...Tohum Nedir - Nasıl Çatlatılır... (DETAYLI)

  • Konbuyu başlatan Labtech
  • Başlangıç tarihi
L

Labtech

Guest
selamın aleyküm kankalar.. 


bu konumuzun başlığı cannabis tohumunun detaylı anlatımı ..







Bilindiği üzere grow işinin en temel maddelerinden biri esrar tohumudur.. düşünsene tohum  olmazsa grow yapamazsın ag.. saksı sana bakar sen saksıya.. tohumsuz bir grow düşünülemez.. :p







herkesin çok iyi bildiği ama aslında çoook daha derin bir konu olan cannabis tohumunu 7 ana başlık altında inceleyebiliriz.. çük kadar  tohumda 7 madde ne ag demeyin.. sizi jüpitere çıkaran cigaranın sadece ufak bir tohumdan çıktığını unutmayın.. şimdi bu 7 ana başlığı inceleyelim.







1-) ÇANAK




Çanak tohumun elbisesidir... kıyafetidir... erkek bitki taşşaklarında bulundurduğu tohumları bu zar ile kaplar ki üzerine gelecek her türlü materyal, darbe zarar ilk önce bu kıyafetle karşılaşsın.. bir nevi kurşun geçirmez yelek görevini görür.. ama bunu bitkisel anlamda düşünün.. bizler erkek bitkilere kurşun sıkmıyoruz.. böcek sinek arı ıvır zıvır tohuma zarar vermesin diye bir nevi koruma kalkanı bu.. 



2-) KABUK




kankalar kabuk hepimizin bildiği o damarlı görünüme sahip kimi zaman koyu kahverengi, kimi zaman açık yeşil, kimi zaman yeşil ile kahverengi arası, kimi zamanda siyaha çalan renk tonlarıyla karşımıza çıkan ikincil koruma katmanıdır... aslında ben tecrübelerime dayanarak kabuğun, tohumun yaşı hakkında bilgiler içerdiğini düşünüyorum.. genelde yeni hasat edilmiş bitkilerden çıkan tohumların rengi daha açık yeşille açık kahverengiye çalan renklerdir.. bitkiden ayrıldıktan sonra tohumlar oksijene maruz kaldığı zaman zarfında gittikçe kabuk kalınlaştırırlar ve bundan dolayıda kabuk renkleri gittikçe koyulaşır..  bir laboratuvar teknikeri deneyinden çıkan sonuç.. :D denemek bedava.. hasatınızdan çıkan taze tohumlardan bir tanesini, bir buzdolabı poşetine hava ve ışık almıcak şekilde koyun ve buzdolabının ücra bir köşesinde 1 yıllık inzivaya çekin.. .. birde herhangi bir kaba hava alacak şekilde bir tohum koyun ve oksijene maruz kalacak şekilde  1 yıl bekleyip tohumları karşılaştırın.. ne demek istediğimi daha iyi anlıcaksınız.. 

genç esrar tohumları bu https://i.hizliresim.com/qGBnyB.jpg şekildeki bir görünüm çizerken, 
daha yaşlı tohumlar daha koyu renklere bürünür https://i.hizliresim.com/D7JqGZ.jpg

tohumun kabuk kalınlaştırması gelişiminin bir parçasıdır.. ancak ince kabuklu bir tohumdan kök çıkmaz diye birşeyde söyleyemeyiz.. 
kalın kabuklu tohumdan cigara çıkmaz diye bi kuruntuya düşmeyin sakın.. çünkü bununda yöntemleri var..
 

kabuk konusu biraz uzun olabilir.. genelde çatlamayan tohumların en başlıca sebeplerinden biri kabuktur... uzun süre beklemiş tohumlar kabuklarını berlin duvarına çevirdiği için biraz inceltmek gerekir.. bunun için şu yöntemi uygulayacağız.

sıfır numara zımpara kağıdı al,
tırtıklı kısmı içe gelecek şekilde rulo yap
baş parmağını alta koy
üstten tohumu içine at,
işaret parmağını üstten, baş parmağını alttan kapat.. 
salla...
salla 
salla
çok sallayıp kabuğu delme.. tohum ölür.. ortalama 10-20 sallama yeter.. 

