz ve damak tadınızın sınırlarını zorlayın. Diyelim ki elma suyundan yapıcaksınız; 100 ml için şeker oranı 11 gr olduğunu farz edelim(paketlerde kaç gr olduğu yazıyor), 1 litrede 110 gr şeker demek. Bizim bunu 250 gr tamamlamamız lazım yani 140 gr şeker ilavesi yapmamız lazım. Tartıcak bi zamazingo yoksa 1 su bardağı şeker yaklaşık 200 gr, yarım bardak 100 gr. Göz kararı yarım bardağı biraz geçirin (bu değerler 1 lt için geçerli, basit oran orantı hesaplarıyla çözersiniz). Toplamda 5 lt şarap yapıcaksak 1.5 çay kaşığı mayayı birazcık ılık suda uyandırın ve şişeye dökün. Hava kitini takın ve hava kilidinin dışında kalan ucu içi su dolu bi pet şişe bardak vs nin içine bırakın.
Birkaç saat sonra içinde muhteşem bi kabarcıklanma başlıcaktır. Bu attığımız
Şimdi neden 2 serum seti dediğimi açıklıyorum. Şarabımızdaki o fokurdamalar bitti (bunun net bi süresi yok ama benimkiler 3 haftada falan bitiyo genelde) ve dibinde görüceğiniz üzere bi miktar tortu oluştu. Aynı arabadan benzin çeker gibi hortumun bir ucunu şarap yaptığımız şişeye, diğer ucunu da aynı büyüklükte temiz bir şişeye atıp dipteki tortuları almıcak bi şekilde aktarıyoruz(bu işleme sifonlama deniyo). Sifonladıktan sonra hemen tadabilir yada buzdolabında 2 3 gün dinlendirip yeniden sifonlayarak tüketebilirsiniz.
Diyelim ki şarabınız hafif ekşimtırak oldu, hemen sade gazoz yada hangi meyve suyundan yaptıysanız ondan ekleyin. Yok vay efendim çok tatlı oldu diyosanız sade soda ekleyip içebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun
NOT: Maya şeker yiyip alkol zıçıyor yani ne kadar çok şeker o kadar çok alkol ama her işi tadında yapmak lazım diyerek şekeri abartmayın
NOT 2: Meyvesuyuna şekeri ekledikten sonra çalkalayarak şekeri eritmeyi sakın unutmayın. Bu işlemi mayayı atmadan hemen önce halletmiş olmak lazım.
https://resim.tohumsuz.com/image/BK