Bitkilerimizde Karbondioksit (Co2) Kullanımı Ve Verimin Arttırılması

Selamlar kankalarım Birkaç gündür Bu Co2 Olayına baya bi kafa takmıştım. biraz araştırma yapayım ve sizlerle Paylaşayım dedim

Aşağıda paylaştığım bilgiler Mars Hydro'dan alıntıdır.
mümkün olduğunca kontrol edip marka vs varsa kaldırmaya çalışıcam gözden kaçırdığım birşey olursa affola :)

CO2 Bitkilerin Büyümesine Nasıl Yardımcı Olur?

Yukarıda bahsedildiği gibi CO2 fotosentezin gerekli bir parçasıdır. Ot gibi yeşil bitkiler, büyümek için "besin" olarak karbonhidrat oluşturmak için CO2'ye, suya ve ışığa ihtiyaç duyar. Bu üç temel element olmadan bitkiler olgunlaşacak güce ve enerjiye sahip olamazlar. CO2'ye erişemeyen bitkiler ancak depoladıkları şekerin tamamını tüketene kadar hayatta kalacaktır. Bu nedenle, tüm bitkiler için sabit bir CO2 akışının sürdürülmesi çok önemlidir.

Atmosferdeki ortalama CO2 (yani milyonda 400 parça CO2) bitkilerin büyümesi için yeterli olsa da, yetiştiriciler yetiştirme alanlarına ilave CO2 eklemenin faydalarını fark ettiler. Mevcut CO2'nin arttırılması, yabani otlara ekstra besin sağlar, bu da genellikle büyüme sürecini hızlandırır, zararlıları önler ve daha yüksek verim sağlar. Bazı yetiştiriciler, bitkilerinin ortalama büyüme hızının %20-100 oranında arttığını ve toplam mahsul veriminin , CO2 takviyesi olmayan duruma göre %20-30 daha fazla olabileceğini fark etmişlerdir.

Yetiştirme Odamda Ne Zaman CO2 Kullanmalıyım?

Yabani ot bitkileri orta vejetatif aşamadayken ve ilk 2-5 hafta çiçeklenme aşamasındayken yetiştirme alanına CO2 eklemeye başlamak en iyisidir .

Çoğu fotoperiyod türü için, CO2 takviyelerini kullanmaya başlamak için ideal zaman bitki örtüsünün üçüncü haftasıdır, çoğu otomatik çiçek için ise ikinci haftadır.

Bu dönemde türlerin CO2'ye en duyarlı olduğu birincil büyüme aşaması vejetasyon olsa da, daha hızlı büyüme, daha büyük tomurcuklar ve potansiyel olarak daha yüksek verim için çiçeklenme aşaması boyunca CO2 kullanmaya devam edilmesi de önerilir.

Bitkiler İçin İdeal CO2 Miktarı Nedir?

"İdeal" CO2 miktarı büyük ölçüde yetiştiricinin alan gereksinimlerine, bütçesine ve hedeflerine bağlıdır. Büyüme açısından ~ 1.500 ppm CO2'ye sahip olmak "en iyisi" olsa da , yetiştiricilerin bu CO2 seviyesine uygun ortamı oluşturmak için fazladan zaman, enerji ve para harcaması gerekecektir. 1.500 ppm CO2 çoğu yabani ot türü için maksimum verimi ve en hızlı büyüme süresini üretebilirken, ekstra ekipman ve enerji maliyetleri bu daha büyük hasatı hak etmeyebilir.

Tüm yetiştiriciler, 800 - 1.000 ppm'lik CO2 seviyelerinin elde edilmesinin ve yönetilmesinin kolay olduğu ve aynı zamanda artan karbondioksit seviyelerinden daha hızlı büyüme ve daha fazla verimin faydalarını elde ettiği konusunda hemfikirdir. Ancak, hazırlıklı ve profesyonel yetiştiricilerin , en iyi yatırım ve sonuç dengesi için seviyeyi 1.500 ppm'ye yükseltmelerini öneriyoruz.

Bunun nedeni, piyasadaki çoğu LED yetiştirme aydınlatma çözümünün, bitkilerin 1.500 ppm CO2'yi idare edebilecek ışık yoğunluğuna karşılık gelen ~2.000 μmol/m²/s'lik yüksek yoğunluğa sahip olmasıdır. Geri dönüşleri artırmak için mevcut tüm kaynaklardan yararlanmak her zaman amacımızdır.