kankalar ayrıca kabuğun nemi aldıkça renk değiştirdiğinide belirtmek isterim.. 
yani bir tohumu çatlatırken; peçeteye veya suya attığınız ilk gündeki kabuk rengi daha açıkken, tohum nemi ve suyu yedikçe renk değiştirip koyulaşmaya başlıcaktır...  kökçüğü çıkarmaya yakınlaşmış kabuklar yumuşar, tohumun ilk halinden çok daha koyu bir renk alırlar.. 

buda bize patlatmaya çalıştığımız tohumun kök çıkarmasına ne kadar süre kaldığı bilgisini verir...
 tohum çatlatırken bunları çok dikkatli şekilde takip ederseniz, bir sonraki tohum atışınızda;
bu tohum yarın öğlen saat 3 gibi kök çıkaracak diyecek seviyeye gelirsiniz duyrulur.. 




3-) KÖK BAŞLIĞI







en sevdiğim organeldir kendileri.. kök ucunun hemen altında bulunur.. bilindiği üzere tohum içindeki kökçük çok narin yapıda bir organeldir ve nemi yedikçe şişeerrrr, yumuşaaarrr, büyyyüüüür ve iyice hassaslaşır... 
peki kök başlığının bunla ne alakası var  lab diceniz.. 

kök başlığı, kökçüğün sivri ucunun zırhıdır kankalar.. tohumun dışına bakan tarafı delici ve sivridir, kökçüğe değen tarafı ise daha yumuşak ve kökçüğe zarar vermeyecek yapıdadır..  kökçük şiştikçe kök başlığını iter ve kabuğun yırtılmasına sebep olur.. aramızda binlerce grower var.. inanın hiçbirinden şunu duyamazsınız: 

-kanka benim tohumum sivri taraftan değilde diğer yuvarlak uçtan çatladı..

böyle birşey hem doğaya hem yaradılışa ters..
kök başlığının görevi kökçüğün sivri ucunun, kabuğu yırtmasına yardımcı olmaktır kankalar.. benim en sevdiğim organeldir çünkü, kök başlıksız bir kökçük, kabuğun sert yapısını yırtamadan mayonez kıvamına gelip ölür.. 


4-)KÖKÇÜK





Kökçük bitkimizin toprak altında kalacak kısmının bebek halidir.. tohum çatladığında beyaz veya hafif krem renginde dünyaya merhaba der.. toprağa koyma aşamasında her zaman kökçük aşağı bakmalıdır.. nedeni ise şu.. uzayan bir kökçük atıyorum 2 cm boyuna geldi.. bunun 1.8 cm'lik kısmı kökcük kısmından, geri kalan 
0.2 cm'lik kısmı ise tohum kabuğunda hala hapis halde bulunan -ilk yapraklar- filiz ucu- ana yapraklardan oluşmaktadır..
tohum içinde kalan kısım olan hepimizin yakından tanıdığı ilk  yapraklar;
  filiz ucu ve ana yapraklardan daha gelişkindir.. 
ilk yapraklar bildiğimiz sivri cannabis yaprağı gibi değilde daha yuvarlak yonca yapragı görüntüsündedir... kökçükle bağlantılı olan en büyük organel ilk yapraklardır.. 

kaliteli bir growun ilk madeesi, bakterilerden uzak bir kökçüktür.. bu yüzden lütfen olabildiğince az dokunun ve toprağa alma aşamasında eldiven giyin..



5-)İLK YAPRAKLAR







kankalar tohum kesiti olan fotoda tam anlamıyla belli değil ama ilk yapraklar aslında kökçüğün zarının gelişip yaprak haline dönüşmüş şeklidir.. bunu şöyle açıklamak istiyorum.. kökçüğün sivri ucundan başlayın ve 1 cm gelin.. hala kökçüktür.. 1.5 cm doğru gelin, kökçüğün zarı kalınlaşmaya başlar, 1.6 cm ye gelindiğinde iyice kalınlaşır, 1.7 cm gelindiğinde dahada kalınlaşır ve devamını tohum kabuğu içinde kaldığı için bizler göremeyiz.. ama 1.8-1.9 cm diye giderken, kökçük zarının artık kökçük ile birleşip daha kalın başka bir hücresel yapıya ulaştığını görürüz. işte o yapı 2 cm sonunda ilk yapraklar halini almış şekli olarak karşımıza çıkar.. ve bu ilk yaprakların tam ortasında mikroskopik boyutta 2 adet fistül bulunmaktadır bunlar 
- filiz ucu
-ana yapraklardır..

