selamlar bu yazımda kurutma konusunu detaylıca açıklamak istiyorum, şu anda ikinci toplamayı da 57.05 gr olarak ve ardından onları tamamen kemiksi kurutmaya çalışmak için kağıt havluya koyup kurumaya bıraktım
(toplam hasat: 110.64gr) Ardından küçük olanları çıkardım ve arkadaşıma verdim, yaklaşık 40 gr o iki en büyük olan kaldı elimde, onların kurutması hakkında sizlere bildiklerimi aktarayım.
2-3 saat bu şeklide bekleyecek minimum ardındanda 35 derecede 8-10 saat boyunca kurutucuya atacağım ve arada 40 dereceye de alıyorum. Psilobinler 40 dereceden itibaren bozulmaya başlıyor, haberiniz olsun
Kurumuş halleri mantarların yüzde doksanı su olduğu ve 40 gram ile başladığım için 4-5 gram kuru mantar kalması gerekiyor ve mantarın kemiksi ve kırılabilir olarak kalması için havlu/karton üstüne hava alan ama net bir şekilde güneş/ışık almayan ama sıcak olan bir yere koyuyoruz. Koyduktan sonra yaklaşık iki saat geçtiğinde 35 gr gibi bir şey kaldı ve bunu da dediğim gibi meyve kurutucusuna koydum.
Bu üstteki fotoğraf yaklaşık 7-8 saat 35 ve 40 derece arasında kurutulmaya başlayan mantarlarım. Ancak su an hala toplam ağırlıkları 9 gram ve 5 gram daha vermeliler ki tam kemiksi yapıda, nemsiz ve güzel bir şekilde saklayabilelim.
Toplam tam 4.40’a dustuler. Biraz daha kurumalilar ama bunu saglatamadim. toplam 12-14 saat araliginda ve 35-40 derece araliginda kurudular. Buda hedefledigimiz. Son hasatlari yapip en son saklama tekniginden de bahsedecegim. Bu kurutma aşamasının daha detaylı versiyonu için aşağıdaki konuma da bakabilirsiniz:
Selamlar herkese, mantarları nasıl kuruturuz ve saklarızı sizlere aktarmak istiyorum. Türkçe bir kaynak olmadığından ve ingilizcede de belli noktalarda açıklamakta net olmadığı için sizlere bu yazımda, iki-üç seferlik tecrübemi aktarmak istiyorum. Mantarların yüzde doksanı sudur yani saklamak...
www.tohumsuz.com