Işık Yoğunluğu ve CO2 Seviyesi

Yetiştirme odanıza 1.500 ppm CO2 ekleseniz bile, uygun ışık ayarına sahip değilseniz bitkileriniz bu CO2'nin tamamını ememez. Yetiştirme çadırınızdaki ilave CO2'yi kullanabilmek için yabani otların ışık yoğunluğunu artırmanız gerekir.

PPFD'deki 200 - 300 μmol/m²/s'lik ışık yoğunlukları yalnızca 400 ppm'lik ortalama atmosferik CO2 seviyeleri için uygundur. Başka bir deyişle, PPFD'nizi bu düşük aralıkta tutarsanız, yetiştirme alanınıza CO2 eklemekten ekstra bir fayda elde edemezsiniz.

Yetiştirme odanıza CO2 eklerken çoğu yetiştirici PPFD ve CO2 ppm puanlarınızı eşit tutmanızı önerir . Örneğin 600 ppm CO2 içeren bir ortam yaratacaksanız yetiştirme ışığınızın PPFD'sinin en az 600 μmol/m²/s olduğundan emin olun. Benzer şekilde, 1.500 ppm CO2 ile büyüme potansiyelinizi maksimuma çıkarmak istiyorsanız en az 1.500 μmol/m²/s'ye ulaşabilen yetiştirme ışıklarına ihtiyacınız vardır.

Genel bir kural olarak yabani ot kültivatörleri, maksimum fayda için CO2 ve PPFD seviyelerinizi aşağıdaki gibi ayarlamanızı önerir:

  • Fide Aşaması: Bitkilerinize 200 - 300 μmol/m²/s PPFD ve sadece temiz hava sağlayın . Ortamdaki mevcut CO2 yeterlidir ve fazlası fidenin büyümesine zarar verecektir.
  • Bitki Örtüsü Aşaması: suşlar, bu büyüme aşamasında 600 - 1.000 μmol/m²/s PPFD'ye ihtiyaç duyacaktır ve CO2 seviyesini nispeten 600 - 1.000 ppm'ye çıkardığınızda, fotosentez hızı inanılmaz derecede hızlanacaktır. Bu aşamada en iyi sabit CO2 seviyesi 1000 ppm'dir ancak çoğu çadır yetiştiricisi için daha kabul edilebilir CO2 seviyesi 800 ppm'dir .
  • Çiçeklenme Aşaması: Çadır yetiştiricileri için çiçeklenme için ideal ışık yoğunluğu 1.000 - 1.200 μmol/m²/s PPFD'dir , dolayısıyla bağıl CO2 seviyesi 1.000 - 1.300 ppm'dir.
  • Nihai koşullar: Çiçeklenme aşamasında ışık yoğunluğunu 1.500 - 2.000 μmol/m²/s'ye ve CO2 seviyesini 1.500 ppm'ye yükseltebilirsiniz . Bu seviyeye ulaşan yetiştiriciler bitki büyümesinde %100 artış kaydetmiştir.
Yukarıdaki verilere göre, büyüme aşamaları boyunca CO2 seviyesini 1.000 ppm'de tutmak , ev yetiştiricileri için en uygun ve bütçeli olanıdır. Profesyonel çiftçiler için ise bitki örtüsünde 1.000 ppm'e ulaşmaya çalışmak ve çiçeklenmede 1.500 ppm CO2'yi yönetmeye çalışmak en fazla kazanımı sağlayacaktır.

Sıcaklık ve CO2 Seviyesi

Işık yoğunluğu ve CO2 konsantrasyonu arttığında bitkinin sıcaklığa toleransı da buna paralel olarak artar. Bu durumda bitkinin mükemmel fotosentez için itici güç olarak toleranstan ziyade yüksek sıcaklıklara ihtiyacı vardır.

  • Genel durumda ( ~400 ppm ), yabani ot için optimal büyüme sıcaklığı yaklaşık 26 - 27 °C'dir (78 - 8 0 °F) .
  • Yüksek CO2 seviyelerinde ( 1000 ppm'nin üzerinde ), maksimum alıcı sıcaklık 36 °C'ye (96 °F) kadar çıkar ve bu sıcaklıkta fotosentez hızı zirve yapar.
  • Genel olarak 3 0 °C'nin ( 8 6 °F) hem büyüme hızı hem de yönetim açısından en ideal sıcaklık olduğuna inanıyoruz .
Ancak değerli terpenlerin 26 °C'de ( 78 °F) buharlaşmaya başlayacağını unutmayın ; dolayısıyla sıcaklıkları bu seviyenin üzerinde tutmak her zaman iyi değildir. Çiçeklenme mevsiminin 2. yarısına girerken yetiştirme odanızı serin tutmak daha faydalıdır. Elbette sıcaklık kontrolü ihtiyaçlarınıza bağlıdır.

