Mantar grow günlüğü (Güncel 22.12)

Redweed

Üye
Selamlar yaş mantardan spor elde edip 1-2 kez tabaklarda çoğaltma yaparak güzel bi tabak elde ettim bu süreçten sonrası nasıl işlemeli.
Bundan önce mısır tek yaparak denedim fakat gelişme olmadı misel sarmadı.
bu tabağı nasıl değerlendirmem gerekli hangi bakliyatı kullanarak yapmalıyım öneri ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Tür: Golden Teacher
 
Selamlar yaş mantardan spor elde edip 1-2 kez tabaklarda çoğaltma yaparak güzel bi tabak elde ettim bu süreçten sonrası nasıl işlemeli.
Bundan önce mısır tek yaparak denedim fakat gelişme olmadı misel sarmadı.
bu tabağı nasıl değerlendirmem gerekli hangi bakliyatı kullanarak yapmalıyım öneri ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Tür: Golden Teacher
Kompost olarak ne kullanıyosun hawaiian pess sporum var elimde hazır
 
Selamlar yaş mantardan spor elde edip 1-2 kez tabaklarda çoğaltma yaparak güzel bi tabak elde ettim bu süreçten sonrası nasıl işlemeli.
Bundan önce mısır tek yaparak denedim fakat gelişme olmadı misel sarmadı.
bu tabağı nasıl değerlendirmem gerekli hangi bakliyatı kullanarak yapmalıyım öneri ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Tür: Golden Teacher


Dostum selam.

Petrinin daha detaylı fotoğraflarını atman mümkün mü? Şu açıdan görünen şeyler üzerine konuşmak zor. Kılcal gelişimler rizo mu? Değil mi? Kontaminant türü var mı? Eğer gelişim rizo ise gelişim seviyesi nedir? Tometoz gelişim ne durumda? vs vs vs gibi bir çok etkeni öncelikle elemen gereken bir adım burası. Ve hatta yaş mantardan klon alıp, petri kabından işe girişilecekse eğer ciddi seviyede mikrobiyolojik ve mikolojik işlem bilgisi gerektiren bir adımdasın.

Öncelikle;

1-) Petrinin detaylı ve net fotoğraflarını paylaşmalısın.

2-) Petriye çıplak elle dokunmayı derhal bırakmalısın.

3-) Petrinin etrafında, steril oksijen konsantrasyonu sağlayabilecek herhangi bir şey yok ise, derhal edinmelisin.

4-) Bunlarla birlikte hemen bir yeni agar yapıp petrilemeni öneririm.

-------------------------------------------------------------------------------

Hali hazırda bu aşamaya kadar kendi işlem bilgin ile ya da okuyarak, izleyerek, öğrenerek geldiğini düşünüyorum. Bu açıdan tebrikler. Eğer kontaminasyon var ise bile, bu ilk bakışta göze çarpacak devasa bir problemmiş gibi durmuyor. Ama petrinin duruşundan, herhangi bir steril oksijen sağlayamadığını düşünüyor olmak da biraz korkutucu açıkçası.

Muhtemel aşamaların; Ya tometoz yapı ile ya da kontaminasyon ile mücadele etmen gerekecek. Her halükarda "izolasyon" işlemine başlamalısın. Bunun için ise önce substrat ya da meyve çemberi değil, önündeki yol haritasını planlamalısın.

"He yok kanka, ben mantar görücem" diyorsan;


Link'de bulunan 3. adımdan başlayabilirsin. Ama buraya kadar iyi iş çıkarmışsın, iyi iş ile devam et derim.
 