(ilk yaprakları gördüğünüzde onlara narin davranın,, onlar bebek bitkinizin güneş panelleridir.. zarar görürlerse yetersiz enerjiden bitkinizi kaybedebilirsiniz...)




6-) FİLİZ UCU




Bitkiyi lst topping fim gibi eğitimlerden uzak tuttuğunuzu düşünün... ve ana dalı 10 cm pimaş boru gibi düşünün.. bu pimaş borunun altından tazyikli su basarsanız ne olur.. borunun üst kısmından su yanlara doğru sağa sola kuzeye güneye savrulur ve aşağı doğru akar ama tam orta kısımda bir bölge oluşurki bu bölge sanki hiç biryere gitmiyormuş gibi bir görüntü çizer.. işte bir bitkinin gelişimi böyledir.. ana dal uzadıkça filiz ucu sanki alttan tazyik verilmiş bir su borusu gibi sürekli filiz patlatır ve patlattığı filizler sağa sola ileri geri dağılarak bir hacim kazanır.. ama filiz ucu ana gövdenin her daim en tepesindedir ve (dal+yaprak) üretimine devam eder..

peki tohumda filiz ucu nerdedir.. ?
kök çıkarmış bir tohumun tam ortasından bir kesit alıp mikroskop altına koyarsanız
filiz ucunun ilk yaprakların tam ortasında olduğunu görebilirsiniz..
filiz ucunun hemen yanlarında ise ana yaprakların mikroskobik iki nokta halinde durduğunu göreceksiniz...




7-) ANA YAPRAKLAR





ana yapraklar tohumsal boyutta insan gözünün ayırt edemiyeceği kadar ufaktır.. buna filiz ucuda dahil..  ana yapraklar bildiğimiz sivri uçlu tırtıklı cannabis yapragının bebek halidir.. 
gözle görülemez, büyüdükçe şahit olunur... 



evet kankalar.. tohum hakkındaki bilgiler genel anlamda bunlar.. umarım yararlı ve faydalı olur...












sıradaki konu:






TOHUM NASIL ÇATLATILIR

 


Kankalar.. herkesin peçeteye koy çatlar tarifi güzel ve en sevdiğim o,

ama değişik yöntemleride sizlerle paylaşmak istiyorum.. şimdi arkanıza yaslanın ve okuyun kankalar.. okumak güzeldir ;)




bu konuyu kapsamlı bir konu olarak ayarlamak istememin sebebi yeni başlayan arkadaşlarımız içindir kankalar.. onuda belirtmek isterim..







1-) PEÇETEYLE TOHUM PATLATMA

 kanka bir adet KAP alıyoruz. bu tabak olabilir, çanak olabilir,  vazo olabilir, çay tabağı olabilir.. herşey olabilir ag sınır yok yani, zorla sınırları kanka..



herhangi bir kap alıyoruz.. ve 3-4 kat peçeteyi o kabın alt zeminine göre uyguluyoruz..

su döküyoruz..

tohum çabuk patlasın ayağına gübreli su dökmeyin..


sonra tohumlarımızı ıslattığımız peçetenin içine koyuyoruz..


kanka tohumları koyduktan sonra, yine bu tohumların üzerine ayarladığımız 3-4 kat peçeteyi koyuyoruz..

ve yine ıslatıyoruz..


 ıslatma konusunda değinmek istediğim bir nokta var.. peçeteyi kuru bırakmıcaksınız kanka..

bunun içinde üzerine bişeyler kapatabileceğimiz kaplar seçmek uygundur..

olmasa ne olur lab derseniz de

peçeteyi ıslak tutun yeter derim...


 tohumlarımız patladıktan sonra peçetenin üzerinde şu görüntüde olacaklar






  ayrıca peçetede patlatmanın farklı bir yolu daha var..

sera etkisi yaratmak..

 tohumu attığın ortamın belli bir hava ile kitlenip içerdeki nemi dışarı çıkarmadan

 sera etkisi yapmak..

bu sefer peçeteyi kilitli bir poşete koyabilecek şekilde ayarlıyoruz..

veya hava almıyacak başka bir kap'ta olabilir..

ben tupperwera kullanıyorum mesela..

 ve peçeteyi ıslatıyoruz.

tohumlarımızı üstüne koyduktan sonra diğer katladığımız peçeteyi üstüne kapatıyoruz ve tekrar ıslatıyoruz.

sonra peçeteyi kilitli bir poşetin

veyada hava sızdırmyan bir kabın içine koyuyoruz

ve

 içinde bir miktar hava kalacak şekilde ağzını kapatıyoruz...

günde bir kontrol etmekte fayda var ..

sırf merak.. kız ne durumda ayaa..

