ellerine sağlık kankacım yer döşemesi gibi bitki yapmışsın, bitkin mutlu görünüyor. çiçekte yeni gelişimlerin başta açık bir yeşil olması çoğu zaman normaldir. biraz gözlemle, yapraklar büyüdüğünde yine de açıksa renkleri o zaman ekstra birşeyler yapmak gerekebilir. kullandıkların gerekli npk değerlerine sahip, bu şekilde hasata kadar götürmek mümkün ancak verimi arttıracak birkaç önerim olabilir. öncelikle şurda
(link) organik materyallerden bitkinin daha iyi yararlanmasını sağlayacak bir microbe tea tarifi paylaşmıştım. bu halihazırda kullandığın organik materyallerin verimini arttırır. bunun haricinde filiz çayı (sst) yöntemiyle bitkinin çeşitli dönemleri için evde hormon takviyeleri hazırlaman mümkün. örneğin mercimek sst güçlü bir köklendirici stimülant, arpa sst gelişim stimülantı, yonca sst güçlü bir fotosentez stimülantı ve mısır çiçeklenme stimülantıdır. bitki taşıyabildiği kadar sömek verir bu nedenle bitkinin genel sağlığını güçlü tutmak verimi hatrı sayılır şekilde arttırır. bu dönemde mısır sst cytokinis büyüme hormonuyla bitkinin dallarının güçlenmesini sağlayarak daha ağır sömek kapasitesi oluşturur, bitkide besin taşınımını kuvvetlendirir, yüksek dozlarda kullanıldığında güçlü ve bodur bitkiler yetiştirmek için boy kontrolü sağlar. geç vejetatif dönemden çiçeklenmenin 5. haftasına kadar kullanılabilir. sstlerin hepsinde 28gdan 10 litre sulama suyuyla açılacak malzeme çıkıyor, tarifi ihtiyacına göre arttırıp azaltacak hesabı bu miktardan yapabilirsin. bitkini her yeni tanıştırdığın tarifte seyrelterek başlamak daha güvenlidir.
mısır sst tarifi
28g çimlendirmelik mısır taneleri
içme suyu
cam kavanoz
kavanozun ağzını örtmek için hava geçiren herhangi bir bez
blender
taneleri bir süzgeçle musluğun altında guzelce yıkadıktan sonra kavanoza dolduruyorsun, üstüne içme suyu doldurup en az 8 saat suda bekletiyorsun. sonra suyu süzüp bir tur daha içme suyuyla yıkıyorsun. kavanoza geri doldurduğunda duvarlarına yapışacak kadar nemli olmalılar. kavanozun ağzını tülbentle kapatıp yan çevirerek ışık görmeyen ancak hava alan bir yere koyuyorsun. ara sıra kavanozu biraz yuvarlayıp tanelere yer değiştirterek altta kalanların fazla nemden bozulmasını engellemiş olursun. günde 2 kere kavanozun içini yeniden nemlendirmek yeterli oluyor. taneler çoğu zaman ertesi gün köklenmiş oluyor, kullanmak için köklerin en az taneler kadar olması gerekiyor bu da birkac günü buluyor. daha sonra taneleri 1 bardak içme suyunu ihtiyaç duydukça ekleyerek blenderdan geçiriyorsun. canlı topraklara süzmeden, steril medyalara süzerek kullanılır. 10 litre sulama suyuyla seyreltilir. en taze haliyle en etkilidir bu nedenle direkt kullanımı daha sağlıklıdır. haftada 1 kere kullanılabilir.
bir başka önerim ise carb takviyesi. bitki 4-6 haftalarda enerjisinin tamamını sömekleri şişirmeye ayırır. bu dönemde bitkinin enerjisini carblarla dışardan beslemek daha dolgun, güzel gelişmiş sömekler sağlar. kırmızı fasülye %40 potasyum ve %20 carb miktarıyla gübreye oldukça güçlü bir eklemedir. muz veya patates gübresi hazırlanırken içine biraz kırmızı fasülye atılarak blenderdan geçirilebilir. ancak baklagillerin hepsi çok yüksek değerlere sahip olduğundan yakma riski fazladır, bu nedenle azar azar başlayarak bitkinin ihtiyacına göre arttırmak gerekir. bu eklemeye bitkilerin tepkileri gelişim ve ihtiyacına göre değiştiği için miktar veremiyorum.
tüm bunlara karşın eklemek isterim ki bana değil bitkine güven
hepimizin bitkilerinin ortamsal şartları farklı, birinin dehşet faydasını gördüğü yöntem diğerini üzebilir. yetiştirmeye başladığımdan beri tariflerimi kendim geliştiriyorum, zaman içinde yaptığım her şey milyor kere değişti, senin de değişecektir. bir yerden sonra bitkinin dilinden anlamaya başlayınca ve birşeyleri araştırdıkça bitkini ve kendini en mutlu eden düzeni oturtuyorsun. umarım gönlünce olsun, bol şans.