Redweed

Üye
@Cordyceps Sinensis çok teşekkür ederim
Daha detaylı fotografları akşam paylaşacağım
Rimo tometoz bu terimlere hakim değilim araştırma yapacağım
Tamamen kendim ilerledim herkangi bi kontamiine durumuyla karşılaşmadım fakat diğer petri kaplarında yaşadığım sorun kılcal gelişmeler olmuyor küçük beyaz bi şekilde gelişip gelişmeyi durduruyorlar. Sterilizasyona olabildiğince dikkat ediyorum sab ve çift kilitli poşette duruyorlar fotograf için çıkrdım sadece. Steril oksijen dedin galiba petrilere oksijen sağlayamıyorum. Bu konuda nasıl ilerlemem gerekli petri kabı yapıp daha steril şekilde elimdeki kaplardan çoğaltma mı yapmalıyım.
 
@Cordyceps Sinensis çok teşekkür ederim
Daha detaylı fotografları akşam paylaşacağım
Rimo tometoz bu terimlere hakim değilim araştırma yapacağım
Tamamen kendim ilerledim herkangi bi kontamiine durumuyla karşılaşmadım fakat diğer petri kaplarında yaşadığım sorun kılcal gelişmeler olmuyor küçük beyaz bi şekilde gelişip gelişmeyi durduruyorlar. Sterilizasyona olabildiğince dikkat ediyorum sab ve çift kilitli poşette duruyorlar fotograf için çıkrdım sadece. Steril oksijen dedin galiba petrilere oksijen sağlayamıyorum. Bu konuda nasıl ilerlemem gerekli petri kabı yapıp daha steril şekilde elimdeki kaplardan çoğaltma mı yapmalıyım.


Kankam bak şimdi şöyle tane tane bi ilerleyelim beraber istersen.

Mantar, miselyumun meyvesidir. Miselyumu bu durumda, bir ağacın köklerine benzetebilirsin. Fakat tek başına mantarın köküdür demek çok sığ bir tanımlama olur. Miselyum yalnızca gördüğümüz şeyin bütününe verdiğimiz bir isim yalnızca. Bu miselyum oluşurken yaşanan onlarca mikrobiyolojik mesele var. Ve aslında bizim verimli, kaliteli ve doğru ürün yetiştirirken temel olarak bilmemiz gereken şey tam olarak miselyum tarafında başlıyor.

Şimdi sen klondan devam ettiğin için, işin buradan olan kısmını ele alacağım.

Klondan parça aldığın için bu mantarın daha önce geçtiği bir takım aşamalar var. Senden önce mantar hangi aşamalardan geçerek ya da hangi aşamalara maruz kalarak ya da hangi mutasyonlara zorlanarak beslenme ve büyüme yolunda ilerlediyse, aynı yolu izleyecektir. Mantar dünyasının kendine özgü davranış biçimi vardır. Ve her miselyum, hayatta kalmak için uygun bulduğu doğru koşullarda beslenmeyi, büyümeyi ve meyve vermeyi hedefler. Miselyum bir canlıdır. Ve her canlı gibi doğru yaşam koşullarına ihtiyaç duyar. Örneğin doğru ısı, oksijen ve besin kaynağı gibi. Eğer bunları sağlayamazsan miselyum ölür.

Şimdi işi bir tık daha derinleştirmek gerekiyor.

Petri agar mikrobiyolojik *tüm* oluşumlar için bir besin bombasıdır. Klon aldığın mantar LAB ortamında değilsen beraberinde petri agara çok yüksek ihtimalle kontaminasyonu da getirecektir. Kontaminasyon; Miselyumun dışında petride gördüğümüz tüm yaşam formu kontaminasyondur.

Önceliğimiz miselyum için doğru bir yaşam koşulu oluşturmak. Agar besin için yeterli kaynağı sağlar, 22 ile 28 derece arasında bir ısı, miselyumun gelişmesi için ideal sıcaklık aralığıdır. Daha azı yavaşlatır, daha azı durdurur, daha da azı öldürür. Daha yükseği ise kontaminasyonu teşvik eder.
En önemlisi ve hayati olanı ise OKSİJEN.

