kankacım öncelikle organik dedin can evimden vurdun
linkteki konunda biobizz kullandığını gördüğümden bazı teferruatları atlayacağım şu an. ben açıkçası markalı ürünlerle ev yapımı tariflerin bir arada kullanımını çok önermiyorum, ev yapımı malzeme hazır formülasyonun dengesini büyük ölçüde bozuyor. tam organikte örneğin sadece carb verecek bir tarif üretme gibi bir lüksün yok, photoperiod bitkilerde sömeklerin şistiği 4-6 haftalar arasında bitkinin ihtiyacı olan yoğun carb ihtiyacını kırmızı fasülyeyle fazlaca karşılamak mümkün ancak %20 carb değerinin yanında %40 potasyum içerdiğinden markalı npk ürünleriyle kombinasyonu tehlikeli olacaktır. melas yine biobizz gibi organik gübrelerin ana bağlayıcısı olarak içeriğinde yoğun miktarda bulunur, mikro besinlerin büyük kısmını kendi başına karşılamanın yanı sıra topraktaki bio hareketliliği besleyerek bitkinin topraktan daha fazla yararlanmasını sağlar. steril medyalarda bio hareketlilik organik medyalara göre daha az olduğundan bitkinin bu tarz eklentilerden tam performansla yararlanamamasına ve toprakta birikmelere neden olur. toprağa mikrobiyal takviye yaparak bitkinin markalı veya ev yapımı farketmeksizin organik materyallerden daha iyi faydalanmasını sağlamak mümkün. örneğin bitkinin yaşam döngüsü boyunca toprağı birkaç sefer mayayla beslemek toprağa sağlıklı fungal hareket kazandırır. maya yüksek ekolojik fonksiyona sahip, toprağa yerleşen tek hücreli bir mantardır, hasarlı dokuları tüketerek bitkinin genel sağlığını kontrol altında tutmaya yardımcı olur, kök güçlendirici bir stimulanttır, kökleri optimum sıcaklıkta tutmak için uğraşır haliyle ısı stresinin yıpratıcı özelliklerini bir nebze azaltır ve organik materyalleri kırarak bitki için kolay ulaşılabilir hale getirir. bitki için yararlı hareketliliğin evde çözümleri olduğu gibi hazır da satın alınabilir. benim sana şu an önerim besin ihtiyacı için olan compost tea yerine bitkinin materyali daha iyi kullanmasını sağlayan microbe tea hazırlaman, ikisinin de hazırlanma yöntemi aynı. vereceğim tam organik bir seçenek, hazır mikrobiyal ürünlerle de hazırlamak mümkün, kendin şartlarına en uygun tarifi de geliştirebilirsin.
15 litre kapaklı kova
dakikada 45 litrelik motor ve çember hava taşı
10 litre klorsuz su
1 bardak solucan gübresi veya kuru kompost
15 g kuru maya
15 ml melas (yoksa bir kaşık toz şeker veya bal da olur)
öncelikle bir kasede mayayı uyandırmak gerekiyor bunun için maya, su ve 1 çay kaşığı şekeri karıştırarak 10 dakika kadar üstünün köpürmesini beklemek yeterli. her 1 paket maya için en az 1/4 bardak ılık su gerekir, 40 dereceden fazla olursa maya ölür.
bu sırada bir bez torbaya veya 400 mikrondan büyük herhangi bir filterasyon ürününe kuru kompost koyularak kovanın kenarına, içinde ancak yüzeye yakın şekilde asılır. bu aşamada kuru kompost çürüme yoluyla kendi içinde bakteriyel bir hareketlilik olduğundan solucan gübresine göre daha avantajlıdır, solucan gübresinin azot değerleri daha yüksek olduğundan tercih ihtiyaca göre yapılabilir.
kovanın dibine oksijen taşı yerleştirilir ve 10 L su doldurulur, hareketliliğin beslenmesi için melas (veya diğer seçenekler) eklenerek karıştırılır, en son maya eklenerek 1 ile 3 güne kadar kapağı kapalı halde oksijen taşıyla havalandırılır. karışımın toprak kokusuna benzer doğal bir kokusu olmalıdır, herhangi bir kötü koku varsa kullanılmaması gerekir. bu oranlar 20 litre sulama suyuyla açılarak kullanmak içindir. 2 haftada bir uygulanması yeterli olur.
umarım istediğin gibi olsun, bol şans