 

tohumumuz peçete yöntemiyle çatladıktan sonra toprağa alma işlemi var..







 kanka ben tohumlarımın köklerine dokunmayı çok sevmiyorum.. sonuçta onlar birer bebek..

 ve bakterilerden uzak durmaları lazım..

tohumlara bi ton para veriyoruz ve o kadar sistem  kurmuşuz. ufak veya küçük..

herkesin kendine göre yada kesesine göre topladığı bi sistemi var...

tohumlara narin davranmak da hem işin havasından, 

hemde gerçek sebeplerden gelen güzel bi davranış bence..







 elinize eldiven giyin ve tohumları narin bir şekilde tutun..

 veya tohumları kırmadan  tutabileceğiniz bir alet vasıtası ile tohumları kökleri aşağı bakacak şekilde toprağa gömün....

 kanka kızları toprağa gömmek için şu tabloya bakmanız yeterlidir.. 
bu tabloda sol taraf toprağı,

sağ taraf ise jiffy tabletler veya rockwell 'den bahsediyor....


 jiffy ve rockwelli growla uğraşan herkes iyi bilir... 

 onlarıda anlatıcam.

 toprağa gömmek için 0.5 mm - 1.00 cm civarı bi çukur açın..


 buraya tohumunuzu, kökü toprağa bakacak şekilde atın..

yani kök aşağı bakacak..

eğer tohumun kökü uzunsa  daha derin çukur açıp

kökü deldiğiniz çukura koyup üstünü toprakla kapattığınızda,

kafayı çıkarmak için toprağın en üstüyle tohumun tepesi arasında 

en fazla 0.5 cm aralık kalacak  şekilde ayarlayın..


 

kankalar topraklı grow böyle...

peki jiffy ve rockwell nedir onlara değinelim..

 

jiffy ve rockwell'de tohumu bu apratların içine atıp ıslıyosun ve o aparatarla birlikte topraga veya hidro sisteme gömüyorsun..







 

JİFFY ŞİŞEN TABLET

 kanka jiffy tabletler büyük rahatlık.. ileri seviye grower arkadaşların vazgeçilmezi.. 

koy tohumu ver ışığı ilk hafta kafan rahat geç köşeye sadece izle.. 

jiffy tabletlerin kullanımıda çok kolaydır.. 

tohumumuzu alıyoruz ve tabletin ortasındaki boşluğa ufak bir çukur açıp gömüyoruz..

0.5 cm ideal bana göre.. 

bunu yaparken tavsiyem şu.. tohumun sivri ucu aşağı baksınki

kök çıkardığında kök direk aşağı bakarak çıksın.. 

resmi dikkatli incelerseniz ne demek istediğimi anlıcaksınız.. 


tohumu koyduktan sonra  üstünü hafifçe kapatın ve tablete su dökün kankalar.. 

olayımız bu.. 

ancak filiz ucunu gördüğünüzde ışıktan ve nemden maruz bırakmayın kızımızı..

jiffy tabletler su döküldükten sonra kendi kendine hacim kazanır ve 

yumuşak yapısı ile köklerimiz ilk bu tabletin içinde oluşur.. 

toprağa alma işlemi içinde tabletin boyu kadar bir çukur açıp 

tableti yerleştirip, yanlarını toprakla kapatmaktan ibaret.. 









ROCKWELL ( KAYA YÜNÜ)



kanka rockwell genelde hydroponic yetiştiriciler için ideal bir seçimdir.. 



sert yapısı hidro sistemler için daha kullanışlıdır.. 



ama bu toprağa uygulanmıcağı anlamınada gelmez..



kayayünü, binlerce dikey-yatay lifin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir yapıya sahiptir.. 






tohumunuzu kaya yününün ortasına koyun, sivri ucu aşağı baksın..



ıslatın ve arkanıza yaslanıp izleyin.. 



kök yine aşağı doğru kayayününün içinde ilerlicek ve size sadece toprağa yada hidro sisteminize entegre etme işlemi kalacak..



iyi growlar.. 


:)














evet kankalar.. bir konunun daha sonuna geldik.. umarım herkes için faydalı olur..

kalın sağlıcakla



lab.. 