Tüm canlılar gibi, miselyumunda oksijene ihtiyacı var. Fakat hem kontaminasyondan korunmanın, hem de oksijen sağlamasına olanak tanımanın mümkün olacağı bir yol ile bunu başarmalıyız. Bu aşamada sıkça yapılan hataların başında, çıtçıtlı poşet, streç film gibi hava geçirmeyen ya da kontaminasyon barındıran malzemelerin kullanımı var.

Petri kabının içine steril hava akışının sağlanması ya mikropore bant ile ya da (ki daha iyi olan yöntem şimdi söyleyeceğimdir.) prafilm bant ile mümkün olabilir.

Bana kalırsa saatlerce yazmaya devam ederim. Ama bilgilerin işine yaraması için, senin hangi adımda olduğunu görmek önemli. Petri fotolarını atınca tekrar bi bakalım kankacım.
 
Ü

Üye silindi 34638

Guest
kanklar biliyorum vendor sormak yasak ama yurtdısından geçiyor mu o konuda bilgisi olan varmı
 

Redweed

Üye
Geç döndüğüm için kusura bakma @Cordyceps Sinensis bazı sebeplerden vakit ayıramadım daha önce tohum growu yaparkende oksijen sorunum olmuştu yine oksijene dikkat etmemem ironik oldu.
Şuan elimde tek gelişmişveya gelişmekte olan misel bu.
parafilm çok pahalı bu sebeple streçten ilerliyordum fakat artık temiz oksijen sağlamayı amaçlayacağım. Şuana kadar yaptığım aşamalar şöyledir:
-Mantar koparıldıktan sonra 8 saat içinde sporunu aldım (fakat baya azdı küçük kaplı mantardı)
-petri yapıp denemelere başladım gelişim yakaladım mbaşarısız oldum.
-tekrar sporla deneme yaptım
-gelişen petrilerden çoğaltma yaptım.
-şuan sadece bu fotodaki petri var.

Şöyle bir problemi takip etmekteyim petrilerimin gelişimi hep bir yerde duruyor sebebinde şuan oksijen olduğunu düşünüyorum.
Saatlerce dinleyebilirim seni emeğin ve ayırdığın vakit için teşekkürler dönüşünü bekliyorum.
 
Kankacım agarı kendin mi hazırlıyorsun, hazır mı alıyorsun?

Eğer kendin hazırlıyorsan tarifini ve aşamalarını yazabilir misin?

Agar'ın mikrobiyolojik oluşumlar için bir besin bombası olduğundan bahsetmiştik. Fakat doğru şekilde muhafaza edilmeyen petri agar, içerisindeki besini kaybetmeye başlar. Petride gözlemlenen yoğuşma, agarın besin kaybediyor olduğunun en net göstergesidir. Bu bilgiyi de cepte tutup, agar ve muhafaza koşulları hakkında biraz konuşalım.

Streç, asla bir çözüm olamaz maalesef. Ben parafilm kullanıyorum. Fakat bu işin üstadı ve her işlemin en ekonomik yöntemini bilen @IcBlue bize streç ya da parafilm yerine bir öneride bulunur sanırım.
 

Redweed

Üye
Evet agarı kendim hazırlıyorum.
Malzemeler:
400ml su
Agar agar 8gr
Patates 80gr
Bal 7gr
Aşamalar:
-80gr patatesi 45dk haşlayıp iyice sıkıyorum 400ml su olacak şekilde
- agar ve balı ekleyip iyice karıştırıyorum
- düdüklüde 1 saat kadar pişiriyorum bakteriler için.
- soğuduktan sonra steril bir şekilde petrilere aktarıyorum.
 
Kankacım agar tarifinde sıkıntı var. Bu gelişimin bir yerden sonra durmasını açıklar. Çünkü uyguladığın tarif patatesi haşlayarak değil, patates nişastası (dekstroz) ile yapmak gerekir.

Kankam öncelikle polietilen film bant, kuru malt ekstratı, besin mayası edinmeni öneririm. Elinde tekrar parça alabileceğin bir kültür ya da spor ya da vs vs mevcut mu?