Alanınız İçin İhtiyacınız Olan CO2 Nasıl Hesaplanır?

Işık yoğunluğu seviyelerinizi hesaplamanın yanı sıra, yetiştiricilerin kendi alanlarına ne kadar CO2 ekleyebileceklerini anlamak için biraz zaman ayırmaları gerekir. Bu, yetiştirme alanınızı en iyi şekilde kullanmanıza ve fit küp başına ortalama CO2 maliyetini hesaplamanıza yardımcı olacaktır.

Alanınıza ne kadar CO2 sığdırabileceğinizi ölçmenin en basit yolu aşağıdaki formülü kullanmaktır:

  • Yetiştirme alanınızın genişliği (ft) x uzunluğu (ft) x yüksekliği (ft) x milyonda parça (ppm) cinsinden ideal CO2 seviyeleri = fit küp cinsinden CO2
Bu denklemi daha açık hale getirmek için bir örnek üzerinden gidelim. Yetiştirme odanızın 8 x 8 x 7 ft boyutlarında olduğunu ve alanınıza 1000 ppm CO2 koymak istediğinizi varsayalım. Bu durumda 0,448 rakamını elde etmek için 8 x 8 x 7 x 0,001 sayısını çarpmanız gerekir. Bu örnekte, 1000 ppm CO2 düzeyine ulaşmak için 0,448 fit küp CO2'ye ihtiyacınız olacak.


CO2 Uygulamanın En İyi Yolları

Yetiştirme alanınıza CO2 eklemenin, her biri farklı alanlara ve bütçelere uygun olan birkaç yolu vardır.

Taşınabilir " CO2 torbaları " yalnızca küçük yetiştirme çadırı ortamlarında iyidir. Bu ucuz ürünler genellikle miselyum gibi, ambalajı açtığınızda doğal olarak CO2 salan maddeler içerir. Bu ürünler nispeten ucuz ve kullanımı kolay olsa da, daha geniş bir yetiştirme alanı için yeterli miktarda CO2 salmazlar.

CO2 tankları, çadır yetiştirme ve küçük yetiştirme odaları için en çok yönlü yöntemdir. Yetiştirme torbalarına benzer şekilde, CO2 tankları, açtığınızda atmosfere CO2 salar. Ancak CO2, küçük bir CO2 torbasından daha fazla yayılma ve daha derinlere nüfuz etme eğilimindedir. Kullanım kolaylığı ve yüksek verimliliği nedeniyle CO2 tankları yetiştirme çevrelerinde en yaygın kullanılan CO2 dağıtım yöntemi olma eğilimindedir.

CO2 jeneratörleri, yetiştirme alanınızdaki büyük ölçekli ticari büyümelerde yer alır. Jeneratörlerin temel faydası, en yüksek miktarda CO2 sağlamalarıdır. Ancak bu jeneratörler CO2 üretmek için alev kullandıklarından ekstra bakım ve enerji maliyeti gerektirirler. Ayrıca, CO2 jeneratörlerinin yetiştirme alanınıza verdiği ekstra ısıyı da hesaba katmalısınız.

Bitkiler Geceleri CO2 Alır mı?

Işık olmadan CO2 bitkilerinize nüfuz edemez. Geceleri bitkiler artık fotosentez yapmaz, insanların yaptığı gibi solunum yapar, yani oksijeni alıp karbondioksiti dışarı verir. Eğer bu zamanda karbondioksit konsantrasyonunu arttırırsak bu, uykumuzda burun deliklerimizi tıkamak gibidir. Bu nedenle, gece boyunca yetiştirme alanınıza fazladan CO2 eklemenin bir anlamı yoktur.

Ot Yetiştirmek İçin CO2 Kullanımına İlişkin Birkaç Son İpucu

Son bir tavsiye olarak, CO2'nin "sihirli bir şekilde" otunuzun daha hızlı ve daha büyük büyümesini sağlamayacağını lütfen unutmayın. Her iyi takviye gibi CO2 de yalnızca diğer tüm faktörler uygun şekilde optimize edildiğinde işe yarar . Toprak kaliteniz, sulama programınız ve genel temizliğiniz uygun değilse, çok fazla CO2'nin faydası olmayacaktır. Bitkinizin büyümesine ekstra CO2 eklerken eşleşen ortamları ve besinleri sunmak hayati önem taşır.

Eklediğiniz ekstra CO2'nin kanopi boyunca eşit şekilde dağılmasını sağlamak için yüksek kaliteli havalandırma da çok önemlidir. Ayrıca bitkilerin alanınızdaki fazla CO2'yi absorbe edebilmesi için daha yüksek PPFD puanlarına ihtiyacı vardır.