 
L

Labtech

Guest
Kanka devamınıda yazıcam. Maksat  Sağlam bir kaynak olsun
 
L

Labtech

Guest
kanka önemli olduğu için çok espiri yapmak istemedim..
 

lebiderya

Yeni üye
Güzel bir paylaşım! Kendi adıma teşekkür, başkasının adına minnettar oldup hiç kimse adına teessüf eder; antin kuntin, boş muhabbet paylaşım yapan arkadaşlara örnek olmasını temenni eder çalışmalarında başarılar dilerim.


Güzel bir paylaşım! Kendi adıma teşekkür, başkasının adına minnettar oldup hiç kimse adına teessüf eder; antin kuntin, boş muhabbet paylaşım yapan arkadaşlara örnek olmasını temenni eder çalışmalarında başarılar dilerim.
 

lebiderya

Yeni üye
Güzel bir paylaşım! Kendi adıma teşekkür, başkasının adına minnettar oldup hiç kimse adına teessüf eder; antin kuntin, boş muhabbet paylaşım yapan arkadaşlara örnek olmasını temenni eder çalışmalarında başarılar dilerim.
 

toso

Yeni üye
Cvp: ...Tohum Nedir - Nasıl Çatlatılır... (DETAYLI)

eline sağlık sıkılmadan ben sonuna kadar okudum gayet güzel bi araştırma arştırmaya devam
 

saweus

Yeni üye
Muhakkak burada okurken sıkılan arkadaşlar vardır ama benim için ve yeni başlayacak arkadaşlar için çok değerli bilgiler. Teşekkürler.
 
L

Labtech

Guest
eyw kanka.. bizde anamızın karnında öğrenmedik.. öğretenler oldu... kendimizde bişeyler kattık.. ama amaç  faydalı olmak.. bilgi paylaşıldıkça değerlidir..
 

Beyoflu

Yeni üye
Kankalar Merhaba Benim tohumlar catladı ancak 0.1 mm anca bas verdi bekledim daha uzamadı toprağa aldım bekliyorum . Daha fazla bas vermesi gerkemezmiydi??
 
L

Labtech

Guest
Kanka 0.1 mm iken çatlattığın ortamda iyi bi nem oranı ile Bekletmeye devam etseydin daha iyiydi bence. Yok eğer toprağa aldıysan çok derin gömme. Ve toprağı ıslak tut. Tohumu gömdüğün yerin üstüne bir bardak kapat nem fazla olsun. Ve biraz sabır kanka.. kız baş verecektir.. kökünü göstermiş ama acele etmişsin sanki..
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • Bandaleros Bandaleros:
    ***** ********* ******** ****** ****** ********* *** hahahaha *** hahahaha* *** ****** ******
  • Bandaleros Bandaleros:
    ********** ** ******** hahahaha* ***
  • Bandaleros Bandaleros:
    hahahaha* ****** ****** *** ****
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    hahahahahahahaha
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    ***** **** ** ****
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    ********* ** **** ** ***
  • Bandaleros Bandaleros:
    *** ** ******** *** ****
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    **** ** ******* ****** *** ****** ****** ******* ******** ***** ******* ***** ****** ******** **** ****
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    ** ******* hahahaha* hahahaha** ******
  • Bandaleros Bandaleros:
    * ********* ********** ********* hahahaha** ******
  • Bandaleros Bandaleros:
    ***** ** ******* ********* *** ****** ******* hahahaha** *** **** *** ******** *** ********* ********* ****** *** ******* ****** *********
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    * ***** ********** ***** ********** ******** ******
  • Bandaleros Bandaleros:
    ******* ******** ********* *** **** ******
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    ***** ***** ***** ********* *** ******* ** ***** *****
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    **** ********
  • Bandaleros Bandaleros:
    ******* ********* **** ******
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    ***** **** ******* **** ***** ****** ********** ****** ******* ** ** ***** ****** ******* ******* * *** ********* ********** *** ***** *******
  • Bandaleros Bandaleros:
    ********* ********* hahahaha* ******* *********
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    * ***** ******* ****** hahahaha
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    *** **** ******
  • 5.yaprak 5.yaprak:
    *** ****** * ********* *****
  • T Turco:
    **********
  • Night owl Night owl:
    ********** ********
  • C ceroot:
    ********
    C ceroot: ********
    Üst