Sıcaklık koşullarını da gözden geçirelim. Nem ve ısı ölçerin var mıydı işlem sırasında? Sıcaklık aralığını ölçtün mü? Son olarak petrileri muhafaza etme şeklinde de problem var gibi görünüyor. Petri alttan ısı almamalı, ışığa maruz kalmamalı, direkt olarak bir hava sirkülasyonuna maruz bırakılmamalı.

Sen polietilen film ban, kuru malt ekstratı ve besin mayası al, sana yeni agar yaptıralım tekrar bakalım duruma.
 

IcBlue

Doktor
Evet agarı kendim hazırlıyorum.
Malzemeler:
400ml su
Agar agar 8gr
Patates 80gr
Bal 7gr
Aşamalar:
-80gr patatesi 45dk haşlayıp iyice sıkıyorum 400ml su olacak şekilde
- agar ve balı ekleyip iyice karıştırıyorum
- düdüklüde 1 saat kadar pişiriyorum bakteriler için.
- soğuduktan sonra steril bir şekilde petrilere aktarıyorum.
kankacım patates dekstroz agar (PDA) miseli besleyecek değerler için patatesin içindeki nişastaya dayanıyor. kullandığın yöntemde haşlama, patatesteki nişastayı çıkartmak için yeterli bir işlem değildir. bu nedenle PDAdan devam edeceksen dekstroz temin etmen daha sağlıklı olur. yalnız ben petride çalışmak için PDA yerine malt maya agar (MYA) tavsiye ederim, kısa süreli beslemede nişastaya kıyasla besin mayası daha başarılı. @Cordyceps Sinensis de bahsetmiş zaten, gerektiğinde o da yardımcı olacaktır.

petrini inceledim, sadece görüneni yorumlayacak olursak iki büyük sıkıntı var; kabul edilebilir seviyenin çok üzerinde yoğuşma ve gelişime müdahale etmek için geç kalınmışlık.

öncelikle petrideki gelişimin tabağın kenarlarına ulaşmasına hiçbir zaman izin vermemek gerekir. miselyum mikrobiyolojik bir canlı olduğundan potansiyeli gözle görünenden çok daha fazla. bu nedenle gelişim kenarlara ulaştığında artık petrinin dışındaki şartlara göre davranmaya başlıyor ve petri kullanmanın esas amacı olan kontrollü alanı kaybetmiş oluyorsun, bu iki bakımdan riskli. ilki petri dışıyla temasın konteminasyon riskini hatrı sayılır şekilde arttırıyor oluşu, ikincisi ise hazırladığın besi ortamını aşmanın artık besinden yeterince faydalanılamadığını göstermesi. bu durum giderek miselin kalitesinden harcar ve misel ortam şartlarına adapte olmaya çalıştıkça esas özelliklerinden uzaklaşır. mantar olduğu ortama adapte olmak için sürekli gelişmek ve değişmek zorunda olan bir canlı, bu özelliği doğru kontrol edildiğinde ve doğru şartlar sağlandığında başlangıç örneğinden daha kaliteli, güçlü ve verimli bir sonuç elde etmeni de sağlayabilir, hatalar sonucunda başlangıç örneğinden çok daha uzakta dezavantajlı bir ürüne de sebep olabilir. bu nedenle petride çalışırken ideali, tabağın 3/4ü sarıldığında bir sonraki adıma geçmektir.

yoğuşmanın ise bazı farklı sebepleri olabilir. İlk akla gelen agarın alttan ısı alarak su kaybediyor olması, ki çoğu durumda genellikle sebep budur. petrilerini misel sarımı gördüğün andan itibaren kapakları yere bakacak şekilde ters saklaman bu sorunu çözecektir. agarın su kaybetmesi besin konsantrasyonu dengesini bozar ve zaman içinde besi ortamını verimsizleştirir bu nedenle agarı yeni hazırladığında ilk sıcaklığı geçtikten sonra yine de yoğuşma gözlemliyorsan, sorunu çözmeye çalışmak oldukça önemli. bir diğer sık karşılaşılan ihtimal ise besi ortamının yetersizliği. misel gelişirken kendisi de belli oranlarda ısı üretir, yetiştirme şartları uygun olmadığında miselin sağlıklı gelişim dengesi bozulacak ve kendi şartları ortamın yapısını da etkileyecektir.