Kültivatörler her zaman CO2 seviyelerini izlemek yerine genel bahçecilik becerilerine odaklanmalıdır. CO2 eklemenin faydaları olsa da asla birincil odak noktası olmamalıdır. Uygulayıcılar CO2 ile deney yapmaya ancak temel konularda bilgi sahibi olduklarından emin olduklarında başlamalıdırlar.

Umarım Güzel Bir Yazı Ve Faydalı Bilgiler Aktarabilmişimdir...

Sevgiyle Kalın :)
 
ellerine sağlık can..ne güzel toparlamışsın
Saolasın Üstadım Bu Yorumu Okuyınca daha da mutlu oldum
birkaç yayın daha paylaşıcam alacağım tepkilere göre daha çok makale var elimde
ama öncelikle ozon paylaşmıştım onu deniyorum şuan co2 yide deneyimleyip paylaşoıcam sonrasında da yeni makale ve denemeler gelecek açıkçası
 

Emmy

Müptezel
Kanka bizde makinasi var kabinde sıcak suyun icine koyuyorum her ışık açıldığında
 
Öncelikle eline sağlık kanka , ppm ölçüm cihazı aldım, 120/120/200 lük kabin içerisinde ExHale XL CO2 Torbası 950/970 ppm vermektedir. İlk ölçümüm bu şekildedir. İlerleyen zamanlarda tekrar güncelleme yapacağım. Işık 300 w Lumatek Attis kullanıyorum.

 
Öncelikle eline sağlık kanka , ppm ölçüm cihazı aldım, 120/120/200 lük kabin içerisinde ExHale XL CO2 Torbası 950/970 ppm vermektedir. İlk ölçümüm bu şekildedir. İlerleyen zamanlarda tekrar güncelleme yapacağım. Işık 300 w Lumatek Attis kullanıyorum.

Kanka harikasın yarın kısmet olursa bende sipariş edicem…
Kaç günde geldi birde tr satışımıydı siparişin
 
300w isikta 950 ppm co2 iş yapar mı bitkilere etkisi olur mu bilmiyorum ama katkı katkıdır bakalım ne olacak. Kuru buz ile 1000 üstüne çıkarsam sence bitkilere zararı olur mu ?
 
Bu sıkıntı işte çok uzun süre tr içi bir formul bulmam lazım olmadı hemen bi alibaba patlatırım
Sen ne ışık kullanıyordun?
 
Birkaç led firmasıyla iletişimdeyim güzel sonuçlar alıcam bu konuda
Bu arada elimdeki ledler de bu işin vakkosu
Mars hydro fc6500 ve fc8000
Fc 8000 de kesinlikle co2 lazım
 
Ek olarak bir deneme yaptım. Cihazı koydum kameradan takip ettim. 950 ppm civarında gezdigi zaman araliginda 15/20 dk daha bekledim. Cadirin girisini 1 dk acik biraktim kapattim. 440 ppm lere düştü. Yani co2 nin işe yaraması için cadiri mümkün olduğunca az acmak gerekiyor. Co2 aninda gidiyor. Bilginize
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • G Groww:
    **** ****** ***** ********* ***** ***** ******* ********** ***** ****** ******** ****** *****
  • Bandaleros Bandaleros:
    **** *** ******** *** ********
  • G Groww:
    ****** **** ***** ***** ** ***** ****** *** **** ** ******* ** **
  • Bandaleros Bandaleros:
    ***** ****** ***** ******* **********
  • G Groww:
    ***** ** ******* ****** ***
  • G Groww:
    * ******* ****** **********
  • Bandaleros Bandaleros:
    ****** ******* *** ********
  • G Groww:
    **** **** ***** *******
  • G Groww:
    ***** **** ******* ********* **** ****** ***** ***** ***
  • G Groww:
    **** *******
  • A active661:
    ***** ****
  • A active661:
    ****** *****
  • G Groww:
    **** ********* ***
  • A active661:
    *** ******** *****
  • G Groww:
    **** *** **** *** hahahaha* ****** ******
  • A active661:
    *** *********
  • G Groww:
    *** ******* ****** ****** ******* ********** hahahaha ** *
  • G Groww:
    ******** ******
  • G Groww:
    *** ** ** ******* ***** ****** **** ****** ********
  • A active661:
    ***** *
  • A active661:
    *** ****** hahahaha*
  • A active661:
    **** ******* ****** ******** ****** ******
  • A active661:
    *** *** *** *****
    A active661: ***
    Üst