Cordynin bahsettiği tometoz ve rizomorf mevzusunu da ben biraz açayım hazır yeriyken, bunlar miselin temel yapıları. tometoz miselde gözlemlediğin bulutsu, pamuksu, kabarık görünümlü yapılar ve görevi miselin mümkün olduğunca fazla alana yayılmasını sağlamak. rizomorf ise gözlemlediğin ağaç köküne benzer lifli yapılar, bunlar miselin besin aktarımını sağlayan bir nevi dolaşım sistemi, kalitenin devamlılığını sağlayan kısım bu. miselin kalitesini bu nedenle rizomorf yapıların etkinliği belirliyor. oksijen konsantrasyonu da muhabbete burada dahil oluyor. rizomorf yapıların gelişip güçlenmesi için belli bir oksijen seviyesine ihtiyacı var yani sadece miseli dışarıdan gözlemleyerek bile sağladığın şartların uygunluğu hakkında fikir edinmen mümkün. petrilerinin ağırlıklı olarak tometoz yapılardan oluşuyor olması şu an için şartlarının geliştirilebileceğini gösteriyor.

burada işin içine izolasyon işlemi giriyor. bildiğin üzere misel küçük bir örnek alınıp bir besi ortamına yerleştirildiğinde gelişmeye kaldığı yerden devam ediyor. bu özelliği, yetiştirme ortamında seçici davranarak miseli daha iyiye geliştirmemize olanak sağlıyor. petri ortamında çalışmayı tercih etmemizin temel sebebi de bu seçiciliğe imkan yaratmak. elindeki petri sarılı miselin kontaminasyon bulunmayan ve tercihen rizomorf ağırlıklı bir bölümünden aldığın örneği başka bir petriye aktardığında, doğru şartlarda tekrar eden birkaç işlem sonucunda tamamen rizomorf yapıdan oluşan, güçlü ve ortam şartlarını sadece kaliteli gelişim üretmek için kullanan bir misel elde etmen mümkün. önerim şu an elindeki petriyi daha fazla bekletmeden, besi yeri şartlarını da iyileştirerek izolasyona sokman. şu anki halinden anladığım kadarıyla, elindeki petride rizomorf kısımlardan 3x3mm örnekler alarak en az 5 petri çıkartabilecek potansiyel var ancak elini biraz çabuk tutmalısın.

umarım gönlünce olsun, bol şans.
 

Redweed

Üye
Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler.
Başta bana yaş mantarla denemelerime olanak sağlayan vendor ustam dene öğren demişti fakat şuan iletişimimiz kesildi ve elimde spor yada başka bir şey kalmadı.
Sizleri bilmeme rağmen geç danışarak hata yaptım.
Şimdi araştırmama başlıyorum yarın gidip alabileceğim yerler varsa öyle hızlıca temin edeceğim aksi taktirde sipariş verip beklemem gerekecek.
Eğer kargo beklemem gerekirse nasıl bir yol izlemem gerekli hatalıda olsa tekrar petri yapıp bu yapıyı ayakta tutmaya çalışmalı mıyım yoksa bekleme şansım var mı?
 
8-9 derecenin altına düşmeyecek ama 12-15 derece üzerine de çıkmayacak bir soğukluk aralığında (buzdolabı ısı derecesini ayarlayabiliyorsan buzdolabında) saklayabilirsin. Bu durum gelişimi durduracak ya da hatırı sayılır seviyede yavaşlatacaktır.

Elindeki gelişimi kaybedersen de üzülme. Sen özverili ve kararlıysan, spor hallolur.
 

IcBlue

Doktor
kankacım açıkçası vendorun yaptığı muamele pek şaşırtıcı değil, adam her iş yaptığına yol yordam göstermeye kalksa zaten işin içinden çıkamaz. ki işin içine ticaret girdiğinde kaygılar da buna göre evrildiğinden yöntemler değişkenlik gösterir, sıfırdan gireceğin bir mevzuyu ticaretini yapandan öğrenmemek gerekir bu nedenle hiçbir konuda. mantar yolda deneye yanıla öğrenmek için biraz riskli bir konu, şık olanı işe kalkışmadan önce nasıl yaparımı oturtmuş olmaktı tabi. yine de halen geç değil, halledilir.

öncelikle Cordynin dediği gibi miseli buzdolabında muhafaza ederek gelişimi yavaşlatman mümkün. yalnız sıcaklığın 5 derecenin altına düşmemesine dikkat etmen gerekiyor, bunun altında ölümler başlıyor. bir diğer dikkate alman gereken unsur petrilerin muhafaza süresi, besin değerine göre bu ortalama 1 aydır ancak kullandığın tarif halihazırda sadece kısa süreli besleyiciler içerdiğinden muhtemelen senin durumunda bu süre biraz daha kısa olacaktır. petri içeriği kaba bir tabirle bayatlamaya başladığında misel yeterli besini karşılayamadığından önce kaliteden harcayacak ve süre uzadıkça yavaş yavaş ölecektir. yani şu an miseli dolaba kaldırmanın mantığı aslında sana done edinecek zamanı tanımaktan ziyade, miselin standart büyümeyle kendine daha fazla zarar vermesinin önüne geçmek.

şu an izleyebileceğin yolla ilgili fikir vermesi için şöyle tutayım elinden;

petri dökmeye zaten aşina olduğun için adımları teker teker açıklamayı atlayarak iki tane salt agar tarifi paylaşıyorum. bunlar işi en iyi şartlarda yapmaya çalışırken kullanılan cafcaflı tariflerden farklı olarak kısa süreli çözümler. yani şu an için işini görecektir ancak uzun vadede bu yöntemlerin üzerine çıkmanı öneririm. dilersen daha detaylı araştırman için mikoloji terimlerini de parantez içine ekliyorum.

Basit Malt Ekstresi Agar (MEA) : bu tarife 2 gram besin mayası da ekleyerek besin değeri arttırılabilir (MYA).
500 ml distile su
10g agar tozu
10g light malt ekstresi tozu

Basit Patates Dekstoz Agar (PDA) : bu tarife 1g peptone da ekleyerek besin değeri arttırılabilir (PDAP)
500 ml distile su
10g agar tozu
7g dekstroz
2g patates ekstresi tozu

petrileri orantılı doldurduğunda bu oranlar yaklaşık 20 petri çıkartıyor. aşılanmış petrileri en verimli gelişimi sağlamak için 24-29 derece sıcaklık aralığında saklamanda fayda var. aşısız petrileri buzdolabında saklayabilirsin. ilk aşıda 5 petri, ikinci aşıda 15 petri kullanmanı öneririm. şu an için ilk yapacağın aşılamada amaç rizomorf yapıları üretmekken ikinci aşıda bu rizzomorf yapıları çoğaltmak olacak. verimli gelişim süreci ile muhafaza sürelerinin sonuna gelmeden petrilerin hepsini kullanmış oluyorsun zaten. daha sonra miselin gelişimine göre, tamamen rizomorf bir petri elde edene kadar bu işlemi en az 1 kere daha tekrarlaman gerekebilir. bu nedenle örneğin MEA kullandıysan, sonraki petri dökümüne kadar daha gelişmiş MYA tariflerini araştırmış olman yararlı olacaktır. her petri tarifinde en basitize halinden en kompleks haline uzanan geliştirmeler mevcut. ürünlerin hepsini internetten temin ettiğinde işlemi tamamlaman yaklaşık 5 gün 1 hafta alacaktır, dolaba kaldırdığın misel çok büyük ihtimalle sana şu an ihtiyacın olan zamanı tanır. tabi mantarda zamanla olan yarışımızın kaliteden harcıyor olması çok büyük dezavantaj. dilerim gönlünce olsun, bol şans.
 
Namı diğer Wikipedia geriye yazılacak pek bir şey bırakmamış zaten. Sen malzemelerini temin edince haber ver, tekrar kafandaki soruları bi yeşillendirip durum değerlendirmesi yapalım.

Cansın Wiki.
 

Redweed

Üye
İyi gecelerr
Vendor deme sebebim birbirimizlene isimlerimizi bilgilerimizi hiç paylaşmamaız olmasıydı çay içmek için bile buluşmuşluğumuz vardır sorularımı cevaplardı ama iletişim kopması tamda bu işeri öğrenmek istediğim zaman oldu ne yazık ki. Ama sizin engin bilgileriniz ve destekleriniz sayesinde üstesinden geleceğime inanıyorum.
Büyümesi başladığı gibi duran petrilerinde steril havalandırmalar yaptıktan sonra gelişmeler görmeye başladım belki tek şansım bu petri değildir diğer bebeklerimide hayata döndürme umudum yeşerdi açıkcası.
Yarın ürünleri temin edeceğim kargo yerine elden almayı tercih ettim hız açısından fakat çok fazla malt çeşidi var bu konuda neye dikkat etmeliyim?
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    hahahaha ********** ******* ******** ******* hahahaha****** hahahaha***** ******** ** *******
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ******** *** ******* ********** ******** ***** *** ******* ******* ******* ********** ***** *** *** ***** hahahaha* *** ** ******* ******* ***** **** **** ********** ********
  • Emmy Emmy:
    ***** ***** ********** ** *****
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ********* ******* *******
  • Emmy Emmy:
    ***** *** *** **** ******* ******* ****** hahahaha ********* ****
  • Emmy Emmy:
    **** ******* hahahaha* *** ******* ******
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ******* ********* *** *** ********* ***** ******** ****** hahahaha **** ******* ********* hahahaha****
  • Emmy Emmy:
    ********** *** **** ***** ***** ********** *******
  • Emmy Emmy:
    ***** *** *** ******* ******** ** ** *** ******** ** ****** ********** ****** ********** ** ****** ****
    +1
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ***** *** *** ******* ******** ** ** *** ******** ** ****** ********** ****** ********** ** ****** **** ****** ***** hahahaha hahahaha
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ********** *** **** ***** ***** ********** hahahaha **** hahahaha* *** *** ********* ******* **** * ****** hahahaha*** **** **** ***** hahahaha*
  • Emmy Emmy:
    hahahahahahahaha
  • Emmy Emmy:
    ***** *** *** ***** **** ******* **** ********** hahahaha **** ****** ***** ******** ***** **** ********** ** **
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    **** ********* ******** ******* ******** ***** ****** **
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ***** *** *** ***** **** ******* **** ********** hahahaha **** ****** ***** ******** ***** **** ********** ** ** ***** ******** ********* ** ** ****** *****
  • Emmy Emmy:
    ****** ********** *** ***** ***** ****** ***** ******* ******** ** ** **** *** **********
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ***** ********** ********** ****** **** hahahaha** *** ***** ***** **** ***** ******
  • Emmy Emmy:
    ** ******* **** ******* ***** ****** *** ******* *****
  • Emmy Emmy:
    ** ***** ***** ***** ***
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ********** hahahaha* *** ** *** **** ***** *********
  • Emmy Emmy:
    ** ***** *****
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    *** ****** *****
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    hahahaha***
  • Emmy Emmy:
    ***** ********* ******* *** *** ******** *****
    +1
  • Emmy Emmy:
    *** ****
    +1
    Emmy Emmy: *** **** +1
    Üst